Părintele Ieromonah Arsenie Boca - 105 ani de la naştere

În urmă cu câteva zile, pe 29 septembrie 2015, s-au împlinit 105 ani de la naşterea Părintelui Ieromonah Arsenie Boca, cel care şi astăzi continuă să facă minuni şi pe care comunitatea de creştini ortodocşi din Ţara noastră doreşte să îl vadă canonizat, adică trecut în rândul sfinţilor. (Cu toate acestea, cu toată vrerea aprigă a poporului dreptcredincios, care este - nu-i aşa? - el însuşi Biserica lui Hristos, reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române au o lentoare de neînţeles pentru cei de rând în a face acest pas, anunţând mereu că tot caută în continuare noi şi noi date pentru a putea face acest pas. Oare ce noi argumente se mai pot căuta despre un Sfânt despre care Bunul Dumnezeu şi o lume-ntreagă ştie… că este Sfânt - parant. r.)
În cartea sa „Copilăria Părintelui Arsenie Boca”, rod al unei documentări de două decenii, autorul Iovu Mihuţ mărturiseşte: „Sunt fiu al satului Vaţa de Sus şi am credinţa că Părintele Arsenie a fost dăruit de Dumnezeu satului meu natal ca semn de binecuvântare şi iubire pentru acest sat”. Fostul său coleg de şcoală elementară, acum prof. dr. ing. Sabin Ionel, referent al cărţii, ce a apărut la un an de la centenarul naşterii Părintelui, afirma în Prefaţă: „Dacă în comunele României ar fi mulţi oameni ca Mihuţ Iovu, Ţara aceasta ar fi mai aşezată şi mai vigurosă”. Ne-am convins de acest lucru atunci când Mihuţ Iovu ne-a însoţit şi sprijinit să montăm o placă de comemorare jubiliară, aşa cum o va consemna la pagina 28 a volumului său: „La 29 septembrie 2010, pe soclul crucii commemorative din curtea Bisericii din Vaţa de Sus, organizaţia nonguvernamentală „Ţara Iancului - Iubirea Mea”, prin preşedintele său, ing. Ioan Paul Mărginean, a aplicat o placă comemorativă”.
Cu această ocazie, ne-a însoţit pe Dealul Bujoara, locul naşterii Sfântului Ardealului, Părintele Ieromonah Arsenie Boca. Fotografiile alăturate sunt realizate la Vaţa de Sus şi Dealul Bujoara, la 29 septembrie 2010. Menţionăm pentru turişti distanţele pe şosea: între municipiul Deva şi centrul comunei Vaţa de Jos sunt 55 km, prin Brad; între Vaţa de Sus (locul naşterii) şi Mănăstirea Prislop (mormântul) sunt 100 km; între centrul comunei Vaţa de Jos şi Biserica Vaţa de Sus (DJ 707) sunt 2,5 km; între Biserica Vaţa de Sus şi Dealul Bujoara sunt 11,5 km, dintre care ultimii 3,5 km sunt doar pentru maşini experimentate de teren cu tracţiune dublă (a se parcurge pe jos este recomandabil).

Categorie: