PCM cere secuilor şi ceangăilor să-şi asume apartenenţa la comunitatea maghiară la recensământ


Actualitatea ardeleană - Mureș

Membrii Consiliului Naţional al Partidului Civic Maghiar (PCM) reuniţi, sâmbătă (3 septembrie 2011 - n.n.), la Târgu-Mureş, au adoptat o serie de hotărâri, printre care şi una de „Întărire a identităţii naţionale maghiare din Transilvania”, care prevede că cei care se consideră secui sau ceangăi trebuie să-şi asume apartenenţa la comunitatea maghiară la recensământul populaţiei.
„Orice ungur din România care se consideră secui sau ceangău trebuie să-şi asume apartenenţa la comunitatea maghiară din Transilvania, din România, pentru ca să fim o comunitate puternică şi numeroasă şi în viitor”, se arată în hotărâre.

În hotărârea referitoare la „Întărirea identităţii naţionale maghiare din Transilvania” se mai arată că legea dublei cetăţenii din Ungaria pune pe baze noi identitatea maghiară, întrucât „prin aceasta se poate realiza reunirea, fără modificarea frontierelor, a integrării naţionale a tuturor celor care sufleteşte, prin limbă, cultură, îşi aparţin reciproc”.
Documentul a salutat înfiinţarea birourilor pentru acordarea cetăţeniei maghiare, considerând că acestea trebuie sprijinite de toate organizaţiile maghiare din Transilvania.
Congresul PCM a însărcinat conducerea partidului să iniţieze campanii în rândul maghiarilor, pentru ca fiecare maghiar din România să solicite cetăţenia ungară şi să beneficieze de facilităţile aferente acesteia.
Un alt document adoptat de Consiliul Naţional al PCM vizează „Planul de pentru alegerile locale din anul 2012”, care prevede constituirea unei corporaţii formate din experţii şi liderii partidului, demararea unei campanii de înfiinţare de noi organizaţii locale şi desemnarea candidaţilor după un sistem de criterii, aprobat la nivel naţional.
Consiliul Naţional al PCM a mai adoptat înfiinţarea Academiei „Marton Aron” şi a Academiei „Orban Balas”.
La cel de-al treilea Consiliu Naţional al Partidului Civic Maghiar participă 126 de delegaţi şi numeroase oficialităţi din Ungaria, printre care preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, vicepreşedintele Parlamentului Ungariei, Balczo Zoltan, vicepreşedinte Jobbik, viceprimarul Târgu-Mureşului, Claudiu Maior, precum şi lideri ai maghiarilor din Voivodina şi Croaţia.

Categorie: