Primarul şi viceprimarul din Miercurea-Ciuc, achitaţi în primă instanţă în dosarul în care sunt acuzaţi de corupţie

Autor:

Primarul din Miercurea-Ciuc, Raduly Robert Kalman, şi viceprimarul Szoke Domokos au fost achitaţi, marţi (22 octombrie 2019 - n.n.), de Tribunalul Mureş, în dosarul în care sunt acuzaţi de fapte de corupţie, sentinţa putând fi atacată cu apel în termen de zece zile.
Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Mureş, Veronica Ţambrea, a declarat că soluţia este în sensul achitării, pentru toate capetele de acuzare din dosar.
„În baza articolului 396, aliniat 1 şi 5, articolul 16 aliniat 1, lit. b, Cod de Procedură Penală, instanţa achită pe inculpatul RRK (Raduly Robert Kalman - n.r.), de sub acuza săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, conflict de interese, abuz în serviciu prevăzut de articolul 13, indice 2, din Legea 78/2000, abuz în serviciu prevăzut de articolul 13, indice 2, din Legea 78/2000, raportat la articolul 297 din Codul Penal. Achită pe cel de-al doilea inculpat din dosar (Szoke Domokos - n.r.) de sub acuza săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu prevăzut de articolul 13 din Legea 78/2000, de instigare la fals material în încrisuri oficiale, de abuz în serviciu prevăzut de articolul 13, indice 2 din Legea 78/2000, raportat la articolul 297, aliniat 1, Cod Penal, de abuz în serviciu prevăzut de articolul 13, indice 2 din Legea 78/ 2000, raportat la 297, aliniat 1, Cod Penal”, se arată în soluţia Tribunalului Mureş, comunicată de purtătorul de cuvânt Veronica Ţambrea.
Potrivit sursei citate, instanţa a revocat şi măsura sechestrului asigurator dispusă prin ordonanţe ale Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în cazul unor imobile aparţinând celor doi.
Veronica Ţambrea a precizat că hotărârea instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată cu drept de apel în termen de zece zile de la comunicare.
În anul 2015, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei, au dispus trimiterea în judecată a lui Raduly Robert Kalman, primar al municipiului Miercurea-Ciuc, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (3 infracţiuni) şi conflict de interese, şi a lui Szoke Domokos, viceprimar al municipiului Miercurea-Ciuc, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (4 infracţiuni) şi instigare la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale.
În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că „în perioada septembrie - octombrie 2014, în calitate de primar, inculpatul Raduly Robert Kalman a aprobat ilegal o autorizaţie de construcţie pe baza unor documentaţii incomplete, aferente reabilitării/modernizării unui imobil în care îşi desfăşoară activitatea filiala din Miercurea-Ciuc a Universităţii Sapientia. Acest lucru s-a produs şi ca urmare a relaţiilor existente între inculpatul Raduly Robert Kalman şi conducerea instituţiei de învăţământ, primarul fiind şi cadru didactic la filiala din municipiu a universităţii respective”.
De asemenea, se arată că „în perioada 2007 - 2011, inculpaţii Raduly Robert Kalman şi Szoke Domokos, în calitate de primar, respectiv viceprimar, au aprobat efectuarea de plăţi nejustificate, în mai multe tranşe, în favoarea SC Topo Service SA în lipsa recepţiei legale a lucrărilor de cadastru general efectuate de această firmă. Plăţile nejustificate s-au efectuat în baza unui contract încheiat între Primăria Miercurea-Ciuc cu SC Topo Service SA, în care s-a menţionat iniţial preţul de 640.904 lei, majorat la 961.304 lei prin act adiţional”.
Potrivit procurorilor, actele întocmite de SC Topo Service SA, pentru care aceasta a primit sumele de bani menţionate în contractul şi actul adiţional întocmit, nu au avut ca rezultat deschiderea cărţilor funciare ori realizarea unei evidenţe actualizate de cadastru şi publicitate imobiliară la nivelul municipiului Miercurea-Ciuc, fiind prejudiciat bugetul local cu sumele de bani achitate pentru lucrări lipsite de valoare juridică şi finalitate.
Totodată, în rechizitoriu se arată că în cursul anului 2014, Szoke Domokos, viceprimar al municipiului Miercurea-Ciuc, a determinat modificarea ilegală, în favoarea unui om de afaceri, a unui contract de închiriere ce avea ca obiect închirierea de către o societate comercială a unui spaţiu comercial proprietate privată a administraţiei locale Miercurea-Ciuc, utilizat de societate ca punct de lucru.
„La data de 22 iunie 2014, inculpatul Szoke Domokos a fost solicitat de persoana respectivă să altereze conţinutul contractului de închiriere, pentru a permite chiriaşului să subînchirieze parte din imobil, încălcându-se astfel prevederile contractuale iniţiale, adoptate printr-o hotărâre a Consiliului Local. În acest sens, inculpatul a dat ordin unei subordonate din cadrul Compartimentului de evidenţă a patrimoniului, concesionări şi închirieri, să modifice ilegal paragraful care făcea referire la interdicţia subînchirierii, lucru pe care aceasta din urmă l-a şi făcut. Ulterior, la data de 2 iulie 2014, inculpatul Szoke Domokos, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu şi în mod nelegal, a aprobat două contracte de subînchiriere încheiate de firma omului de afaceri cu două societăţi comerciale”, se menţionează în rechizitoriul DNA.
Szoke Domokos mai este acuzat că în cursul anului 2011, în calitate de preşedinte al Comisiei de evaluare a ofertelor depuse la o licitaţie organizată de Primăria Miercurea-Ciuc pentru atribuirea unui contract de lucrări de amenajare zonă verde, în valoare estimată de 1.320.170 lei, a acceptat şi declarat câştigătoare o ofertă neconformă depusă de către SC Garden Center Grup SRL din Bucureşti, iar ulterior a semnat acte administrative pe baza cărora au fost aprobate decontări ilegale în favoarea firmei, în temeiul unei documentaţii neconforme realităţii care atesta lucrări pentru o suprafaţă de teren de 100 de ori mai mare decât cea reală.
„În perioada 2014 - 2015, inculpaţii Raduly Robert Kalman şi Szoke Domokos au folosit câte un autoturism de serviciu, din dotarea Primăriei, pentru a se deplasa strict în interes personal, de la domiciliul lor din Miercurea-Ciuc, în diferite locaţii din ţară. Cheltuielile cu combustibilul, imputate Primăriei municipiului Miercurea-Ciuc, constituie prejudiciu material cauzat instituţiei publice”, se mai arată în rechizitoriu.
Raduly Robert Kalman şi-a dat demisia din funcţia de primar al municipiului, în 2015, după ce a fost trimis în judecată de DNA, dar a câştigat al patrulea mandat de primar la alegerile din 2016. Şi Szoke Domokos a participat la alegerile din 2016 şi a fost reales pe listele UDMR.