Preşedintele CJ vrea un cunoscător temeinic al culturii maghiare la conducerea Bibliotecii Judeţene

Actualitatea ardeleană - Covasna

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamas Sandor, doreşte un cunoscător temeinic al culturii maghiare la conducerea Bibliotecii Judeţene din Sfântu- Gheorghe.
Tamas Sandor a declarat joi (15 septembrie 2011 - n.n.), într-o conferinţă de presă, că examenul pentru funcţia de director al Bibliotecii Judeţene va avea loc pe data de 5 noiembrie, precizând că a ţinut neapărat să facă şi el parte din comisia de evaluare, deoarece consideră important ca viitorul şef al instituţiei să cunoască în profunzime cultura maghiară.
„În cei trei ani de mandat am făcut parte dintr-o singură comisie de examinare, dar acum am ţinut neapărat să fiu în comisie pentru că e important. E o chestiune de principiu şi ţin neapărat ca într-un judeţ cum este Covasna, unde 75 la sută din populaţie este de etnie maghiară, în care 60 la sută din fondul de carte (al bibliotecii publice - n.r.) este în limba maghiară, iar 86 la sută dintre cititori sunt maghiari, ţin neapărat ca directorul Bibliotecii Judeţene să cunoască în adâncime cultura maghiară. Nu am zis să fie maghiar, am zis să fie un cunoscător al limbii şi culturii maghiare şi pentru asta am să merg până în pânzele albe”, a declarat Tamas Sandor.
Funcţia de director al Bibliotecii Judeţene din Sfântu-Gheorghe, ocupată în ultimii trei ani de Szonda Szabolcs, a fost scoasă din nou la concurs după ce instanţa de judecată a considerat concursul ilegal şi discriminatoriu, deoarece a fost condiţionat de cunoaşterea limbii maghiare.
Printre condiţiile speciale impuse candidaţilor care vor să se înscrie la concursul din luna noiembrie se numără studii superioare de lungă durată în domeniul ştiinţelor umaniste, juridice, economice sau sociale şi politice, studii postuniversitare sau de masterat, curs de manager cultural organizat de ministerul de resort, vechime de minimum 3 ani în specialitate şi cunoaşterea la nivel mediu a cel puţin trei limbi oficiale ale Uniunii Europene.
Concursul a fost anulat după ce un cetăţean din Sfântu-Gheorghe care trăieşte în Spania, Dan Tănasă, a sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arătând că impunerea printre condiţii a cunoaşterii limbii maghiare este discriminatorie faţă de ceilalţi cetăţeni ai României care nu cunosc limba acestei minorităţi.
Luna trecută, liderul Partidului Conservator Covasna, Dan Suciu, a depus o plângere penală împotriva preşedintelui Consiliului Judeţean Covasna şi a fostului director al Bibliotecii Judeţene din Sfântu-Gheorghe pe considerentul că cei doi ar fi săvârşit infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice, respectiv uzurparea de calităţi oficiale, deoarece nu au respectat sentinţa definitivă şi irevocabilă a instanţei de judecată privind ilegalitatea concursului, alegând „cu rea-credinţă” să se judece timp de trei ani.
Tamas Sandor a declarat că va ataca hotărârea instanţei de judecată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg.

Categorie: