Rectorul UMF Târgu-Mureş: „Proiectul privind facultatea maghiară prezintă lacune şi inexactităţi juridice”

Actualitatea ardeleană - Mureș

Autor:

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu- Mureş, prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, a anunţat luni (19 martie 2012 - n.n.), într-o conferinţă de presă, că în această săptămână se organizează o dezbatere publică a proiectului de hotărâre de guvern referitor la înfiinţarea facultăţii maghiare, care ar conţine multe lacune şi inexactităţi juridice.
„Considerăm că acest proiect de lege prezintă multe lacune, inexactităţi juridice şi în special articolele care sunt invocate în proiect - 135 privind învăţământul în limba minorităţilor şi 363 privind UMF, universitate multilingvă şi multiculturală - nu constituie fundament pentru HG. Iar acea excepţie de la art. 132 punctul 5 care dă dreptul Guvernului să înfiinţeze o facultate cu consultarea prealabilă a Senatului nu defineşte ce înţeleg dânşii prin situaţii temeinic justificate care să le dea dreptul de înfiinţare a acestei facultăţi”, a arătat Copotoiu.
Rectorul a precizat că din acest motiv o comisie de experţi formată din specialişti în domeniu, români şi maghiari, şi reprezentanţi ai Academiei de Advocacy vor analiza proiectul hotărârii de guvern şi vor răspunde la o serie de întrebări referitoare la respectarea autonomiei universitare la UMF Târgu-Mureş potrivit directivelor europene.
În plus, în cadrul dezbaterii specialiştii vor prezenta avantajele şi dezavantajele pentru studenţi şi pacienţi ale aplicării acestei hotărâri de guvern sau dacă pot fi aplicate derogări de la standardele de calitate ARACIS pentru acreditarea unor programe de studii în facultăţi nou înfiinţate prin hotărâre de guvern în cadrul unor universităţi fără acordul Senatului Universităţii.
Pe lângă aspectele privind multiculturalitatea şi multilingvismul la UMF Târgu-Mureş, specialiştii vor trebui să răspundă dacă se va crea un precedent legislativ în problema înfiinţării şi autorizării unor facultăţi.
„Autorizarea programelor de studii nu se face de minister sau Guvern, ci de ARACIS, ori această hotărâre de guvern nu face altceva decât să încalce această legislaţie şi oricine care are o influenţă asupra ministerului sau Guvernului poate să facă presiuni, se creează un precedent şi va zice: aţi făcut la Târgu- Mureş facultate, de ce să nu facem şi noi, şi după aceea vedem cu ARACIS dacă ne dă sau nu dă autorizarea provizorie şi în continuare acreditarea”, a subliniat Constantin Copotoiu.
La dezbaterea de la Târgu- Mureş sunt invitaţi preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, fostul rector de la UMF Cluj, Marius Bojiţă, fostul rector de la UMF Bucureşti, Florian Popa, fostul rector de la Universitatea „Petru Maior” din Târgu- Mureş, Liviu Marian, şi reprezentantul SMURD, Vass Hajnal.

Categorie: