Primăria Cluj-Napoca a revenit cu un punct de vedere ca urmare a solicitării Asociaţiei „Noi Românii”


Bună ziua,
Am primit documentul din partea asociaţiei pe care o reprezentaţi.
Doresc să vă aduc o serie de clarificări. Amplasarea plăcuţei nu a fost omisă de executantul restaurării, ci nu a fost inclusă în proiectul vizat de neschimbare şi aprobat atât de către Consiliul Local Cluj-Napoca, cât şi de către finanţatorii lucrărilor, cele două ministere ale Culturii din România şi Republica Ungară. Prin urmare, starea actuală a statuii (fără plăcuţă) este cea pe baza căreia s-a făcut recepţia lucrărilor de restaurare, motivaţia fiind că s-a dorit revenirea la forma iniţială a statuii de la momentul inaugurării.

Separat, s-a desprins ca subiect de interes pentru comunitate problematica amplasării unei plăcute care să cuprindă mesajul pe care îl cuprindea o altă plăcuţă, montată într-un context istoric special, care conţinea un citat din N. Iorga care îl descria pe regele Matia, plăcuţă care a fost ulterior distrusă. În locul acesteia s-a amplasat în anii ‘90 o copie, pentru a reaminti contextul istoric zbuciumat care a făcut ca mesajul lui Iorga să salveze practic statuia.
În acest moment există voci puternice care susţin remontarea unei plăcuţe cu acest mesaj pe grupul statuar, însă există şi o opoziţie la fel de puternică împotriva acestui gest - considerat inutil, având în vedere faptul că plăcuţa nu era cuprinsă în ansamblul statuar la momentul construirii sale.
Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca se află în acest moment într-o etapă de evaluare şi culegere a tuturor punctelor de vedere, de analiză a argumentelor istorice invocate de către ambele părţi, urmând ca o decizie să fie luată şi anunţată ulterior.
Vă vom ţine la curent cu privire la decizia luată şi vă mulţumim mult pentru acest mesaj, care, alături de toate celelalte, este atât de necesar pentru a lua decizia potrivită.
Cu stimă,
Oana Buzatu,
Purtător de cuvânt al Primăriei municipiului Cluj-Napoca

Categorie: