Procesul la rejudecare - Drapelul oraşului nu poate flutura

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.096, 18.01.2014

Prin sentinţa pronunţată vineri, 17 ianuarie 2014, Curtea de Apel Braşov a retrimis în instanţa de fond cazul drapelului municipiului Sfântu-Gheorghe.
Autoguvernarea locală Sfântu-Gheorghe a adoptat în anul 2008 drapelul oraşului, iar prefectul de atunci a atacat hotărârea abia după patru ani, deşi, potrivit legii, ar fi avut la dispoziţie doar şase luni. La începutul procesului, juristul municipalităţii a invocat această întârziere, iar Tribunalul Judeţean Covasna ar fi dat curs acestei motivaţii. Cazul a ajuns la Curtea de Apel Braşov în urma recursului făcut de prefectul judeţului Covasna, unde drapelul judeţului fusese deja declarat ilegal. Din acest motiv, edilul oraşului a solicitat sprijinul persoanelor fizice şi al organizaţiilor civile, acestea implicându-se în procesul care a continuat din toamna anului precedent cu un număr de 2.322 de pârâţi. Ca răspuns, şi Forumul civic al românilor de pe Pământul Secuiesc s-a implicat, susţinându-l pe prefect. Aşa s-a ajuns la decizia de ieri 17 ianuarie. Mai întâi cazul va fi judecat la Tribunalul Covasna după care, dacă una dintre părţi va fi nemulţumită de sentinţă, cazul se va reîntoarce la Curtea de Apel Braşov.
Dacă soluţionarea cazului va fi din nou nefavorabilă, municipalitatea se va adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg - a declarat Antal Arpad, primarul municipiului Sfântu-Gheorghe, care are speranţe şi în judecata guvernului României, adică în adoptarea unei reglementări de interpretare evidentă a legii: să nu se mai întâmple ca într-un judeţ să poată fi folosite simbolurile autoguvernării, iar în alt judeţ, nu.

Aparut in :