Punte peste timp - Proiect educaţional între foşti şi actuali elevi ai Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu-Gheorghe

Asemenea lui Mihail Sadoveanu în „Hanu Ancuţei”, am simţit şi eu timp de patru ani că la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” (CNMV) din Sfântu-Gheorghe, judeţul Covasna, am fost ca într-o cetate bine clădită, ce avea menirea de a ne creşte aripi, de a ne insufla credinţa că viitorul îşi va deschide larg porţile pentru noi, dăruindu-ne întreg orizontul. În această „toamnă aurie” am avut din nou ocazia să fiu aici, alături de alte generaţii de elevi, dar cu mulţi dintre foştii mei profesori, arborând în zi de sărbătoare Drapelul Naţional pe catargul inaugurat în curtea şcolii.
Însoţită de 14 elevi şi două colege, Viorica Radu şi Lucica Buzenche, profesoare de Limba şi Literatura Română la Liceul Tehnologic „Paul Bujor” din oraşul Bereşti, judeţul Galaţi, am plecat într-o excursie şcolară intitulată „În drumeţie spre Valea Zânelor”, organizată sub egida Centenarului Marii Uniri. Este cunoscut faptul că excursia reprezintă o activitate didactică bazată pe interdisciplinaritate şi muncă în echipă. Conţinutul didactic al excursiilor este mult mai flexibil şi mai variat decât al lecţiilor desfăşurate în sala de clasă, elevii participând cu multă bucurie şi optimism la aceste acţiuni, lărgindu-şi în acest fel orizontul de cunoştinţe prin contactul direct cu realitatea.
Prin mijloacele atrăgătoare pe care le are la dispoziţie, excursia înviorează activitatea şcolară, stimulează curiozitatea de a descoperi noi fenomene, formează o atitudine ecologică pozitivă, prilejuieşte trăiri adânci ale unor sentimente patriotice. Astfel, cu ajutorul excursiilor şcolare se dezvoltă spiritul de prietenie, de colectiv, de disciplină, de iniţiativă, precum şi deprinderi, proceduri gospodăreşti de la vârstă mică, toate acestea fiindu-le elevilor folositoare în viaţă. Şi am ales de această dată un traseu inedit, cu obiective interesante, împletind drumeţia cu un program artistic urmărit la CNMV.
Proiectul de excursie s-a desfăşurat în perioada 6-8 noiembrie a.c., cu plecarea de la Liceul din Bereşti, iar primul obiectiv a fost Mausoleul de la Mărăşeşti, un monument istoric dedicat eroilor Primului Război Mondial, ridicat pe locul în care, în vara anului 1917, s-au desfăşurat luptele de la Mărăşeşti, soldate cu victoria trupelor române. În confruntările de la Mărăşeşti au pierit 480 de ofiţeri şi 21.000 de soldaţi români. Somptuosul monument, cunoscut şi ca ,,Biserica Neamului”, este decorat cu o friză dăltuită în piatră de către sculptorii Ion Jalea şi Corneliu Medrea, ce ilustrează aspecte din timpul luptelor din vara anului 1917. ,,Cupola Gloriei” este decorată cu pictură în frescă realizată de către pictorul Eduard Săulescu. Elevii au putut admira, printre altele, în interiorul muzeului, picturi care ilustrează evoluţia Poporului Român şi copii ale actelor doveditoare ce privesc Marea Unire de la 1918.
Al doilea popas a fost la Oneşti, la Sala de Gimnastică „Nadia Comăneci”, unde am putut „testa” spaţiul de antrenament feminin, dar şi de a ne familiariza de aproape cu aparatele la care lucrează fetele. Ştim cu toţii că istoria Oneştiului este marcată de două legende, prima consemnându-se în documentele istoriei naţionale, şi stă ca mărturie stejarul din altarul Bisericii de la Borzeşti, unde s-a născut şi a copilărit Ştefan cel Mare, iar cea de-a doua, Nadia Comăneci, fata care a sfidat legile gravitaţiei, care a învins computerul şi care a scris istoria gimnasticii mondiale, făcându-ne părtaşi la gloria sa de atunci şi de peste timp.
Am ajuns apoi în judeţul Covasna şi am vizitat Muzeul Păpuşilor din Târgu-Secuiesc, un loc plin de poveste, de copilărie, de joacă şi de culoare. Nagy Ilona este proprietara acestuia şi din dorinţa de a avea în oraşul său ceva inedit, dar şi dintr-o pasiune pentru aceste minunăţii, a deschis muzeul în 2010 cu 175 de păpuşi, iar astăzi muzeul numără peste o mie de exemplare. Situat într-o clădire veche, recondiţionată, muzeul este aşezat la etajul superior şi include mai multe camere, în care păpuşile sunt grupate pe mai multe colecţii: balerine, îngeri, indiene, prinţese, şcolăriţe, cu chip de bebeluş, de diverse dimensiuni şi împodobite în cele mai frumoase costumaţii, care te fac a visa la o lume unde păpuşile pot prinde viaţă. Şi cred că o fac, în sufletele noastre, atât cât ne permitem să rămânem copii. Aici elevii noştri au avut ocazia să o cunoască pe poeta Mihaela Aionesei, pe care o aşteptăm cu drag la Galaţi, la o întâlnire cu scriitorii.
Din oraşul cu aer medieval ne-am îndreptat spre Sfântu-Gheorghe, reşedinţa de judeţ, unde am fost aşteptaţi la Centrul Ecleziastic „Nicolae Colan” de părintele Sebastian Pârvu, care, cu multă bucurie şi dăruire, ne-a prezentat rolul acestui centru de documentare într-o zonă vitregită de istorie, ne-a condus spre impunătoarea Catedrală Ortodoxă a oraşului, sufocată parcă intenţionat de prea multe clădiri de jur-împrejur, iar apoi am fost ghidaţi spre Muzeul Spiritualităţii Româneşti, unde am descoperit multe obiecte istorice de valoare, care atestă prezenţa, educaţia şi religia românilor de pe aceste meleaguri de sute şi sute de ani. Am putut admira după aceea Grupul Statuar „Mihai Viteazul”, aducându-ne aminte de făuritorul primei Uniri a celor trei Ţări Româneşti - Moldova, Ardealul şi Ţara Românească, realizată la 27 mai 1600. Prima Şcoală Românească din Sfântu-Gheorghe, în apropierea căreia tronează statuia Mitropolitului Andrei Şaguna, a încheiat lista obiectivelor de vizitat pentru prima zi a excursiei noastre. Aici am aflat că aceasta face parte din cadrul Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, că este atestată documentar din 1799 şi că, evident, a avut o istorie zbuciumată, cauzată de regimul politic din zonă. Însă faptul că numeroşi creştini ortodocşi au avut aici acces la educaţie, cu perioade îndelungate de frământări, lasă după sine amprenta dorinţei istorice de păstrare a limbii neamului, a tradiţiilor şi a cultului religios, ambiţie de la care generaţiile tinere ar avea ce învăţa.
A doua zi a periplului nostru a atins următoarele obiective: Cetatea Braşovului, de unde am putut admira oraşul de la poalele Tâmpei; Cetatea Făgăraşului, o fortificaţie din secolul al XIV-lea, ce nu a reuşit a fi niciodată cucerită, care arată şi astăzi impozant; Castelul de lut „Valea Zânelor”, unde am regăsit o lume de basm, un loc creat la poalele Munţilor Făgăraş pentru a ne rupe de cotidian, prin care să întrevedem o lume mai bună, mai curată, un univers al copiilor, decorat acum în spiritul toamnei. Frumoasa zi de noiembrie ne-a purtat pe înserat spre Sibiu, centrul căruia ne-a dezvăluit Palatul Brukenthal, Turnul Sfatului şi Podul Minciunilor, iar gazdă în final, la revenirea în judeţul Covasna, ne-a fost Hanul de la Reci, unde ne-am destins, am dansat şi ne-am plimbat pe malul lacului din apropiere.
Ziua de 8 noiembrie ne-a adus o frumoasă sărbătoare, cea a Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, în care am fost invitaţi la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu-Gheorghe, pentru a fi împreună de Ziua şcolii la activităţile deosebite organizate aici. După ora 10, elevi, profesori şi părinţi, dar şi preoţii comunităţii s-au adunat la bustul lui Mihai Viteazul din curtea şcolii pentru un moment omagial, la care a luat parte şi prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, dar şi inspectorul şcolar adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna, prof. Marcela Ştefu. Directorul adjunct al unităţii, prof. Maria Băilă, a deschis manifestările, punctând faptul că: „Această sărbătoare este pentru noi, an de an, un bun prilej de pomenire şi slăvire a patronului nostru spiritual - Domnitorul Mihai Viteazul. În acest cadru de totală sărbătoare, ne-am amintit de strigătul copilului din Lancrăm - „Trăiască România dodoloaţă!”, strigăt care acum 100 de ani a devenit realitate”.
După slujba de pomenire, a fost intonat Imnul de Stat, pe ritmurile căruia a fost înălţat tricolorul pe catargul inaugurat în curtea liceului, un moment solemn şi plin de suflet român, un fapt absolut necesar, firesc, realizat după „zidurile” acestei „cetăţi”, numită „Mihai Viteazul”. A urmat un moment artistic, susţinut de elevi, în care s-a recitat din Grigore Vieru, s-au cântat cântece populare şi s-a dansat Hora Unirii.
Pentru elevii Liceului Tehnologic „Paul Bujor” a urmat o caldă primire în incinta cantinei CNMV, unde, prin amabilitatea profesoarei Ligia Dalila Ghinea, a fost semnat acordul de parteneriat între liceele noastre, iar copiii şi profesorii de la Bereşti au primit antologii de poezie ale gazdei. De acolo am fost conduşi spre sala de festivităţi şi am participat la spectacolul oferit de Andrei Păunescu, fiul marelui poet Adrian Păunescu, şi invitaţii săi, în cadrul Cenaclului Flacăra. Aici s-a cântat, s-a dansat, elevi şi profesori ai celor două unităţi de învăţământ, mână în mână şi toţi într-un glas, parcă sub mottoul: „Nu uita că eşti român!”.
Drumul nostru a continuat şi s-a încheiat cu o ultimă oprire la Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” din cadrul Schitului Lepşa, iar apoi la Cascada Putnei şi Casa Vrâncioaiei, unde sufletul ni s-a umplut de toamnă, de târziu, de tricolor într-un apus care ne arăta că educaţia se face la timpul prezent, cu valori ale trecutului şi cu încrederea într-un viitor strălucit. Nimic nu e mai frumos decât revenirea „fiului risipitor” acasă, iar casă ne este fiecare colţişor al acestei Ţări, pe unde am călcat, pe unde am umblat cu inima-n desagă şi am cules amintiri dintre cele mai frumoase şi mai luminoase.
Le mulţumesc, aşadar, românilor din Sfântu-Gheorghe pentru ospitalitate, pentru cea de acum şi pentru cea de odinioară, atunci când treceam întâia oară Prutul pentru a mă înfrăţi cu aceste locuri minunate, unde mi-am lăsat o bună parte din suflet şi din simţire, cu speranţa că mă voi întoarce…

Categorie: