Preşedintele UDMR a participat la comemorarea secuilor ucişi în 1764, la Siculeni

Actualitatea ardeleană - Harghita

Autor:

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a participat, sâmbătă (7 ianuarie 2012 - n.n.), în localitatea harghiteană Siculeni, la comemorarea secuilor ucişi în anul 1764 de trupele austro-ungare.
Aproximativ 250 de persoane au venit la monumentul „Siculicidium”, ridicat în memoria celor ucişi, unde au fost rostite discursuri şi s-au depus coroane de flori.
Printre participanţii la manifestare s-au mai numărat consulul general al Ungariei la Miercurea-Ciuc, Zsigmond Barna Pal, secretarul de stat în ministerul Agriculturii Tanczos Barna, deputatul Korodi Attila, precum şi reprezentanţi locali ai UDMR.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a vorbit despre faptul că simbolurile maghiarilor trebuie respectate.
„Istoria poate fi interpretată în multe feluri şi cel mai important este că, şi după acele evenimente tragice de acum 248 de ani, cei care au rămas acasă, secuii, au avut tăria, puterea şi caracterul de a lua viaţa de la capăt. (...) Dragostea de libertate, dragostea de a lua deciziile în sânul comunităţii şi acum aproape 250 ani au fost mai puternice decât tirania şi ordinele venite de la Viena. Mesajul acesta trebuie să fie - pentru orice om, pentru orice comunitate -, dacă vrei să trăieşti în libertate nu faci compromisuri care după aceea nu mai fac posibilă o viaţă liberă”, a afirmat Kelemen Hunor.
Despre importanţa acestei zile a vorbit şi consulul general al Ungariei la Miercurea-Ciuc, Zsigmond Barna Pal, care a spus că „este foarte important ca întotdeauna să îţi păstrezi limba şi cultura, indiferent unde eşti pe această lume”.
La rândul său, preşedintele Comisiei de Politică Externă din Camera Deputaţilor, Korodi Attila, a subliniat că maghiarii au avut permanent o istorie zbuciumată şi, cu toate acestea, au reuşit să rămână pe acest pământ şi să-şi păstreze tradiţiile şi cultura.
Manifestarea de la Siculeni s-a încheiat cu depuneri de coroane şi intonarea imnului Ungariei şi a celui secuiesc.
Datele istorice arată că, în urmă cu aproape 250 de ani, locuitorii din Siculeni au fost ucişi, la ordinul Mariei Tereza, pentru că au refuzat să se înroleze în trupele imperiale austriece.
În dimineaţa zilei de 7 ianuarie 1764, 1.350 de soldaţi austrieci au înconjurat satul Siculeni, iar două tunuri au deschis focul asupra localităţii. Ulterior, soldaţii au intrat în satul bombardat şi i-au măcelărit pe toţi cei care le-au ieşit în cale, inclusiv femei şi copii.
Cifrele oficiale ale vremii estimează la 200 numărul morţilor, dar procurorul militar trimis pentru investigarea evenimentelor a avansat o cifră mai mare, susţinând că e vorba probabil de cel puţin 400 de victime.
Pe locul măcelului a fost ridicat un monument în memoria celor masacraţi.

Categorie: