Pensionarii reclamă modul de facturare a taxei radio-TV


Actualitatea ardeleană - Sălaj

Reprezentanţii pensionarilor sălăjeni au reclamat joi (16 iunie 2011 - n.n.), în cadrul şedinţei lunare a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, modul de facturare a taxei radio-TV şi obligativitatea plăţii acesteia în comun, pe aceeaşi factură cu energia electrică, dar şi slaba informare privind drepturile şi obligaţiile cetăţenilor legate de această taxă.
Preşedintele Sindicatului Liber al Pensionarilor (SLP) Sălaj, Ilie Gorgan, a precizat că unii pensionari trebuie să achite taxa radio-TV chiar dacă nu au aparate de radio sau televizoare, pentru a nu risca să fie debranşaţi de la energia electrică.

„Casieriţa nu încasează banii dacă nu se plăteşte toată factura şi ajungi în situaţia în care dacă nu plăteşti trei luni eşti debranşat de la energia electrică. Trebuie găsite soluţii legale, acceptabile pentru toată lumea. Trebuie să achite doar cei care beneficiază”, a precizat Ilie Gorgan.
În replică, Viorel Pop, reprezentant al Agenţiei de Furnizare a Energiei Electrice (AFEE) Zalău, a arătat că cei care nu deţin aparate radio sau televizoare trebuie doar să completeze o cerere, pe propria răspundere, în care să declare acest lucru, ei urmând a fi scutiţi de la plata taxei începând cu data depunerii acesteia.
Pop a adăugat că, în baza legislaţiei actuale, Electrica este doar mandatar, fiind obligată să colecteze taxa radio-TV, subliniind faptul că cei care doresc să beneficieze de scutire la plata taxei trebuie să-şi reînnoiască anual cererea în acest sens.
Pentru o mai bună informare a cetăţenilor privind drepturile şi obligaţiile legate de această taxă, preşedintele SLP Sălaj a propus menţionarea pe versoul facturii de energie, dar şi popularizarea în mass-media a modului în care se poate renunţa, în mod legal, la plata taxei radio-TV.

Categorie: