Mircea Geoană: "După cinci ani de scandal, ţara este dezbinată şi românii nu trăiesc bine"


- Care credeţi că sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă judeţul Covasna?
- Locurile de muncă şi agricultura sunt cele două mari probleme ale judeţului Covasna. În acest judeţ sunt aproape 10.000 de şomeri, iar numărul lor este în creştere. De asemenea, cei care lucrează în agricultură se confruntă cu greutăţi deosebite. Subvenţiile sunt mici şi vin prea târziu, iar statul nu-i ajută pe micii agricultori aşa cum ar trebui. Un alt lucru extrem de important în acest judeţ este sprijinirea familiilor de români. Sunt multe locuri şi multe situaţii în care românii sunt nedreptăţiţi. Vreau ca drepturile din Constituţie să fi e respectate cu sfi nţenie pentru românii din Covasna.

- Guvernul Boc a schimbat foarte mulţi oameni atât la nivel central, cât şi aici în judeţ. Care credeţi că este miza acestor schimbări politice?
- Este evident o comandă de la Traian Băsescu. Actualul preşedinte vrea să fraudeze alegerile şi vrea să aibă control total asupra banului public. Acesta este motivul pentru care au fost schimbaţi prefecţi, directori de şcoli, de spitale, şefi din deconcentrate. Mesajul meu este foarte clar: să nu-şi imagineze nimeni că ilegalităţile vor rămâne nepedepsite. Şi mai am un mesaj şi pentru oamenii din acest judeţ. Să vină la vot. Şi să nu-l lase pe Traian Băsescu să fure votul românilor.

- Sunt tot mai multe sondaje care vă dau pe primul loc în intenţia de vot la alegerile prezidenţiale. Credeţi că veţi reuşi să obţineţi încă din turul I mai multe voturi decât Traian Băsescu?
- Românii s-au săturat de scandal. Vor un nou preşedinte şi un alt mod de a conduce ţara. Tocmai de aceea am convingerea că Traian Băsescu poate fi bătut în aceste alegeri. Cu ajutorul lui Dumnezeu şi prin votul românilor, îl voi bate pe Traian Băsescu şi în turul I, şi în turul II.

- Ce îi reproşaţi lui Traian Băsescu la fi nalul acestui mandat prezidenţial?
- După cinci ani de scandal, ţara este dezbinată şi românii nu trăiesc bine. Acesta este principalul reproş. Traian Băsescu a ţinut-o din scandal în scandal, din criză în criză şi nu a făcut nimic pentru omul obişnuit. Nu i-a păsat de locurile de muncă, nici de agricultură, nici de pensionari.

- Credeţi că difi cultăţile prin care trece România ar fi fost mai mici dacă Traian Băsescu ar fi acordat mai multă atenţie economiei?
- Traian Băsescu a spus cu gura lui că nu şi-a propus să scoată ţara din criză. Cum ar putea un astfel de preşedinte să-l ajute pe românul de rând? Cinci ani de zile, Traian Băsescu s-a ocupat doar de jocuri politice. Nu am văzut la Traian Băsescu nicio măsură economică, nicio soluţie pentru locurile de muncă, niciun interes pentru agricultură şi nicio idee de ieşire din criză.

- Traian Băsescu a declarat că susţine creşterea TVA. Sunteţi de acord cu această măsură?
- Creşterea TVA de la 19%, la 23% sau chiar 25%, aşa cum îşi doreşte Traian Băsescu, ar fi cea mai mare nedreptate care s-ar face oamenilor cu venituri mici. Majorarea TVA va duce la scumpirea alimentelor, la creşterea facturilor şi a tuturor preţurilor la bunuri şi servicii. Nu voi fi niciodată de acord cu creşterea TVA. A creşte TVA într-o perioadă de criză înseamnă a condamna la sărăcie mai mult de trei sferturi din populaţia acestei ţări.

- Care sunt în opinia dumneavoastră soluţiile de ieşire din criză?
- Locul de muncă stabil este cel mai bun antidot împotriva crizei. Din acest motiv, statul este cel care trebuie să creeze noi slujbe şi să le apere pe cele existente. Puţinii bani pe care îi are România în acest moment trebuie folosiţi pentru a construi locuinţe sociale, autostrăzi, şcoli şi spitale. Doar aşa vom crea locuri de muncă şi vom ajuta fi rmele româneşti să-şi păstreze angajaţii în continuare.

- Aţi vorbit de mai multe ori despre Fondul Naţional de Locuinţe. În ce constă această măsură?
- Este vorba despre construirea a 50.000 de locuinţe complet echipate care să fi e închiriate, cu chirii subvenţionate de stat, familiilor tinere şi celor cu venituri mici. În acest mod, rezolvăm problema lipsei locuinţelor sociale şi ajutăm şi economia prin locurile de muncă.

- Pentru agricultură, ce soluţii aveţi?
- România, o ţară ce poate hrăni 80 de milioane de oameni, a ajuns să importe mai mult de jumătate din alimente. Soluţia este să aducem mai multe alimente româneşti în pieţe şi în magazine. Agricultura va fi motorul ieşirii din criză atunci când agricultorii români vor câştiga un preţ corect din munca lor.

- Aveţi în vedere şi majorarea subvenţiilor?
- Categoric, da. Ca să aduci mâncare românească în magazinele din România, avem de făcut câţiva paşi foarte clari. În primul rând, să majorăm subvenţiile până la nivelul celor din Europa. Astăzi, un agricultor român primeşte o subvenţie la jumătate din cât primeşte un agricultor din Polonia, de exemplu. În al doilea rând, trebuie să înfi inţăm în toată ţara centre de colectare, tancuri de lapte şi pieţe volante, astfel încât oamenii să-şi vândă produsele la un preţ corect. În al treilea rând, este nevoie de un acord cu marile magazine, prin care să ne asigurăm că produsele româneşti îşi găsesc loc pe rafturi.

- PSD a fost mereu un partid preocupat de soarta pensionarilor. Cum vedeţi astăzi situaţia acestora?
- Bătrânii nu sunt asistaţi social, aşa cum îi numeşte Traian Băsescu. Sunt oameni care au muncit o viaţă şi au construit această ţară. Pentru asta, le datorăm respect. Şi eu, şi PSD vom rămâne aproape de bătrânii acestei ţări. Vreau ca drepturile lor să fi e scrise negru pe alb într-un Cod al Pensionarilor. Vreau să-i putem ajuta pe bătrâni cu medicamente ieftine sau chiar gratuite. Ne-am bătut pentru pensii mai mari. Ne vom bate, în continuare, pentru ca bătrânii să primească tot sprijinul de care au nevoie.

- Ştim cum arată astăzi România cu Traian Băsescu. Cum va arăta România după un mandat cu Mircea Geoană preşedinte?
- Vreau ca societatea românească să fi e unită în jurul valorilor noastre naţionale: familia creştină, munca cinstită şi solidaritatea între oameni. Familiile din această ţară trebuie să trăiască decent din muncă cinstită. Vreau să fi m o societate unită, o Singură Românie, de care să fi m cu toţii mândri. Aceasta este România în care cred şi pentru care îi chem pe oameni alături de mine.

Categorie: