PROTEST

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM), senzor atent al evenimentelor care au loc în Transilvania şi ca urmare a investirii dată de asociaţiile, fundaţiile şi membrii care îl compun, prin reprezentanţii săi aduce la cunoştinţă

În legătură cu recenta acţiune a liderilor Partidului Civic Maghiar Covasna de a repune în Parcul Central din municipiul reşedinţă al judeţului însemnul denumit al aşa-zisului steag secuiesc, înlăturat în urma unei decizii definitive a Curţii de Apel Braşov, acţiune însoţită de declaraţiile preşedintelui PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, dintr-o conferinţă de presă, şi anume că steagul a fost reînălţat în memoria trupelor ungare care în data de 13 septembrie 1940 au intrat în municipiul Sfântu-Gheorghe,
Consiliul Director al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) protestează împotriva agresării făcute în mod sistematic şi provocator a românilor cu diferite simboluri contrafăcute, de către indivizi care se afişează ca fiind lideri ai locuitorilor maghiari din zonă, fără ca Statul Român să intervină şi să-i tragă la răspundere pentru aceste fapte comise cu aroganţă fără margini, în dispreţul bunului simţ şi al ofensei aduse armoniei interetnice şi respectului demnităţii româneşti.
Reamintim că 13 septembrie 1940 a fost o zi tristă în istorie, când au intrat în oraşul Sfântu-Gheorghe soldaţi şi autorităţi ale armatei horthyiste, având deja la activ un întreg cortegiu de crime şi nelegiuiri împotriva populaţiei româneşti civile şi lipsite de apărare, care a umplut de lacrimi, sânge, vexaţiuni şi disperare întreaga suflare românească din Transilvania. Prin legile statului sunt interzise comemorări, sărbătoriri şi statui pe teritoriul României a celor ce simbolizează atrocităţi fasciste şi hortyiste. Autorii comemorării sus-amintite dispreţuiesc aceste prevederi legale.
Aroganţa numitului Kulcsar Terza Jozsef întrece orice măsură, pentru că precizează că acel aşa-zis steag a fost reînălţat în memoria trupelor ungare amintite, omagiind astfel o armată care a comis numeroase atrocităţi contra românilor în Transilvania ocupată. Din acest motiv armata de ocupaţie reprezintă cea mai tristă amintire pentru români în întreaga istorie recentă, pentru că a provocat traume adânci şi încă vii în memoria locuitorilor din Transilvania, români, ţigani, evrei şi chiar maghiari, care nu le-au acceptat teroarea.
Lipsa de respect a acestui preşedinte de partid exclusivist etnic maghiar din România faţă de istoria, valorile şi tragediile româneşti este evidentă. Prin urmare, protestăm energic împotriva unor asemenea atitudini, solicitând Guvernului României să stopeze astfel de jigniri aduse românilor în propria lor Ţară. Întrucât trupele ungare care au intrat în Transilvania au comis, în perioada 1940-1944, numeroase crime de război, au ucis sute de copii, femei şi bătrâni, români şi evrei, protestăm împotriva cinstirii în România a criminalilor de război şi solicităm autorităţilor Statului Român să-i tragă la răspundere pe cei care comit acest delict de natură penală. Cerem sentenţios Guvernului să dispună grabnic, prin competenţele conferite, măsuri de restabilire a legii, a ordinii şi a dreptăţii în judeţele din inima Ţării.
Conducerea FCRCHM solicită, şi cu această ocazie, Parlamentului, Preşedinţiei şi Guvernului să interzică funcţionarea partidelor şi formaţiunilor politice pe criterii etnice, care în loc să se concentreze pe dezvoltarea economică şi democratică a României, luptă pentru separatism şi privilegii de natură etnică, în desconsiderarea democraţiei şi a valorilor europene de respect faţă de alteritate, faţă de demnitatea şi libertatea fiecărui cetăţean deţinător de un capital de drepturi individuale.

Biroul de presă
22 septembrie 2014

Categorie: