Pământul Secuiesc născocit?

(Covasna), nr. 6.931, 03.07.2013
Rodica Pârvan, doamna consilier local sub culorile PSD, care trăieşte în oraşul Sfântu-Gheorghe, nu a votat în cadrul şedinţei de consiliu din 27 iunie hotărârea referitoare la proiectul de concurs vizând obţinerea titlului de Capitală Culturală a Europei, pentru că, în opinia sa, prin intermediul acestui proiect vor iniţiatorii să strecoare în conştiinţa publică denumirea de Pământ Secuiesc inexistentă, născocită. Pe lângă acestea, doamna consilier consideră jignitoare chiar şi utilizarea acestei denumiri.
Vă întreb: pe noi, maghiarii secui, nu ne insultă faptul că statul român ne privează şi de drepturile comunitare fundamentale? Nu ne asigură nici măcar forma limitată de autodeterminare, autonomia teritorială a Pământului Secuiesc! Toate acestea se întâmplă în condiţiile în care secuimea a dispus, pe parcursul celor 981 de ani de la descălecare (până în 1876), de autodeterminare teritorială! Mai mult de atât, chiar şi statul român comunist a asigurat, între anii 1952 şi 1968, statut de regiune autonomă.
Secuii au trăit, încă de la aderarea lor la maghiari, ca un grup etnic independent, cronicarii pomenesc de ei ca de un popor separat. Pentru cel care nu ştie, prima atestare documentară despre primul comite al Pământului Secuiesc datează din 1235, comes Siculorum. Acest lucru înseamnă că teritoriul respectiv a avut o guvernare separată. Documentul amintit a fost întocmit în urmă cu 778 de ani, atunci când voievodatele cunoscute sub numele de Moldova (1359) şi Muntenia (1330) încă nici nu existau. Pământul Secuiesc nu este declarat regiune inexistentă nici de manualele de istorie în limba română.
Poporul secui al Pământului Secuiesc născocit şi-a exercitat dreptul la autodeterminare în cadrul scaunelor secuieşti. Documentele pomenesc, încă din secolul al 14-lea, de scaunele Sepsi, Kezdi, Orbai, Ciuc, Odorhei, Mureş, Arieş, Gheorgheni, Caşin, Cristuru Secuiesc, Miercurea Nirajului. Referitor la conducerea separată a Pământului Secuiesc, organizarea acestuia potrivit propriilor legi, vă dau doar un exemplu: secuiul putea fi decapitat, însă nu şi privat de proprietatea sa, în timp ce aristocratul îşi putea pierde şi proprietatea.
Citez cuvintele lui Szamoskozy Istvan (1570-1612): dorinţa de libertate vine din firea secuilor. Sunt convins că vom câştiga şi autonomia teritorială, deoarece Pământul Secuiesc a existat şi există. Un popor istoric nu poate tolera prea mult timp ca pământul său natal să fie considerat unul inexistent. Numele Pământului Secuiesc poate fi dovedit prin sutele de documente vechi de sute de ani, însă nu are niciun rost. Oricine care cunoaşte istoria acestei regiuni ştie că Pământul Secuiesc există.
Denumirea de Pământ Secuiesc poate fi folosită în mod legitim nu numai pentru faptul că acesta a existat şi din punct de vedere istoric ca o regiune distinctă, cu o conducere separată, ci inclusiv din motivul că este populat şi în prezent de secui majoritari. Nu e întâmplător faptul că elita politică română naţionalistă urmăreşte integrarea acestuia într-o regiune mai mare cu populaţie majoritară română. Ei ştiu bine că acest popor poate fi mult mai uşor asimilat dacă este degradat la nivel de minoritate. Prin regionalizare se urmăreşte cu adevărat desfiinţarea pământului nostru natal, a patriei noastre! Însă noi, secuii, vom împiedica acest lucru prin toate mijloacele legale. Indiferent dacă este sau nu pomenit ca o regiune inexistentă, Pământul Secuiesc există şi va exista. Cei 750.000 de secui indigeni, care trăiesc în cele trei judeţe, ştiu că dispun de dreptul la autodeterminare, la autonomia teritorială. Noi putem fi insultaţi, însă în felul acesta suntem ajutaţi să trezim conştiinţa secuilor până acum indiferenţi la viitorul poporului nostru.
Nu trebuie să uite nimeni: Pământul Secuiesc autonom a existat şi va exista, deoarece acesta ni se cuvine atât în baza dreptului etnic, cât şi a celui istoric!
Cotidianul „Haromszek”
(Covasna), nr. 6.931, 03.07.2013;
Titlu: Pământul
Secuiesc născocit?,
Semnează: Kadar Gyula