Pământul Secuiesc ca regiune de dezvoltare - Se organizează referendumul

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.046, 15.11.2013;
ilier liberal, a comunicat că ar fi dorit să voteze pentru, însă are anumite reţineri. El pune sub semnul întrebării pe de o parte viabilitatea economică a regiunii, iar pe de altă parte, în cadrul şedinţei de partid a constatat o mare opoziţie. Colegii său consideră că această soluţie îi vizează doar pe secui şi nu îi vizează pe românii care trăiesc aici. El a întrebat ce paşi au făcut partidele maghiare din Transilvania pentru liniştirea comunităţii române de aici: în cazul înfiinţării regiunii dorite, românii de aici nu ar fi trataţi aşa cum reclamă atitudinea Bucureştilor faţă de ei - a declarat Cziprian.
Tamas Sandor a calificat drept legitimă abordarea şi s-a străduit să convingă pe toată lumea că nu doresc să încurajeze răul constatat pe propria lor piele. Antal Arpad a declarat că toată lumea recunoaşte că organizarea regională de acum este neviabilă. Fondurile structurale sunt împărţite în baza procentului din PIB / persoană. Judeţele Mureş, Harghita şi Covasna se află la acelaşi nivel şi nu avem ce să căutăm în acelaşi loc cu Braşovul şi cu Sibiul. În legătură cu problema naţionalităţii, a declarat că oraşul Sfântu-Gheorghe întreţine două teatre, unul maghiar şi unul românesc.
Sabin Calinic, consilier social-democrat, a declarat că judeţul se afundă încet şi sigur, de 24 de ani. Oamenii trăiesc din ce în ce mai rău. Tamas Sandor a declarat că nu putem vorbi de 23 de ani, ci de ultimii 3-4 ani în care se observă progresul. Antal Arpad a declarat că o comparare a oraşului Sfântu-Gheorghe cu Braşovul, este ca şi cum am compara Braşovul cu Viena. El a mai declarat că în Sfântu-Gheorghe rata şomajului este sub 3%, fapt care l-a dus, în decurs de trei ani, de pe locul 40 pe locul 22, la nivel naţional.
În opinia senatorului Klarik Laszlo, s-a adeverit la nivel european că marile oraşe provoacă regrese economice în mediul lor şi tocmai din această cauză nu este bine să aparţinem de aceeaşi regiune cu Braşovul. Regiunea de dezvoltare nu se referă la relaţia dintre naţionalităţi. El a mai adăugat: încercăm să demonstrăm de ani de zile că nu suntem împotriva românilor, dar fiind minoritari, avem pretenţii deosebite. El a mai spus că cele 35.000 de semnături îl legitimează să iniţieze modificarea legii în legătură cu reorganizarea regională şi anume ca judeţele Mureş, Harghita şi Covasna să formele o regiune separată. El consideră acest lucru drept un gest nobil şi lucrează cu toată răspunderea pentru acest lucru.
Liberalul Ioan Moroianu nu vede nicio soluţie în privinţa ieşirii din această situaţie proastă. Copiii pleacă, familiile se dezmembrează, ca urmare, el votează împotriva proiectului.
În final, preşedintele a supus proiectul la vot, care a fost votat de membrii UDMR, PPMT şi PCM şi a fost respins de reprezentanţii PSD şi PNL.