„Natura în imagini” - o nouă expoziţie de fotografie AGERPRES, vernisată la Cea1 Borsec Festival

Autor:

O nouă expoziţie de fotografie, realizată de Agenţia Naţională de Presă AGERPRES şi intitulată „Natura în imagini”, a fost vernisată, vineri (30 iulie 2021 - n.n.), în deschiderea festivalului Cea1 Borsec Festival, care s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute.
În centrul staţiunii au fost expuse 15 planşe cu fotografii din arhiva Agenţiei Naţionale de Presă, realizate de-a lungul timpului la Borsec, precum şi mai multe fotografii de natură, pe care fotoreporterii AGERPRES le-au făcut în zone cunoscute ale Țării.
Fotografiile realizate în Borsecul de altă dată surprind imagini din perioada în care staţiunea era înfloritoare, clădirile aveau farmecul lor special, iar numărul turiştilor era foarte mare. De asemenea, două dintre fotografii sunt realizate în anul 1959, la fabrica de apă minerală din localitate. În ceea ce priveşte fotografiile de natură, acestea ilustrează zone turistice foarte cunoscute din judeţul Harghita, cum ar fi Lacu Roşu, Lacul Sfânta Ana sau Tinovul Mohoş, ori din munţii Făgăraş, Bucegi şi Călimani.
La vernisarea expoziţiei, directorul general al AGERPRES, Claudia Nicolae, a punctat faptul că expoziţia a fost particularizată în acest an pentru ca locuitorilor oraşului să le fie prezentate momente din istoria locului.
„Este al doilea an consecutiv când AGERPRES se află la Cea1 Borsec Festival. Anul trecut am venit cu imagini din natură, din toată România, anul acesta am încercat să particularizăm puţin expoziţia şi să aducem locuitorilor un pic din trecutul acestui oraş. Chiar am stat de vorbă cu câţiva locuitori care au urmărit imaginile AGERPRES şi au recunoscut clădiri care astăzi nu mai există, semne că fotografia păstrează nostalgia, păstrează vie amintiri pe care, poate, astăzi nu le mai regăsim. Însă, aceste amintiri fac parte din istoria locului şi din memoria cetăţenilor. Iar pentru tineri cred că este bine să vadă cum a fost oraşul lor şi cum este acum”, a declarat Claudia Nicolae.
Producătorul Cea1 Borsec Festival, Dan Burlac, a spus că expoziţia reprezintă „o surpriză” şi şi-a exprimat speranţa că staţiunea îşi va recăpăta în curând strălucirea de altă dată.
„Este o surpriză pentru cei din Borsec, pentru că nici eu nu mă aşteptam la aceste poze, cred că şi borsecenilor le face mare plăcere să vadă această expoziţie. Mă bucur, suntem aici pe locul unde înainte era promenada, suntem pe locul unde vibe-ul Borsec încă mai există şi cred că în curând acest loc va căpăta strălucirea de altă dată, cu investiţiile care se fac”, a spus Dan Burlac.
La rândul său, primarul staţiunii Borsec, Mik Jozsef, a mărturisit că priveşte fotografiile cu nostalgie şi crede că în câţiva ani imaginea Borsecului se va schimba.
„Mă apucă nostalgia, pentru că şi eu am trăit vremurile acelea. (...) A fost foarte frumos şi chiar am dori să revină Borsecul cum a fost demult şi noi, când ne uităm spre viitor, practic ne uităm spre trecut, să luăm exemplu şi să reconstruim oraşul, care, din păcate, a fost distrus. Neapărat vrem să păstrăm cât mai mult din stilul arhitectural al oraşului şi chiar mă bucură că, după mulţi ani în care numai autoritatea locală a făcut investiţii majore în localitate, acum, de câteva luni încoace, s-a pornit o mişcare din sfera privată şi au început să cumpere şi chiar să renoveze şi eu acum aşa văd şi aşa sper că în trei ani de zile şi clădirile acestea, care sunt cum sunt în momentul de faţă şi ne uităm în poze cum au fost, o să fie majoritatea reabilitate, iar Borsecul va fi mai frumos”, a declarat primarul oraşului, pentru AGERPRES.
Şi localnicii au privit cu interes şi nostalgie fotografiile cu Borsecul de altă dată şi şi-au amintit că, în vremurile bune, staţiunea era extraordinar de frumoasă. (...)
La rândul lor, turiştii şi-au amintit de farmecul „celei mai frumoase staţiuni ascunse din Transilvania”, cum au denumit-o organizatorii Cea1 Borsec Festival. (...)
Cea1 Borsec Festival a avut loc în perioada 30 iulie - 1 august, startul distracţiei a fost dat de Goran Bregovic, care a susţinut vineri seara un concert eveniment pe scena amenajată pe Pârtia Speranţa. (...)
Pe lângă expoziţia vernisată de Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, a fost prezentată şi o expoziţie realizată cu sprijinul Institutului Cultural Maghiar din Bucureşti şi intitulată „Băile Herculane (trecut şi prezent)”.
Evenimentul este organizat de Primăria Borsec şi Fundaţia Pro Borsec, cu sprijinul mai multor instituţii şi firme private şi este produs de Asociaţia Culturală „Secvenţe”.

Categorie: