Revista Presei Maghiare 02-31.05.2019

Consiliul local al oraşului Dărmăneşti din judeţul Bacău a ridicat, în cadrul cimitirului militar maghiar din Valea Uzului, un monument celor căzuţi în primul război mondial şi 52 de cruci militare prin încălcarea unui acord interstatal şi prin intermediul unor instrumente juridice şi administrativ dubioase. Asociaţia Păstrătoare de Tradiţii „Szekely Virtus” a relatat luni (27.04) despre festivitatea amplă de inaugurare care urmează să aibă loc în data de 17 mai. Consiliul Judeţean Harghita încearcă să ia măsuri în acest caz pe cale administrativă. Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, s-a adresat premierului, Partidul Popular Maghiar din Transilvania va apela în această problemă la contencios administrativ, iar Partidul Civic Maghiar va interveni pe cale diplomatică. Serviciul de Asistenţă Juridică Miko Imre a luat atitudine în acest caz. Serviciul atrage atenţia în comunicatul său asupra faptului că potrivit legii din anul 1968, terenul îi revine comunei Sânmartin-Ciuc şi problema terenului nu a putut fi clarificată totuşi până în momentul de faţă. Demersul de acum poate fi considerat din mai multe puncte de vedere o expropriere imorală şi rău-intenţionată. Partidul Civic Maghiar consideră acest demers ca având un caracter de falsificare a istoriei. Formaţiunea a comunicat că a informat în scris secretarul de stat responsabil din cadrul Ministerului Ungar al Apărării, cerând respectarea prevederilor referitoare la acordul semnat între România şi Ungaria. În opinia prezidiului Partidului Popular Maghiar din Transilvania, prin ocuparea ilegală a cimitirului, a fost grav încălcat acordul interstatal româno-ungar, semnat în anul 2008, referitor la situaţia juridică a mormintelor militare române din Ungaria şi a celor maghiare din România. Cazul indică în mod fidel că România nu este stat juridic.
Cotidianul „Haromszek” (Covasna), 02.05.2019; Titlu: Cimitirul militar din Valea Uzului / Falsificarea istoriei, în secret

La invitaţia UDMR, Orban Viktor, premierul Ungariei, va sosi într-o vizită de mai multe zile în Transilvania - a informat ieri Uniunea. Potrivit informaţiilor de presă, premierul ungar va efectua o vizită în Ţinutul Secuiesc. Potrivit programului adus publicităţii de către UDMR, în data de 8 mai, Orban Viktor va discuta despre alegerile parlamentare europene cu conducătorii Uniunii, ai bisericilor şi cu studenţi. Premierul ungar va inaugura în data de 10 mai, în localitatea Sânpaul, o fabrică de nutreţuri combinate. Orban Viktor va mai efectua o vizită la Academia de Hockey din Ţinutul Secuiesc şi la Centrul pentru Protecţia Copilului „Sfântul Ladislau” din Sânsimion. Potrivit informaţiilor publicaţiei „Kronika”, premierul Ungariei se va întâlni la Cluj-Napoca cu conducătorii bisericilor istorice maghiare din Transilvania, va susţine o expunere la Universitatea Sapientia din Cluj. Publicaţia are cunoştinţă de faptul că Orban Viktor va participa în 9 mai la întâlnirea preşedinţilor şi premierilor statelor membre ale Uniunii Europene, întâlnire care va avea loc la Sibiu.
Cotidianul „Haromszek” (Covasna), 03.05.2019; Titlu: Orban Viktor în Transilvania

Conform promisiunii făcute cu prilejul slujbei ecumenice de duminică (12.05.2019), celebrată în cimitirul militar din Valea Uzului, se va sta de strajă în scopul apărării acestui cimitir al eroilor - au declarat în cadrul unei conferinţe de presă comune, susţinută joi (16.05.2019), Antal Arpad, primarul municipiului Sfântu-Gheorghe, şi Hegedus Csilla, candidat la alegerile europarlamentare. Începând cu ora 20 până a doua zi la ora 11, cel puţin două persoane vor sta de strajă, schimbându-se la fiecare oră. Vor fi prezenţi istorici şi păstrători de tradiţii din Trei Scaune, Hegedus Csilla, Horvath Anna, fost viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, Borboly Csaba şi Tamas Sandor, preşedinţii consiliilor judeţene Harghita şi Covasna, Korodi Attila, deputat, şi Antal Arpad. Este un mesaj către cei care au crezut că se poate face şi asta cu maghiarimea din Transilvania, a declarat Antal Arpad, adăugând că nu vor permite continuarea acestei mârşăvii. Trebuie să fim prezenţi în permanenţă, până când cimitirul va recăpăta starea în care a fost înaintea începerii umilirii unilaterale. Conform informaţiilor trimise la Comitetul de Iniţiativă pentru Cimitirul din Valea Uzului (Uzvolgyi Temetoert Kezdemenyezo Bizottsaghoz), joi (16.05.2019), până la ora 14, mai multe sute de persoane şi-au semnalat intenţia de participare la strajă.
Cotidianul „Haromszek” (Covasna), 16.05.2019; Titlu: Se va sta de strajă în Valea Uzului, Semnează: Szekeres Attila

În cimitirul militar din Valea Uzului a început ieri (16.05) acţiunea lansată în vederea asigurării pazei, la care şi-au semnalat participarea - conform informaţiilor obţinute de Comisia de Iniţiativă pentru Cimitirul din Valea Uzului - peste 100 de persoane. În interesul apărării cimitirului eroilor, au petrecut noaptea la faţa locului şi liderii UDMR. În cadrul conferinţei de presă susţinută ieri (16.05), Antal Arpad, primarul municipiului Sfântu-Gheorghe şi Hegedus Csilla, candidat pentru europarlamentare, au precizat: vor sta de strajă câte doi, începând din 16 mai, de la ora 20, până în 17 mai, ora 11, şi vor face schimbul din oră în oră. Au aderat la iniţiativa lor istorici şi păstrători de tradiţii din judeţul Covasna, Horvath Anna, fostul viceprimar al oraşului Cluj-Napoca, Borboly Csaba, şi Tamas Sandor, preşedinţii consiliilor judeţene Harghita şi Covasna, respectiv deputatul Korodi Attila. Antal Arpad a subliniat: „Această acţiune este un mesaj către cei care au considerat că maghiarii din Transilvania pot fi determinaţi să accepte şi o măsură de acest gen”. Primarul a adăugat: nu vor permite continuarea nemerniciei, trebuie dat dovadă de vigilenţă până când va fi reinstaurată starea iniţială a cimitirului, cum era înainte de începerea defăimării unilaterale. A anunţat anterior şi Mezei Janos, preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), că vor asigura straja în Valea Uzului în noaptea de 17 spre 18 mai, în interval de 24 de ore.
Cotidianul „Haromszek” (Covasna), 17.05.2019; Titlu: Asigurarea pazei în Valea Uzului

A fost lansat apelul de selecţie mult aşteptat de către fermieri, cunoscut sub denumirea generică „sprijin maghiar de 15 mii de euro”. Pentru acest apel de selecţie se pot înscrie persoane fizice care au domiciliul permanent pe teritoriul judeţelor Harghita, Covasna şi Mureş, întreprinzători, sau persoane fizice care aparţin de localităţile acestor judeţe (producători agricoli). Statul ungar asigură prin acest apel de selecţie, beneficiarilor, suma de 131 milioane de lei. Se poate aplica pentru achiziţia de maşini (tractoare) şi utilaje agricole, achiziţia de alte mijloace, maşini, echipamente folosite în cultivarea şi producţia agricolă. Informaţii suplimentare se regăsesc pe proeconomicaalapitvany.ro. Cota parte a beneficiarului proiectului trebuie să fie de cel puţin 25%. Consultanţii agricoli oferă sprijin celor interesaţi de întocmirea proiectelor.

UDMR demarează un program afterschool la Bucureşti şi în opt judeţe din diasporă
„UDMR va demara din toamnă un program afterschool în 8 judeţe din diasporă şi în Bucureşti. Prin acest program se doreşte amplificarea interesului faţă de învăţământul în limba maternă. Potrivit informării făcute de UDMR, în acest program vor fi implicaţi 1.800 de elevi maghiari din şcoala elementară şi 70 de pedagogi.” Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a vorbit despre acest lucru în cadrul adunării delegaţilor organizaţiei judeţene UDMR Hunedoara, eveniment la care au participat lideri ai bisericilor, pedagogi şi reprezentanţi ai organizaţiilor civile. Bugetul destinat programului este de 1,1 milioane de euro şi este susţinut de către Guvernul Ungariei, iar de derularea programului se va ocupa Fundaţia Şcoala. Preşedintele uniunii are convingerea că în locurile unde funcţionează astfel de programe - un exemplu în acest sens fiind Mediaş - părinţii maghiari şi cei care trăiesc în căsătorii mixte aleg cu predilecţie şcolile cu predare în limba maghiară în locul învăţământului în limba română. Dacă programul va fi unul fructuos în cele 20 de localităţi din cele 8 judeţe din diasporă - Arad, Bistriţa, Braşov, Alba, Hunedoara, Maramureş, Sibiu, Cluj şi Bucureşti - atunci începând din toamna anului 2020 va fi extins şi în alte localităţi. Amănuntele tehnice vor fi prezentate în cea de-a doua parte a lunii iunie, de către colaboratorii Fundaţiei Şcoala.
Cotidianul „Haromszek” (Covasna), 22.05.2019; Titlu: Sprijin ungar / Fermierii pot aplica, Semnează: Bokor Gabor

Inscripţia în limba maghiară de pe faţada clădirii Colegiului Szekely Miko din Sfântu-Gheorghe va exista în continuare, dat fiind faptul că primăria a câştigat procesul lansat pentru înlăturarea acestei inscripţii. „Nici provocatorii de serviciu nu obţin absolut tot” - a declarat ieri (24.05), primarul Antal Arpad. Dan Tanasă, cunoscut pentru declaraţiile sale antimaghiare, a înaintat în toamna anului trecut o plângere în care a cerut înlăturarea inscripţiei maghiare. Consiliul local Sfântu-Gheorghe a primit ieri sentinţa definitivă judecătorească, potrivit căreia inscripţia va putea fi păstrată în starea sa iniţială.
Cotidianul „Haromszek” (Covasna), 25.05.2019; Titlu: Colegiul Szekely Miko / Inscripţia maghiară va exista în continuare

Sâmbătă după-amiază (25.05) aproximativ 1000 de persoane au protestat în centrul comunei Sânmartin împotriva intervenţiei în cimitirul militar austro-ungar din Valea Uzului şi împotriva persecutării de către autorităţi a viceprimarului din Sânmartin, Laszlo Antal. La fel ca şi la slujba ecumenică din 12 mai organizată în cimitirul militar, participanţii au scandat: „Nu îi deranja pe maghiari!”. Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a declarat: „Noi nu am pătruns în cimitirul românilor! Noi nu am dorit să îi privăm pe români de nimic: nici de istorie, de limbă, de şcoală, de drapel şi de imn. Dar cerem ca nici ei la rândul lor să nu se atingă de acele valori, pe care noi aici în Transilvania şi în Bazinul Carpatic, le-am creat” - a declarat el. În opinia lui Kelemen Hunor, maghiarilor nu le este permis să dea dovadă de slăbiciune şi stare de divizare. El a explicat faptul că UDMR a decis să retragă sprijinul coaliţiei guvernamentale române deoarece guvernul nu a făcut nimic pentru a restabili starea de dinainte de intervenţie, iar autorităţile nu au demarat nici măcar cercetări împotriva primarului localităţii Dărmăneşti si împotriva celor care au creat tensiuni. La acţiunea de protest de la Sânmartin au participat preşedinţii celor trei consilii judeţene, Borboly Csaba, Peter Ferenc şi Tamas Sandor, precum şi Antal Arpad, preşedintele consiliului autoguvernamental din Ţinutul Secuiesc, primarul oraşului Sfântu-Gheorghe. Cu toţii au semnat acel comunicat în care se specifică faptul că începând de săptămâna viitoare, consiliile din Ţinutul Secuiesc vor organiza şedinţe în teritoriu în cimitirul militar. În ziua de marţi (28.05) în cimitir va avea loc şedinţa consiliului din Sfântu-Gheorghe. „Noi, maghiarii din Transilvania, suntem cetăţeni cu drepturi depline ale Europei şi ale României şi nu acceptăm să fim consideraţi cetăţeni de rangul doi pe propriul nostru pământ natal. Soluţionarea cimitirului militar din Valea Uzului, încetarea atitudinii ofensatoare şi sancţionarea celor vinovaţi se numără printre cerinţele noastre legitime” - a declarat Antal Arpad.
Cotidianul „Haromszek” (Covasna), 27.05.2019; Titlu: Cimitirul militar din Valea Uzului / Au protestat în centrul comunei

Cincisprezece administraţii publice locale din judeţul Covasna oferă peste 1.000 de locuri de cazare gratuite pentru pelerinii veniţi din Ungaria cu prilejul vizitei papei, în felul acesta aderând la iniţiativa municipiului Sfântu-Gheorghe, care îi aşteaptă cu 2.000 de locuri de cazare gratuite pe oaspeţii sosiţi, zilele acestea, în regiunea noastră. Organizatorii aşteaptă în permanenţă oferta organizaţiilor, bisericilor, care s-ar implica cu plăcere în acţiunea de întâmpinare a pelerinilor. Vizita papei Francisc la Şumuleu-Ciuc este unul din cele mai importante evenimente din „Ţinutul Secuiesc”, ca atare iniţiatorii vor să-i ajute pe oaspeţii veniţi oferindu-le posibilităţi de cazare. În scopul respectiv a fost creat site-ul meseszep.ro, unde cei interesaţi pot studia posibilităţile oferite de administraţiile publice locale din Bixad, Micfalău, Turia, Sânzieni, Herculian, Cernat, Estelnic, Ghelinţa, Ojdula, Malnaş, Zăbala, Brateş, Belin şi Reci. Locurile de cazare sunt amenajate în săli de sport, cămine culturale, campinguri sau alte imobile. Potrivit comunicatului emis marţi (28.05) de Consiliul Judeţean Covasna, locurile pot fi rezervate prin telefon (+40739852958) sau prin e-mail, pe site. Tamas Sandor, preşedintele CJ Covasna, îi îndeamnă pe participanţii la vizita papei să se îmbrace în port secuiesc, să aducă cu ei drapele secuieşti şi ungare: „Să arătăm că suntem mulţi şi cu credinţă puternică. Să ne rugăm împreună pentru pământul nostru natal, pentru Ţinutul Secuiesc”.
Cotidianul „Haromszek” (Covasna), 29.05.2019; Titlu: Judeţul Covasna, gazda oaspeţilor veniţi cu ocazia vizitei papei, Semnează: Demeter Virag Katalin

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Covasna i-a dat termen până în 16 iunie primarului localităţii Târgu-Secuiesc, Bokor Tibor, pentru a îndepărta, din faţa clădirii fostei Şcoli de aprozi, bustul lui Kratochvil Karoly, legendarul comandant al Diviziei Secuieşti. Bustul, creaţie a lui Blasko Janos, a fost inaugurat în data de 12 decembrie 2009. Reclamantul de serviciu Dan Tanasă, a postat pe blogul său în data de 18 martie faptul că statuia „criminalului românilor”, Kratochvil Karoly, a fost amplasată în anul 2009 fără existenţa autorizaţiilor necesare. Drept dovadă, a publicat şi răspunsul oficial al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Covasna, din care a reieşit faptul că fostul conducător al oraşului breslelor, Racz Karoly, nu a emis autorizaţia de construcţie necesară. După înlăturarea inscripţiilor „Varoshaza” şi a drapelelor secuieşti din locurile publice, reclamantul de serviciu se poate lăuda cu o „nouă faptă glorioasă”, şi anume cu faptul că singura statuie a lui Kratochvil Karoly, amplasată într-un loc public în Transilvania, va fi înlăturată. Ne-am adresat lui Bokor Tibor, însă acesta nu a dorit să facă declaraţii pe această temă. A spus doar atât că va respecta termenul stabilit şi caută locul potrivit pentru reamplasarea bustului.
Cotidianul „Haromszek” (Covasna), 29.05.2019; Titlu: Reclamantul de serviciu în acţiune / Bustul lui Kratochvil Karoly trebuie înlăturat, Semnează: Iochom Istvan

În scopul atragerii atenţiei opiniei publice asupra cazului celor doi tineri, Beke Istvan şi Szocs Zoltan, întemniţaţi pe nedrept, Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) va organiza, în ziua premergătoare vizitei Papei, o slujbă religioasă ecumenică, care va fi oficiată la biserica reformată din Miercurea-Ciuc. Sandor Krisztina, preşedintele executiv al CNMT, şi Tiboldi Laszlo, vicepreşedintele naţional al formaţiunii, au anunţat ieri (29.05) că, după rugăciunea ecumenică, care va începe la ora 17, în ziua de 31 mai, CNMT va transmite o scrisoare către Suveranul Pontif ca să-l informeze cu privire la situaţia deţinuţilor politici. Sandor Krisztina a precizat: „Sperăm că vom reuşi să atragem atenţia opiniei publice asupra nedreptăţii grave căreia au fost supuşi Beke Istvan şi Szocs Zoltan, ţinuţi şi în prezent, pe nedrept, în penitenciar. Prin cazul născocit privind cei doi tineri, se urmăreşte stigmatizarea comunităţii noastre întregi, sugerând că maghiarii din Transilvania reprezintă un pericol, mai mult de atât, drept o ameninţare teroristă”. Preşedintele executiv al CNMT a mai menţionat: rugăciunea ecumenică reprezintă o ocazie potrivită pentru comunitate ca să-şi asume solidaritatea cu cei întemniţaţi, iar în urma evenimentului, Suveranul Pontif va fi înştiinţat, prin intermediul unei scrisori, despre circumstanţele procesului bazat pe născociri. Predica va fi rostită de Szabo Laszlo, preot unitarian, preşedintele asociaţiei de caritate „Gondviseles Segelyszervezet”. Vor fi prezenţi reprezentanţi din partea celor patru confesiuni istorice maghiare, fiecare luând cuvântul pe marginea problemei respective. Tokes Laszlo, preşedintele CNMT, îşi va rosti discursul după slujba religioasă ecumenică, ocazie cu care va fi prezentată şi scrisoarea care urmează să fie transmisă către Suveranul Pontif. La slujba religioasă vor participa şi lideri ai unor instituţii bisericeşti şi instituţii ale societăţii civile, inclusiv politicieni autohtoni şi ungari. În comunicatul CNMT, emis ieri (29.05), se precizează că banii de chetă, strânşi cu ocazia slujbei ecumenice, vor fi donaţi membrilor familiilor tinerilor întemniţaţi.
Cotidianul „Haromszek” (Covasna), 30.05.2019; Titlu: Cazul Beke-Szocs / Scrisoare către Suveranul Pontif

Marţi după-amiază (28.05), membrii maghiari ai consiliului local Sfântu-Gheorghe au organizat o şedinţă extraordinară de consiliu în cimitirul militar austro-ungar profanat din Valea Uzului. Primarul Antal Arpad a făcut cunoscută scrisoarea de protest, semnată de cei prezenţi, care va fi Înaintată ambasadelor SUA, Rusiei şi ale membrilor statelor membre ale Uniunii Europene, precum şi autorităţilor române. În momentul sosirii autoturismelor din Sfântu-Gheorghe, maşina de poliţie aflată în faţa porţii cimitirului a dat mai în spate, probabil pentru ca poliţiştii din judeţul Bacău să poată vedea în interiorul cimitirului şi să poată urmări cu atenţie cele întâmplate. În interiorul cimitirului, primarul Antal Arpad a declarat că este vorba despre o şedinţa simbolică şi a invitat doar reprezentanţii maghiari ai consiliului. Şedinţa este informală, iar decizia acesteia nu poate fi atacată de către prefect. Este important ca acolo să existe în fiecare zi prezenţă maghiară şi să se atragă atenţia statelor europene şi a autorităţilor americane asupra profanării cimitirului militar maghiar şi să se facă apel la autorităţile române asupra restabilirii stării iniţiale. Luni (27.05), la faţa locului au fost prezenţi cei din Sânmartin, marţi cei din Sfântu-Gheorghe şi în fiecare zi vor fi prezenţi reprezentanţi ai diferitelor consilii din Ţinutul Secuiesc. Săptămâna viitoare va fi prezent acolo Consiliul Judeţean Covasna. În scrisoarea de protest - a cărei conţinut seamănă cu scrisoarea citită în cadrul slujbei ecumenice din data de 12 mai - se atrage atenţia asupra faptului că membrii consiliului local din Dărmăneşti, judeţul Bacău, au luat în posesie în mod arbitrar şi ilegal cimitirul militar din Valea Uzului şi au dispus ridicarea de cruci şi a unui monument în memoria unor militari români necunoscuţi. Acţiunea consiliului din Dărmăneşti este mai mult decât o profanare. Profanarea locului de veci al înaintaşilor noştri are un mesaj simbolic: totalizează acele prejudicii de care au parte maghiarii care trăiesc în România, prin batjocorirea vieţii lor culturale, istorice, spirituale. Protestatarii cer anchetarea tuturor ilegalităţilor comise şi sancţionarea celor care au încălcat legile, restabilirea stării iniţiale a cimitirului, stoparea de îndată a procesului de falsificare a istoriei şi de batjocorire a maghiarilor, cerea de scuze în public de la rudele militarilor înmormântaţi în cimitirul profanat şi de la naţiunile prejudiciate. După şedinţa extraordinară, cei din Sfântu-Gheorghe au vizitat capela militară din Valea Uzului, construită în anul 1917. Şi maşina de poliţie s-a îndreptat în acea direcţie. După ce autoturismele din Covasna au trecut de cimitir şi unele dintre ele s-au îndreptat spre casa de oaspeţi a composesoratului din Sânmartin, s-au întors şi poliţiştii. Înainte de plecare, maşina primarului a trecut din nou în faţa cimitirului, iar maşina de poliţie a pornit după ea.
Cotidianul „Haromszek” (Covasna), 30.05.2019; Titlu: Şedinţă de consiliu în Valea Uzului / Atrag atenţia asupra profanării cimitirului, Semnează: Szekeres Attila

Direcţia Judeţeană de Cultură Covasna nu a stabilit un termen pentru înlăturarea statuii - Kratochvil din Târgu-Secuiesc - a declarat ieri (30.05) Kelemen Antonia Izabella, directorul executiv al instituţiei, care a mai spus că în adresa trimisă de direcţie nu figurează data de 16 iunie. Ei au cerut primarului oraşului Târgu-Secuiesc să înlăture statuia într-un termen potrivit cadrului legal. În opinia directorului executiv, neînţelegerea poate proveni de la ideea potrivit căreia adresa direcţiei a fost înregistrată la Primăria Târgu-Secuiesc în data de 16 mai, la care primarul Bokor Tibor a adăugat 30 de zile şi de aici provine termenul de 16 iunie.
Cotidianul „Haromszek” (Covasna), 30.05.2019; Titlu: Înlăturarea statuii nu este legată de un termen, Semnează: Iochom istvan

Dan Tanasă, reclamantul de serviciu, cunoscut pentru atitudinea sa antimaghiară şi pentru procesele intentate împotriva simbolurilor maghiare, nu acceptă înfrângerea suferită în privinţa procesului demarat pentru înlăturarea plachetei comemorative - Szechenyi, amplasată pe faţada casei de cultură orăşeneşti din oraşul Covasna. În momentul de faţă a intentat un nou proces, de această dată împotriva consiliului local Covasna, solicitând instanţei ca membrii consiliului local să fie obligaţi să retragă hotărârea adoptată în cazul amplasării plăcuţei - Szechenyi. Primarul Gyero Jozsef a informat consiliul în legătură cu procesul în cadrul şedinţei de ieri. Tanasă a dorit să obţină acelaşi lucru anterior cu procesul intentat împotriva primarului, însă instanţa a decis în favoarea edilului. În procesul de acum - intentat la tribunalul Bucureşti - pomeneşte de aceleaşi argumente ca în cazul procesului intentat împotriva primarului. Inscripţia de pe plachetă nu corespunde prevederilor legale, deoarece textul în limba română figurează după textul în limba maghiară. Tanasă afirmă că acest lucru s-a putut întâmpla deoarece autorităţile locale doresc să obţină recunoaşterea limbii maghiare ca şi limbă oficială, şi din nostalgie faţă de Ungaria Mare. Tanasă mai reclamă faptul că există abuzuri în privinţa utilizării limbii maghiare, în sfera instituţiilor controlate de UDMR, cum ar fi de exemplu consiliul local Covasna. Încă nu a fost stabilită data primei înfăţişări. Înainte de această dată, pârâtul trebuie să comunice instanţei propriul său punct de vedere. Gyero a declarat că el personal nu poate reprezenta consiliului în acest proces. Primăria nu are un jurist angajat şi, ca atare, vor angaja un avocat.
Cotidianul „Haromszek” (Covasna), 31.05.2019; Titlu: Covasna / Reclamantul de serviciu acţionează în justiţie pentru cea de-a doua oară, Semnează: Bokor Gabor

În cadrul conferinţei de presă de ieri (30.05), deputatul Kulcsar-Terza Jozsef a atras atenţia asupra unui fenomen straniu: săptămâna trecută, a intenţionat să-i viziteze, împreună cu Torok Jozsef (preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din judeţul Covasna), pe Beke Istvan şi Szocs Zoltan, încarceraţi la Penitenciarul Codlea, însă conducerea nu i-a permis fostului deţinut politic să intre în clădirea închisorii. Kulcsar-Terza Jozsef a menţionat: în calitate de membru al Comisiei pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor, cu zece ocazii i-a vizitat pe cei doi tineri la Penitenciarul Miercurea-Ciuc. Până acum, cu o singură ocazie i s-a interzis să intre în clădire împreună cu persoana care l-a însoţit, fiind vorba de Toth Balint, fostul purtător de cuvânt al Mişcării de Tineret 64 de Comitate (HVIM). De data aceasta, accesul în Penitenciarul Codlea i-a fost refuzat lui Torok Jozsef. Din explicaţiile oficiale nu reies prea multe, direcţia închisorii s-a simţit probabil deranjată de identitatea însoţitorului. Torok Jozsef a precizat: urmăreşte de mult timp cazul celor doi tineri din Târgu-Secuiesc şi a dorit să discute şi personal cu ei. Ar fi dorit să le împărtăşească experienţele pe care le-a acumulat în decursul celor nouă ani petrecuţi în detenţie şi să-i încurajeze. Torok Jozsef a constatat cu amărăciune că, în ochii puterii de stat din România, pare să reprezinte şi acum acelaşi pericol. Fostul deţinut politic a subliniat: spaţiul de mişcare al Serviciului Român de Informaţii, înfiinţat ca succesor al fostei Securităţi, pare să fie acelaşi ca cel de care dispunea mai demult poliţia secretă. Kulcsar-Terza Jozsef le-a solicitat tuturor să participe la slujba religioasă ecumenică, oficiată astăzi (31.05), de la ora 17, la biserica reformată din Miercurea-Ciuc, la iniţiativa Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), scopul fiind atragerea atenţiei opiniei publice asupra menţinerii pe nedrept în detenţie a tinerilor Beke Istvan şi Szocs Zoltan. Kulcsar-Terza Jozsef a îndemnat la participare, accentuând că rugăciunea are forţă, în cauze naţionale este nevoie de solidarizare.
Cotidianul „Haromszek” (Covasna), 31.05.2019; Titlu: Apelul lansat de Kulcsar-Terza Jozesf / Statul român îi selectează inclusiv pe vizitatorii la penitenciare, Semnează: Farcadi Botond