Prioritatea lui Mircea Geoană: „Un guvern competent, cu premier independent, în persoana lui Klaus Johannis”


- Domnule preşedinte, primul tur de scrutin vă plasează umăr la umăr cu Traian Băsescu. Sunteţi mulţumit de acest rezultat?
- Rezultatul primului tur este unul bun, dar bătălia nu s-a terminat încă. Ne aşteaptă un drum greu pentru a obţine victoria pe 6 decembrie. Trebuie să ne păstrăm luciditatea şi să fi m conştienţi că fi ecare candidat porneşte practic de la zero. De aceea, fac un apel la activiştii noştri să fi e pregătiţi, să se mobilizeze exemplar şi să fi e vigilenţi în ziua votului. Nici sondajele, nici calculele electorale nu câştigă alegerile. Doar voturile aduc victoria.
- Ce mesaj aveţi pentru cei care v-au votat în primul tur al alegerilor prezidenţiale?
- Vreau să le mulţumesc celor care mi-au acordat încrederea şi celor care au votat alţi candidaţi, şi să-i asigur că drumul pe care am pornit împreună duce la victorie.

- Din analizele pe care le-aţi făcut, care este lecţia scrutinului din 22 noiembrie?
- Rezultatul votului arată foarte clar că românii nu îl mai vor pe Traian Băsescu. Aproape 70% dintre români au votat împotriva actualului preşedinte. Doar două promisiuni a făcut actualul preşedinte şi pe amândouă le-a încălcat. A spus că românii vor trăi bine şi a spus că va termina cu corupţia. Astăzi, românii nu trăiesc bine, iar România este considerată cea mai coruptă ţară din Europa. Acesta este verdictul pe care oamenii l-au dat prin vot, după un mandat dominat de scandal şi dezbinare.
- O victorie împotriva lui Traian Băsescu?
- O victorie împotriva lui Traian Băsescu, dar, ce este mai important, o victorie împotriva crizei. Pentru că, oricât de multă patimă s-ar fi adunat în ultimii cinci ani, nu trebuie să uităm că adevărata luptă este împotriva difi cultăţilor economice. Românii aşteaptă nu doar o victorie a lui Mircea Geoană împotriva lui Traian Băsescu. Oamenii aşteaptă o victorie a întregului popor împotriva crizei, a sărăciei şi a şomajului.

- Credeţi că Traian Băsescu este un obstacol în calea relansării economice?
- Traian Băsescu nu poate aduce stabilitate în ţară şi, din acest motiv, nu poate aduce relansarea economică. Traian Băsescu nu poate să facă să funcţioneze instituţiile statului. Deasta oamenii nu trăiesc bine şi deasta România e considerată drept cea mai coruptă ţară din Europa. Alţi cinci ani cu Traian Băsescu înseamnă alţi cinci ani de scandal şi dezbinare. Şi acesta este adevăratul pericol.
- Ce poate face un preşedinte pentru ieşirea din criză şi pentru relansarea economică?
- În primul rând, să desemneze un premier independent care să fi e susţinut de o majoritate transparentă şi solidă în Parlament. În al doilea rând, să susţină eforturile de combatere a crizei economice. Aici vorbim despre măsuri concrete pentru menţinerea locurilor de muncă şi pentru crearea de noi slujbe. Vorbim despre măsuri de sprijin pentru micii agricultori, despre subvenţii şi despre centre de colectare. De asemenea, nu uităm de proiectul Fondul Naţional de Locuinţe, proiect prin care vor fi construite 50.000 de apartamente care vor fi închiriate, cu chirii subvenţionate, tinerilor. Pentru pensionari, avem în vedere Legea pensiilor care să ducă la creşterea pensiilor mici şi la restabilirea respectului faţă de cei care au muncit o viaţă întreagă. Sunt şi alte elemente de substanţă pe care, în calitate de preşedinte, le voi susţine. De exemplu, introducerea conceptului de bună guvernare în zona securităţii naţionale este o prioritate. La fel este şi introducerea problemei securităţii energetice şi a celei alimentare în preocupările de bază ale Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

- Traian Băsescu şi-a continuat atacurile împotriva dumneavoastră şi a lui Crin Antonescu. Credeţi că această strategie îl va ajuta în alegeri?
- Asta este tot ce ştie să facă Traian Băsescu. Nu ştie să creeze locuri de muncă. Nu ştie să vină cu soluţii pentru agricultură, pentru pensionari sau pentru familiile tinere. Ştie doar să creeze crize şi să-i dezbine pe oameni. Traian Băsescu nu este capabil să creeze stabilitate politică, nu este capabil să fi e preşedintele tuturor românilor.
- V-aţi asigurat susţinerea liberalilor pentru turul al doilea, ceea ce reprezintă un succes politic major. Cât de necesar este acordul politic cu Crin Antonescu?
- Acordul politic şi susţinerea din partea domnului Crin Antonescu sunt o garanţie că vom pune capăt crizei politice declanşate de Traian Băsescu. Am susţinut semnarea unui acord cu PNL pentru a readuce normalitate şi stabilitate în ţară. Un guvern competent, cu premier independent, în persoana lui Klaus Johannis, cu sprijin parlamentar solid şi transparent reprezintă prioritatea acestui moment. Trebuie să avem un guvern funcţional înainte de Crăciun, care să îşi asume un program energic de salvare a locurilor de muncă.
- Sunteţi foarte aproape să deveniţi următorul preşedinte al României. Cum veţi aplica rezultatele referendumului din 22 noiembrie?
- Ca viitor preşedinte, voi respecta votul pe care românii l-au dat la referendum. Voi înfi inţa un Forum Constituţional, cu cei mai buni specialişti şi cu reprezentanţii societăţii civile. Am vorbit încă din 2005 despre parlamentul unicameral şi consider că este o idee valoroasă. Dar sunt şi alte lucruri de substanţă care pot fi îmbunătăţite în actuala Constituţie.
- V-aţi simiţit dezavantajat de modul de organizare al primului tur de scrutin?
- Da şi mă aştept la mai rău pentru turul al doilea. Organizarea alegerilor a fost cea mai defectuoasă din ultimii 20 de ani, ceea ce confi rmă suspiciunile potrivit cărora Vasile Blaga a fost instalat de Traian Băsescu la Ministerul de Interne pentru a înlesni fraudele electorale. Turismul electoral al PDL a fost de o amploare fără precedent, exact aşa cum a atras atenţia şi Dan Nica. Iată că acum vedem cu exactitate ce anume l-a deranjat pe Traian Băsescu la colegul nostru. L-a deranjat că Dan Nica nu a fost de acord să închidă ochii la frauda electorală pe care Traian Băsescu o pregătea pentru alegerile din acest an.
- Sunteţi optimist în legătură cu votul de pe 6 decembrie? Ce mesaj aţi dori să transmiteţi românilor?
- Sunt realist şi pot spune că lupta pentru turul al doilea se reia de la zero. Aproape nici nu contează câte procente a obţinut fi ecare candidat. Cert este că va fi o bătălie extrem de grea. Ştiu câte încercări de fraudă electorală au fost din partea oamenilor lui Traian Băsescu în primul tur de scrutin. Mai ştiu câţi bani vor fi aruncaţi de PDL în campania lui Traian Băsescu pentru al doilea tur de scrutin. Vom lupta practic împotriva unei maşinării cu resurse imense de bani şi infl uenţă. Tocmai din acest motiv, vreau să-i chem pe toţi românii să voteze. Adevărata majoritate, poporul român, s-a săturat de certuri, de scandal şi dezbinare. A venit vremea să ne unim pentru locuri de muncă sigure, pentru agricultură şi industrie, pentru salarii şi pensii decente. Vreau o Românie a bunei guvernări şi a bunului simţ. Şi înainte de toate, vreau O Singură Românie, în care tineri şi bătrâni, agricultori şi muncitori, cei de la oraş şi de la sat, oameni de stânga şi de dreapta, toţi să ne dăm mâna şi să muncim pentru a duce ţara înainte. Pentru aceasta îi chem pe români alături de mine şi îi aştept la vot. Pe 6 decembrie, învingem împreună!

Categorie: