Revista Presei Maghiare Nr. 04 / 16-28.02.2017 si Nr. 05 / 01-15.03.2017

Judecătoria orăşenească din Târgu-Secuiesc a admis, prin sentinţa pronunţată ieri, reluarea anchetei penale în cazul denumirii unei străzi din oraş după Wass Albert. Potrivit extrasului sentinţei definitive, publicat pe portalul instanţelor de judecată, judecătoria a admis acţiunea intentată împotriva administraţiei locale de prefect şi parchetul de pe lângă judecătoria orăşenească, prin măsura respectivă aprobând demararea anchetei în cazul promovării cultului criminalilor de război. Bokor Tibor, primarul din Târgu-Secuiesc, şi-a exprimat nelămurirea în ceea ce priveşte sentinţa judecătorească. Edilul a menţionat: acest lucru slujeşte doar generarea tensiunilor, având în vedere că administraţia locală şi-a revocat hotărârea vizând numele de stradă Wass Albert.
Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 8.026, 17.02.2017; Titlu: Strada Wass Albert nu există, dar incomodează

Comisia pentru drepturile omului din camera deputaţilor a adoptat în cursul acestei săptămâni o modificare legislativă importantă din punct de vedere maghiar - au arătat Benko Erika şi Kulcsar Terza Jozsef în cadrul unei conferinţe de presă de ieri: în localităţile în care procentul maghiarimii depăşeşte 20% sau atinge cifra de 5.000, trebuie asigurată - în instituţiile sanitare şi cele sociale - prezenţa unui personal vorbitor şi de limbă maghiară. Ambii deputaţi de Trei Scaune sunt membri ai comisiei pentru drepturile omului din camera deputaţilor, alcătuită din 18 membri, iar după cum au declarat, iniţiativa lor a fost sprijinită de reprezentanţii minorităţilor naţionale, ai romilor, şi de către parlamentarii social-democraţi. Proiectul de modificare legislativă va trebui avizat şi de către comisia pentru sănătate, după care va putea ajunge în plenul camerei deputaţilor. Benko Erika ne-a mai relatat şi despre faptul că este membră a comisiei de lucru care are sarcina de a pregăti modificările normelor juridice care fac referire la folosirea limbii materne, cu scopul ca acest drept să fie într-adevăr unul garantat. În curând vor începe lucrul şi în cazul iniţiativelor care vizează utilizarea simbolurilor: este deosebit de important ca problema drapelului secuiesc să fie rezolvată, iar comunitatea să-şi poată utiliza liber simbolurile - a spus. Benko Erika a mai spus că a fost desemnată membru supleant în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Membru permanent este Korodi Attila, liderul fracţiunii, iar în calitate de membru supleant, ea îl ajută în activitate, însă poate participa şi ea la lucrările comisiei.
Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 8.027, 18.02.2017; Titlu: În spitale, în limba maghiară, Semnează: Farcadi Botond

Disputa din cauza planificatei însă nefinalizatei acordări a denumirii de stradă Wass Albert continuă: în decembrie anul trecut, prefectura a cerut recercetarea cazului, deşi Consiliul Local din Târgu-Secuiesc retrăsese proiectul de hotărâre în cauză. În 12 decembrie anul trecut, la tribunalul din Târgu-Secuiesc a fost redeschis dosarul 3193/322/2016, în care singurul pârât este consiliul din Târgu-Secuiesc. În caz au avut loc audieri în 15 decembrie 2016 şi în 19 ianuarie 2017, care s-au încheiat cu o amânare, însă în 16 februarie, instanţa a încuviinţat cererea procurorului-şef din Târgu-Secuiesc, înregistrată în 12 decembrie anul trecut, şi a aprobat redeschiderea cercetărilor / procedurii penale. În acest context, l-am contactat pe liderul fracţiunii UDMR din consiliul din Târgu-Secuiesc, Bejan Andras, care a fost consilier şi în ciclul anterior. Ne-a declarat că nu înţelege aceste meschinării: au adoptat, într-adevăr, o hotărâre, însă au şi retras-o, ca atare nu înţelege care este miza noilor cercetări - asta dacă nu cumva este vorba despre o acţiune prea zeloasă a prefectului. Constantin Pătru a obţinut mandatul în 2016, şi pentru că se vorbeşte într-un cerc larg că este reprezentantul românilor în Târgu-Secuiesc, am dorit să aflăm şi opinia lui. Consilierul în principiu liberal ne-a declarat că nu cunoaşte condiţiile în care a fost elaborată hotărârea, respectiv retrasă ulterior, în schimb nici el nu înţelege de ce trebuie efectuate cercetări din cauza a ceva ce nu există. A adăugat că hotărârea nu a fost aplicată - plăcuţa cu denumirea de stradă nu a fost, fizic, amplasată. În opinia lui Pătru, este ciudat şi faptul că au fost demarate proceduri nu numai împotriva celui care a înaintat propunerea, ci împotriva întregului organism anterior, în baza principiului toţi pentru unul şi unul pentru toţi. Primarul Bokor Tibor declarase pentru MTI că noul circ nu slujeşte decât generarea de tensiuni, pentru că tocmai din cauza retragerii hotărârii a considerat poliţia că dosarul este lipsit de obiect şi a oprit cercetările demarate anterior.
Cotidianul „Szekely hirmondo” (Covasna), nr. 33, 20.02.2017; Titlu: Nu contează că piesa de la dosarul străzii Wass Albert nu mai are putere legală / Meschinăriile continuă, Semnează: Bartos Lorant

Sâmbătă, la Sfântu-Gheorghe, a fost omagiat Wass Albert, cu ocazia împlinirii a 19 ani de la moartea sa (17 februarie 1998). Comemorarea a avut loc la copacul plantat lângă zidul bisericii-cetate de către membrii HVIM în cinstea scriitorului, militarului, politicianului şi personalităţii vieţii publice. Din bunăvoinţa familiei Bacs, pe copac a fost montată o plachetă memorială. Bedo Zoltan a luat cuvântul în numele Mişcării pentru Dăinuirea Maghiară, şi a atras atenţia asupra uneltirilor puterii de la Bucureşti, care a privat maghiarimea transilvană de patrimoniul său de după Trianon, de instituţiile sale, şi pe care se străduieşte să o oprime şi acum. În opinia oratorului, Wass Albert a ajuns să fie victimă, deoarece înfrângerea unei naţiuni trebuie începută cu reducerea la tăcere a liderilor ei spirituali. Au recitat apoi din poeziile lui Wass Albert elevele Bacs Lilla şi Rita din Sfântu-Gheorghe, respectiv Kurta Melinda şi Vass Emoke din Târgu-Secuiesc. Bacs Emese a dat apoi citire mesajului transmis tinerilor maghiari. Au depus coroane membrii familiei Bacs, reprezentanţi ai Asociaţiei pentru o Transilvanie Maghiară şi ai Consiliului Secuiesc din Târgu-Secuiesc, precum şi persoane fizice.
Cotidianul „Szekely hirmondo” (Covasna), nr. 33, 20.02.2017; Titlu: L-au comemorat pe cel persecutat

În cursul zilei de azi, Tamas Sandor - în opinia căruia procedura demarată în cazul denumirii de stradă Wass Albert este pur şi simplu o vânătoare de vrăjitoare - va purta discuţii pe acest subiect cu Kelemen Hunor şi cu fracţiunea UDMR din parlament, şi vor mişca fiecare piatră pentru a pune cât mai urgent capăt acestui caz absurd. Este fără precedent ca din cauza unei decizii retrase, cineva să fie tras la răspundere - ne-a declarat, răspunzând solicitării noastre, preşedintele organizaţiei UDMR Trei Scaune, după care a notat că ar putea fi demarate cercetări penale chiar şi împotriva sa, deoarece ascunde acasă volume semnate de Wass Albert, ba le-a şi citit. Nu cred că ar putea face din asta un caz serios, în schimb este suficient pentru a începe să fie sâcâiţi angajaţi care au îndeplinit o sarcină - a adăugat Tamas, făcând referire la faptul că au fost demarate proceduri şi împotriva angajatului autoguvernării, care a întocmit proiectul de hotărâre retras. În opinia sa, este foarte limpede în acest caz că se încearcă, printr-un nou pretext, intimidarea locuitorilor din Târgu-Secuiesc, de pe Pământul Secuiesc, din Transilvania. Am gustat destul de mult din aşa ceva, despre asta a fost vorba în ultimii 98 de ani. Ajungem, încetul cu încetul, până acolo încât să se încerce să ne fie reglementate gândirea şi preferinţele romanciere, însă nu le va merge. Cred că au greşit destinatarul. Au impresia că secuii funcţionează precum oltenii, care dacă sunt speriaţi, le tremură stomacul, genunchii. La noi funcţionează altfel. Le propun bibliotecilor să iniţieze seri de lectură Wass Albert. Voi participa şi eu cu mare drag, voi duce volume, voi citi din ele - a subliniat preşedintele UDMR Trei Scaune.
Cotidianul „Szekely hirmondo” (Covasna), nr. 33, 20.02.2017; Titlu: Să fie organizate seri de lectură Wass Albert / Se încearcă o intimidare, Semnează: Kiss Edit

Identitatea este ca libertatea. Nimeni nu va avea mai multă dacă îi privează pe ceilalţi de ea - a declarat Kover Laszlo, preşedintele Parlamentului, sâmbătă seara, la Budapesta, în cadrul celei de-a XXI-a ediţii a Balului ceangăilor. Kover Laszlo a amintit de vizita efectuată la ceangăii din Săcele, din Ţara Bârsei, subliniind că în zilele noastre, toţi oamenii sunt periclitaţi de posibilitatea de a deveni apatrizi pe pământul lor natal european şi tocmai din această cauză destinul maghiar al ceangăilor - destinul fraţilor noştri din Moldova, din zona Ghimeş sau Săcele - reprezintă un destin european profund. Europenii trebuie să se confrunte în momentul de faţă cu pericolul cu care maghiarii ceangăi trebuie să se confrunte de peste un deceniu: şi anume pericolul modificării artificiale şi violente a identităţii lor, pentru ca aceştia să devină cât mai dominabili şi să poată fi expropriaţi cât mai uşor - a declarat Kover Laszlo. El a arătat faptul că în noua noastră lume din secolul XXI, o comunitate nu este asuprită din prisma teritoriului sau ţării sale, ci din prisma conştiinţei sale. Operaţiunea de bază a acestei idei constă în încercarea de privare a comunităţii de identitatea sa culturală, lingvistică, naţională, confesională sau familială. Tocmai din această cauză se lansează atacuri directe la adresa europenilor - germanilor, francezilor, italienilor, suedezilor, românilor şi maghiarilor - se încearcă slăbirea identităţii lor naţionale, a legăturilor lor confesionale şi familiale. În marile conflicte geopolitice din secolul XXI, Europa a devenit o ţintă - a mai adăugat el. Kover a mai declarat că membrii comunităţii maghiare ceangăieşti au trebuit să suporte de-a lungul istoriei lor încercările legate de schimbarea identităţii lor lingvistice, naţionale şi culturale. În opinia sa, între războiul identităţii care periclitează în zilele noastre europenii şi atacurile din secolul XX care vizează spiritul maghiarilor ceangăi, diferenţa constă în faptul că în timp ce în secolul XX un stat a încercat să le impună ceangăilor identitatea românească în locul celei maghiare, în secolul XXI, grupurile de interese încearcă să impună europenilor lipsa de identitate în locul identităţilor fireşti. Kover Laszlo a mai subliniat faptul că în cazul maghiarilor ceangăi cu un destin dificil, responsabilitatea lor este să facă în aşa fel încât colegii politicieni români să conştientizeze că identitatea este ca şi libertatea. Nimeni nu va avea mai multă dacă îl privează pe celălalt de ea. Familia, religia, identitatea naţională şi instituţia naţională de stat care apără aceasta sunt valori fundamentale în privinţa majorităţii definitorii ale societăţilor din Ungaria şi din România. Apărarea acestor valori reprezintă obligaţia morală a forţelor politice cinstite ale ambelor ţări - a declarat preşedintele Parlamentului. În lumea noastră, din ce în ce mai nesigură, apare din ce în ce mai mult pericolul care subminează simpla existenţă a Ungariei şi a României. În opinia sa, în această luptă va fi nevoie de o colaborare şi de state naţionale puternice, ai căror cetăţeni aparţinând majorităţii numerice şi minorităţii sunt în stare să asigure posibilitatea păstrării identităţii lor naţionale şi, potrivit necesităţilor, pot apăra în mod suveran şi legitim interesele economice ale cetăţenilor lor contra intereselor multinaţionale.
Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 8.028, 20.02.2017; Titlu: Kover Laszlo despre ceangăi / Identitatea este ca şi libertatea

Curtea de Apel Braşov va pronunţa mâine sentinţa definitivă în cazul drapelului secuiesc. Politicianul PPMT Kulcsar Terza Jozsef, care a donat drapelul, se teme că instanţa va decide în favoarea prefectului. Răspunzând solicitării noastre, parlamentarul Kulcsar Terza Jozsef ne-a declarat că dacă în România ar funcţiona democraţia, iar drepturile secuilor ar fi respectate, instanţa ar trebui să admită contestaţia pe care a depus-o împreună cu preşedintele CJ, Tamas Sandor, însă, din păcate, experienţele arată contrariul. Într-o ţară normală nu s-ar pune problema dacă o comunitate îşi poate utiliza sau nu simbolurile proprii. Mă tem că ne vor sabota contestaţia, însă nu voi lăsa lucrurile aşa - a adăugat el. A precizat că dacă este nevoie, se va adresa chiar şi curţii pentru drepturile omului, iar în calitate de deputat, va avea o interpelare în parlament şi îl va informa şi pe premier în legătură cu acest subiect.
Cotidianul „Szekely hirmondo” (Covasna), nr. 35, 22.02.2017; Titlu: Este de aşteptat să fie pronunţată o sentinţă în cazul drapelului secuiesc / Kulcsar se teme că vor fi sabotaţi, Semnează: Kiss Edit

Kulcsar Terza Jozsef, parlamentar de Trei Scaune, iniţiator al propunerii, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă de ieri că membrii comisiei pentru drepturile omului, culte şi probleme ale minorităţilor din camera deputaţilor au aprobat înfiinţarea unei subcomisii care să se ocupe de problemele maghiarilor. Pentru a face parte din subcomisie, s-au înscris doi parlamentari maghiari, Kulcsar Terza Jozsef, preşedinte şi Benko Erika, vicepreşedinte, un reprezentant al partidei romilor şi doi parlamentari din partea partidului social-democrat. Sarcina subcomisiei este să prezinte problemele legate de drepturile maghiarilor, respectiv să urnească din loc dialogul ungaro-român la nivel interstatal. Ar urma să se ocupe, de asemenea, de cazurile de discriminare a maghiarilor, de problemele educaţionale, de utilizarea limbii maghiare, a simbolurilor. S-ar dori, de asemenea, să fie purtată o discuţie, într-un cadru civilizat, pe tema cerinţei autonomiste - a declarat Kulcsar Terza Jozsef, care a indicat ca o sarcină deosebită amplificarea relaţiei ungaro-române, aflate într-un punct critic, demararea unui dialog în acest sens. După cum a declarat, ar urma să fie organizate discuţii, mese rotunde, conferinţe despre problemele care îi vizează pe maghiari. În parlamentul de la Bucureşti vor fi invitaţi partenerii lor din Ungaria. Scopul este să existe un dialog instituţional între cele două părţi. Subcomisia mai poate întocmi rapoarte despre problemele legate de maghiari. Acestea vor putea fi înaintate comisiei pentru drepturile omului, culte şi probleme ale minorităţilor, care poate înainta propunerile către ministerele de resort sau comisia parlamentară permanentă. În opinia parlamentarului de Trei Scaune, subcomisia maghiară poate sprijini activitatea membrilor fracţiunii UDMR. Validarea intereselor maghiarilor va putea fi mai uşoară şi în cadrul altor comisii de specialitate. Despre statutul autonomist, cândva aflat în cadrul fracţiunii UDMR, nu s-a discutat încă la modul concret când va fi înaintat în parlament - a declarat Kulcsar Terza Jozsef. Deocamdată au ajuns la concluzia că în cadrul sesiunii parlamentare de primăvară vor fi înaintate proiecte de legi şi modificări în cazul drepturilor de utilizare a limbii maghiare şi a simbolurilor. În opinia lui Kulcsar, statutul autonomist trebuie înaintat cât mai repede, însă nu a precizat un termen în acest sens. Ar trebui să se convină care proiect să fie înaintat - statutul CNS sau cel asumat de UDMR. La armonizarea aspiraţiilor autonomiste ar putea da o mână de ajutor şi Szili Katalin, însărcinat al premierului ungar.
Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 8.031, 23.02.2017; Titlu: Subcomisie maghiară în cadrul parlamentului român, Semnează: Farcadi Botond

În România, statul de drept s-a degradat, nu se poate vorbi despre separarea ramurilor puterii. În momentul de faţă, are loc o luptă încrâncenată între puterile politice alese, separabile, şi instituţiile de stat influente, inseparabile. Există pericolul ca ţara să devină un stat autoritar, care să fie condus de aceste structuri invizibile, cu care politicienii aleşi nu prea au de-a face - Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a vorbit ieri, în cadrul unei conferinţe de presă de la Sfântu-Gheorghe, despre modul în care vede actuala situaţie politică. El a menţionat că are cunoştinţă de faptul că aceste afirmaţii sunt foarte grave, însă ele trebuie, totuşi, spuse. Se creează legături între procuratură şi serviciile secrete, instituţiile de stat şi organizaţiile represive creează înţelegeri secrete. Miercuri seară, portalul luju.ro a informat că Serviciul Român de Informaţii a semnat un protocol secret cu direcţia condusă de Laura Codruţa Kovesi - a declarat Kelemen Hunor.
Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 8.032, 24.02.2017; Titlu: În opinia lui Kelemen Hunor, România nu este stat de drept, Semnează: Farcadi Botond

Trebuie consolidat cadrul statului de drept, proiectul de autonomie de pe Pământul Secuiesc nu a ajuns în sertar, relaţia româno-ungară se poate urni din punctul mort, iar atitudinea UDMR faţă de Ziua Libertăţii Secuieşti nu s-a schimbat. Aceste aspecte au fost aduse, între altele, în discuţie în cadrul conferinţei de presă pe care a susţinut-o la Sfântu-Gheorghe preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. Kelemen Hunor a confirmat ceea ce spune de mult, şi anume că sunt mari probleme în ţară cu caracterul de stat de drept şi separarea ramurilor puterii. Kelemen a subliniat că membrii clasei politice trebuie să ia o decizie foarte tranşantă, deoarece în caz contrar, România s-ar putea transforma uşor într-un stat autoritar cu care politicienii aleşi nu prea ar avea multe în comun. Răspunzând întrebărilor adresate de jurnalişti, preşedintele UDMR s-a referit şi la relaţia româno-ungară: este mult mai optimist decât acum un an în legătură cu dialogul dintre cele două state. A notat că acum două săptămâni a avut un dialog temeinic cu ministrul ungar de externe Szijjarto Peter, pe tema relaţiei româno-ungare, însă luni şi ministrul român de externe, Teodor Meleşcanu, va pleca la Budapesta. Cred că această chestiune va putea fi urnită din punctul mort, deoarece normalizarea acestei relaţii este atât în interesul guvernului ungar, cât şi în cel al guvernului român. Nu va fi simplu, însă simt că ambele părţi au intenţii sincere în această direcţie - a subliniat el. La conferinţa de presă s-a discutat şi despre Ziua Libertăţii Secuieşti, din 10 martie, iar Kelemen a subliniat că atitudinea UDMR faţă de această mişcare este neschimbată, cu alte cuvinte, îi îndeamnă pe toţi cei care simt că trebuie să fie prezenţi, să fie prezenţi. Referitor la proiectul de autonomie de pe Pământul Secuiesc, a spus că acesta este, în continuare, pe masă, nu a ajuns într-un sertar. Cred că am desfăşurat o muncă cinstită, este un proiect de lege care poate fi asumat oricând şi oriunde. Propune o soluţie care consolidează comunitatea, şi, ca atare, ar putea consolida chiar şi statul - a subliniat el. Nu a putut spune însă când anume va fi înaintat proiectul, acest subiect va fi discutat în primăvară, împreună cu PCM.
Cotidianul „Szekely hirmondo” (Covasna), nr. 37, 24.02.2017; Titlu: Proiectul de autonomie este, în continuare, pe masă / Probleme cu statul de drept, Semnează: Kiss Edit

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a fost generos cu epitetele în legătură cu ancheta penală demarată la cererea prefecturii în problema străzii Wass Albert. Nu este, fireşte, uşor să găseşti epitete corespunzătoare pentru declaraţiile care depăşesc limita imposibilului şi prin care însărcinatul guvernului şi-a motivat cererea legată de anchetarea cazului. Este o prostie, o tâmpenie - astfel a reacţionat Kelemen Hunor când, în cadrul conferinţei de presă de la Sfântu-Gheorghe, l-au întrebat cum comentează faptul că prefectul i-a cerut procuraturii redeschiderea anchetei penale în cazul străzii Wass Albert din Târgu-Secuiesc. Stradă care, după cum se ştie, nu există, dat fiind faptul că hotărârea referitoare la acordarea denumirii a fost retrasă de către autoguvernare, aşa cum a stabilit şi procuratura în cadrul anchetei sale anterioare. La cererea prefecturii, ancheta penală a fost redeclanşată. În opinia lui Kelemen, pe rafturile tuturor familiilor există cărţi scrise de Wass Albert şi nu poate fi arestat nimeni pentru acest lucru. În cadrul discuţiilor purtate cu social-democraţii vor ridica problema acţiunilor însărcinatului guvernului. Nu ştie dacă prefectul acţionează sau nu de unul singur, însă în opinia lui Kelemen, acesta nu primeşte ideile de la PSD.
Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 8.033, 25.02.2017; Titlu: Cazul Wass Albert la Târgu-Secuiesc / Prefectul alarmează cu lucruri imposibile, Semnează: Farcadi Botond

Ne străduim să stabilim relaţii interstatale şi interguvernamentale bune cu România, însă pentru acest lucru este nevoie de dialog - a declarat ministrul pentru relaţii economice şi afaceri externe, ieri la Budapesta, după ce s-a întâlnit cu omologul său român, Teodor Meleşcanu. Ministrul român a subliniat că ambele părţi abordează cu deschidere problemele. Ministrul ungar a subliniat că fără dialog nu vor exista niciodată succese comune şi încredere între cele două ţări, între cele două popoare şi guverne. Este nevoie de succese comune şi de încredere pentru ca problemele dificile prezente în relaţiile bilaterale să poată fi soluţionate. Nimeni nu pune sub semnul întrebării faptul că există probleme delicate, care se leagă în mod fundamental de minorităţi. Cel mai sensibil sistem bilateral de relaţii al Ungariei este cel ungaro-român, astfel că problemele trebuie abordate întotdeauna cu precauţie. Tocmai din această cauză, cel mai bine este să alegem simplitatea în locul epatării şi să abordăm relaţiile în baza intereselor comune. Dacă există bune relaţii între Ungaria şi România, între guverne, acest lucru este în favoarea tuturor românilor şi maghiarilor, indiferent de teritoriul pe care trăiesc - a declarat el. Ministerul ungar al afacerilor externe a comunicat că înainte de discuţii a purtat negocieri cu Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, şi i-a vorbit şi omologului său român despre problemele delicate, ca împreună să lucreze la soluţii. Nu este normal ca aceste probleme să fie discutate în faţa presei, dat fiind faptul că acest lucru ar diminua şansele soluţionării. Ministrul ungar a declarat că este important ca nicio aspiraţie politică sau juridică să nu poată fi folosită la intimidarea membrilor comunităţii naţionale. După cum a spus, doresc să extindă legăturile dintre cele două ţări, fiind necesare cât mai multe posibilităţi de trecere a frontierei. În legătură cu colaborarea economică ungaro-română, ministrul de externe a comunicat: România este a doua cea mai importantă piaţă de export a Ungariei, iar pentru înregistrarea unor progrese în relaţiile bilaterale, Eximbank va deschide o linie de credit de 514 milioane de euro pentru stimularea colaborării între firme.
Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 8.035, 28.02.2017; Titlu: Relaţii interstatale ungaro-române / A fost demarat dialogul

Potapi Arpad Janos, secretar de stat pe probleme de politică naţională, şi Soltesz Miklos, secretar de stat responsabil cu relaţiile confesionale, etnice şi civile, consideră revoltător faptul că DNA îi cheamă la audieri pe părinţii elevilor liceului romano-catolic din Târgu-Mureş şi că în lipsa deciziei judecătoreşti, se încearcă incapacitatea viitorului şcolii. În comunicatul celor doi secretari de stat se menţionează: este incalificabil ca în cadrul audierilor de o oră şi jumătate - după cum a comunicat presa -, părinţii să fie întrebaţi de ce şi-au înscris copiii la gimnaziul catolic şi dacă au decis acest lucru benevol sau la presiune externă. În opinia celor doi secretari de stat, sub masca luptei anticorupţie are loc de fapt îngrădirea conştientă a drepturilor maghiarilor, lucru inacceptabil într-un stat de drept. Potapi Arpad Janos şi Soltesz Miklos au făcut apel la autorităţile române să pună capăt intimidării pedagogilor şi părinţilor, incapacităţii activităţii liceului, deoarece procesul poate provoca pagube ireversibile nu numai comunităţii maghiare, ci şi României.
Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 8.035, 28.02.2017; Titlu: Guvernul ungar protestează / Audierea părinţilor este revoltătoare

Filiala din Sfântu-Gheorghe a Institutului Balassi din Bucureşti are, din luna noiembrie, un nou conducător, în persoana istoricului teatral Szebeni Zsuzsa. Am discutat cu directoarea originară din Cluj despre drumul care a adus-o până aici, conştiinţa menirii, ideile, proiectele sale şi programul deja conturat al instituţiei.
- Cum a ajuns un intelectual specializat pe literatură şi filozofie să fie istoric teatral şi, ulterior, diplomat cultural?
- Încă din perioada studenţiei am fost interesată de teatru şi artele vizuale, motiv pentru care am studiat estetica la Facultatea de filozofie din Debrecen. După obţinerea diplomei în literatură şi filozofie, m-am ocupat, pentru o scurtă perioadă, de jurnalism, după care, mulţumită unei burse, am ajuns la Budapesta, la Institutul şi Muzeul Naţional de Istorie Teatrală. Am fost şi curator de expoziţii, timp în care eram referent peste hotare al institutului. În această calitate am aplicat pentru ocuparea postului rămas vacant la Institutul Balassi - Centrul Cultural Ungar.
- Care credeţi că este menirea dumneavoastră?
- Reprezentarea, în cel mai nobil sens al cuvântului, a culturii, având în atenţie caracterul specific şi pozitiv al Transilvaniei şi al Pământului Secuiesc.
- Aţi preluat de mai bune de două luni conducerea filialei din Sfântu-Gheorghe a Institutului Balassi. Aţi reuşit să vă integraţi?
- Integrarea este un proces îndelungat, însă am venit cu mare bucurie aici, mă simt bine. Pe lângă faptul că organizez manifestări, mă străduiesc să particip şi la ale altora.
- Privind spre viitor, ce idei aveţi în legătură cu funcţionarea instituţiei?
- În primul rând, aş dori ca instituţia pe care o conduc să fie parte integrantă a vieţii culturale a oraşului. Mă străduiesc să organizez programe mai aparte, mai deosebite.
- Ce planuri, proiecte aveţi?
- Pentru mine este foarte important să-mi continui cercetările, de exemplu cele legate de Banffy Miklos. Ţinând cont de jubileul de 500 de ani al reformării, aş dori să le dedic spaţiu şi lui Kemeny Janos şi Makkai Sandor. Vreau, de asemenea, să readuc în cunoştinţa publică figuri feminine, cum ar fi Ignac Rozsa şi Kiss Manyi, ambele născute în judeţ.
Cotidianul „Szekely hirmondo” (Covasna), nr. 40, 01.03.2017; Titlu: Interviu cu noul conducător al Centrului Cultural Ungar la Sfântu-Gheorghe / Şi acasă sunt multe de făcut, Semnează: Bedo Zoltan

Astăzi, 3 martie 2017, începând cu orele 17, va fi organizată o acţiune de protest împotriva înlăturării inscripţiei Varoshaza de pe frontispiciul Primăriei Municipiului Miercurea-Ciuc. Organizatorii aşteaptă participarea a aproximativ o sută de persoane, i-au chemat şi pe patrioţii locali, pe suporterii sportivi, respectiv fac recrutări şi pe Facebook. Conform programului, cei interesaţi în direcţia acţiunii de protest, se vor întâlni în faţa Cetăţii Miko, de unde vor porni înspre Palatul Justiţiei, de aici deplasându-se în faţa primăriei, unde vor cânta împreună, vor ţine un minut de reculegere şi vor fi rostite discursuri. Organizatorul principal al manifestării este Andras Mihaly, membru fondator al Uniunii Mondiale a Secuilor, care trăieşte în Statele Unite ale Americii. Acesta a declarat că în scrisoare solicită ca nu inscripţia Varoshaza să fie înlăturată, ci cea de Primărie, deoarece, în clădirea respectivă nu funcţionează doar primăria, ci şi alte instituţii, tocmai de aceea, denumirea respectivă fiind nemotivată. Primăria a fost construită din contribuţiile/donaţiile ciucanilor, tocmai de aceea, noi suntem adevăraţii proprietari ai clădirii. Ştim că şi consiliul orăşenesc a formulat o luare de poziţie cu privire la inscripţia Varoshaza, dar noi nu suntem de acord cu aceasta, deoarece au adresat-o preşedintelui statului, iar în atribuţia acestuia nu intră adoptarea unor decizii în astfel de probleme - a declarat Andras Mihaly. Fondatorul uniunii a declarat că în primăvara acestui an, Uniunea Mondială a Secuilor va fi înregistrată în Ungaria, dar printre proiectele lor figurează şi faptul ca uniunea să fie înregistrată în acest an şi în România.
Cotidianul „Hargita Nepe” (Harghita), nr. 41, 03.03.2017; Titlu: Ar trebui înlăturată inscripţia în limba română - Acţiune de protest pentru inscripţia Varoshaza, Semnează: Mark Boglarka

Pregătirile pentru manifestarea din 10 martie, de la Târgu-Mureş, sunt în toi. Asemeni anilor trecuţi, organizatorii mizează pe prezenţa a 20-30.000 de persoane şi se speră că în acest an, jandarmeria va fi mai cooperantă. CNS a iniţiat acum câţiva ani ziua libertăţii secuieşti, iar ideea era că trebuie să existe o zi în an când putem vorbi accentuat despre faptul că ea ne poate fi asigurată de autonomie - a declarat Ferencz Csaba, vicepreşedintele CNS în probleme de informare. A fost realizat proiectul manifestării din acest an, care indică faptul că se manifestă deschidere către tineret. Sunt conştienţi de faptul că este necesară angrenarea tinerilor, să aibă cui să predea ştafeta. După amenzile de anul trecut şi de acum doi ani, s-au adresat de această dată în scris jandarmeriei. Au primit răspuns, iar astăzi vor purta medieri. Gazda Zoltan, organizator principal, a declarat că aceia care doresc să ia cuvântul, trebuie să-şi semnaleze intenţia până la data de 5 martie. Vor exista şi invitaţi străini. Va lua cuvântul reprezentantul EFA şi probabil că va fi prezent şi delegatul Partidului Naţional Basc. Masa de oameni se va deplasa în faţa prefecturii şi se speră că acţiunea de protest se va desfăşura cu demnitate, fără incidente. Prefectului îi va fi înmânată petiţia care, de această dată, se va concentra pe problemele actuale şi se va referi şi la problemele maghiare. Va formula ideea că soluţia la acestea din urmă poate fi autonomia - a arătat Ferencz Csaba. Seara, la Palatul Culturii din Târgu-Mureş, va fi decernat premiul Gabor Aron, care anul acesta îi revine EFA. Şi anul acesta vor exista proteste de simpatie în întreaga lume. Până acum au sosit semnale din nouă locaţii, din Ungaria şi din Germania, din partea organizaţiilor iniţiatoare şi din partea persoanelor fizice. Societatea Szekelyfoldert îi va recruta pe participanţi în Piaţa Eroilor din Budapesta.
Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 8.038, 03.03.2017; Titlu: Ziua Libertăţii Secuieşti / Se mizează pe tineri

Raportul anual de ţară al departamentului de stat al SUA, referitor la drepturile omului, pomeneşte şi de mai multe încălcări ale drepturilor maghiarilor transilvani. În partea referitoare la România, se face referire, între altele, la renaţionalizarea Colegiului Szekely Miko, la campania împotriva simbolurilor secuieşti şi încălcarea drepturilor privind utilizarea limbii materne. Despre documentul publicat pe site-ul departamentului de stat din Washington au relatat în primul rând portalurile maghiare din Transilvania - Foter, Maszol, Transindex. Presa română, similar practicii sale din anii precedenţi, nu pune nici de această dată accent pe părţile din raport, referitoare la maghiari. Documentul se ocupă în mod accentuat de corupţie, care este în continuare un fenomen general în România, deşi lupta anticorupţie continuă. Se aminteşte de condiţiile deplorabile din închisori, de discriminarea romilor şi a minorităţilor sexuale, de violenţa domestică. Referitor la tema încălcării drepturilor rromilor, se fac referiri mai ales la cazurile prezentate de organizaţia Romani Criss, din care reiese că în multe cazuri, autorităţile recurg în mod nejustificat la violenţă faţă de romi. În ceea ce priveşte privarea de drepturi a maghiarilor, este abordată problema restituirii. Se menţionează că în pofida bazei legale existente, autorităţile obstrucţionează retrocedarea, în special în cazul imobilelor confesionale. Se aminteşte şi de renaţionalizarea Colegiului Szekely Miko. Autoritatea pentru retrocedări a respins anul trecut 79 de cereri de retrocedare formulate de biserici. Se aminteşte şi de campania împotriva simbolurilor secuieşti, de respingerea înregistrării asociaţiei turistice care ar urma să popularizeze Pământul Secuiesc. Se menţionează de încălcarea drepturilor lingvistice în instanţă şi administraţia publică, de obstrucţionarea amplasării indicatoarelor bilingve, de cazul fetiţei din Telechia, umilite într-un spital clujean din cauză că nu cunoaşte limba română. Se pomeneşte de faptul că nu există universitate maghiară independentă finanţată de stat, iar metodologia de predare a limbii române reprezintă o problemă în cadrul şcolilor maghiare. Conform poziţiei exprimate la sfârşitul săptămânii trecute de către preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, raportul de ţară este rezultatul strădaniilor proprii ale UDMR. Organizaţia maghiară speră că SUA încheie procedura strângerii de informaţii în cazul încălcării drepturilor maghiarilor din Transilvania şi va trece la stadiul de acţiune politică. Din comunicatul UDMR mai reiese că uniunea îşi va informa în continuare sistematic partenerii americani, sperând că având cunoştinţă de un număr suficient de abuzuri, clar indicate, aceştia vor atenţiona la rândul lor statul român în legătură cu faptul că problema minorităţilor nu este nici pe departe soluţionată.
Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 8.040, 06.03.2017; Titlu: America este atentă la maghiarii transilvăneni

Curtea de Apel Braşov a respins contestaţiile depuse în cel mai nou proces privind drapelele, iar în sentinţă obligă Consiliul Judeţean Covasna şi pe preşedintele Consiliului să îndepărteze drapelul secuiesc din sala de şedinţe a consiliului judeţean, donat acum un an de Kulcsar Terza Jozsef. După două amânări, joia trecută, Curtea de apel Braşov a adoptat sentinţa. Aceasta a apărut pe site-ul instanţei la sfârşitul săptămânii trecute. Curtea de apel a respins contestaţia lui Kulcsar Terza Jozsef, a Consiliului Judeţean Covasna şi a preşedintelui instituţiei. În sentinţa definitivă şi irevocabilă a admis sentinţa din 6 octombrie anul trecut a Tribunalului judeţean Covasna. Sentinţa obligă Consiliul Judeţean Covasna şi pe preşedintele instituţiei să îndepărteze din sala de festivităţi a consiliului judeţean drapelul albastru-auriu al Pământului Secuiesc. Menţionăm că în sentinţa judecătorească, Pământul Secuiesc apare cu literă mare şi fără ghilimele. Considerăm important de subliniat acest lucru, deoarece în cererea prefectului scrie aşa-numitul pământ secuiesc. Dacă drapelul va fi îndepărtat din sala de festivităţi a consiliului judeţean, tot va mai rămâne un drapel secuiesc, cel care a fost donat în noiembrie, alături de alte patru drapele, de către Kulcsar Terza Jozsef.
Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 8.040, 06.03.2017; Titlu: Sentinţa Curţii de Apel / Drapelul secuiesc trebuie îndepărtat

A început din nou să se ceară socoteală pentru lipsa simbolurilor româneşti de pe drapelele, din stemele unităţilor administrative de pe Pământul Secuiesc. Nu este vorba doar despre recenta petiţie a Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş sau lamentările anterioare ake acestuia; tema a fost abordată şi în cadrul şedinţei ordinare din ianuarie a Consiliului Judeţean Covasna. Mai exact, nu biruie să se plângă suficient - după cum au spus - că nu există simboluri româneşti printre cele ale aşa-numitului Pământ Secuiesc, deşi teritoriul se găseşte aici, în inima României. S-a făcut auzită şi aberaţia că stema actuală a judeţului Covasna este de fapt simbolul fără coroană al Monarhiei Austro-Ungare de odinioară sau stema simplificată a Regatului Ungar. Cum ar arăta un simbol românesc? L-am întrebat pe unul din vociferatori. Nici nu ştiu... - a răspuns, iar după câteva secunde de linişte stânjenitoare, iar apoi a rostit foarte încet: cred că oieritul, de exemplu, vechiul meşteşug românesc. Cum ar arăta, totuşi, un simbol românesc? Să privim dincolo de Carpaţi, printre stemele aşa-numitelor oraşe, judeţe româneşti. Exemplul cel mai la îndemână este aşezarea cu cea mai românească denumire, oraşul Roman din judeţul Neamţ. În scutul său purpuriu putem vedea doar un cap de mistreţ. Ce este românesc în asta? putem întreba. Nimic, însă stema este extraordinară, pentru că este una simplă, şi a reînnoit vechea stemă a aşezării. Sau să vedem perechea formată din soare şi semilună! Ştie toată lumea că soarele şi luna sunt simbolurile secuilor, însă nu ne putem însuşi corpurile cereşti. Atunci când le folosim ca simboluri secuieşti, sunt însemne ale secuilor, însă în alte cazuri sunt imagini obişnuite de stemă. Cine are posibilitatea, să caute pe internet stema Slatinei, şi va fi surprins când va vedea o pagină plină de stema oraşului, pe care apar, pe un fond albastru, soarele auriu şi semiluna, care înconjoară un bastion. Soarele şi luna pot fi văzute şi în multe biserici româneşti. Stema şi drapelul sunt simboluri, să nu căutăm în ele însemnele româneşti, pentru că stema şi drapelul administrativ simbolizează o întreagă aşezare sau un întreg judeţ, nu sunt o statistică cu caracter etnic, rolul lor nu constă în semnalarea procentului în care trăiesc românii sau maghiarii. Heraldica trebuie cultivată de specialişti.
Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 8.039, 04.03.2017; Titlu: Simboluri secuieşti sau româneşti?, Semnează: Szekeres Attila

În cadrul unei conferinţe de presă comune, desfăşurate ieri purtătorul de cuvânt al autoguvernării, Menessy Kinga, şi directorul Casei de Cultură Vigado, Lung Laszlo Zsolt, au informat cu privire la programul festiv din oraşul breslelor, dedicat zilei de 15 martie. În 12 martie, de la orele 12:00, la Muzeul de Istorie a Breslelor Incze Laszlo, va fi vernisată a XXVIII-a ediţie a expoziţiei festive dedicate luptei maghiare pentru libertate. În 14 martie, de la orele 11:00, în aula centrală a Centrului de Învăţământ Tehnic Gabor Aron, va avea loc o acţiune comemorativă la care îşi vor da concursul elevii claselor IX-X. De la orele 14:00 va avea loc o comemorare la monumentul din Caşinu Nou, la care vor participa elevi de la Şcoala Generală Tuzson Janos din localitate şi de la Liceul Profesional Apor Peter. Liceul Pedagogic şi Scoala Generală din cadrul Liceului Pedagogic Reformat Kolcsey Ferenc din Debrecen vor prezenta un program artistic la Nyergesteto, cu începere de la orele 14:00. De la orele 15:00, Liceul Profesional Apor Peter îşi va prezenta omagiile, iar de la orele 16:30 va depune coroane Grădiniţa cu program prelungit Manocska. În 15 martie, de la orele 09:00, va fi celebrată, la biserica reformată, o slujbă festivă. La orele 09:45 va începe acţiunea comemorativă de la statuia lui Bem Jozsef. Oratorul festiv va fi eleva Bors Gyongyver, din clasa a IX-a. De la orele 10:00, Liceul Nagy Mozes va susţine un program festiv la monumentul de la Eresteghin, tot de la orele 10:00 vor depune coroane la basorelieful lui Petofi Sandor elevi de la şcoala Petofi Sandor - care vor susţine şi un program festiv la statuia lui Petofi din curtea şcolii. La aceeaşi oră va debuta programul pe care îl va susţine şcoala Turoczi Mozes la mormântul lui Turoczi Mozes. De la orele 10:15, elevii Liceului Pedagogic Bod Peter vor depune coroane la basorelieful lui Szacsvay Janos, la clădirea Asociaţiei Szentkereszty Stephania. De la orele 10:30, Liceul Pedagogic Bod Peter şi Scoala Generală din cadrul Liceului Pedagogic Reformat Kolcsey Ferenc din Debrecen vor susţine un program artistic la statuia lui Kossuth Lajos. La aceeaşi oră se va desfăşura o festivitate la Monumentul Eroilor, cu participarea elevilor de la Colegiul Reformat; la statuia lui Turoczi va avea loc un program comemorativ susţinut de şcoala Turoczi Mozes. De la orele 10:40 va avea loc un program festiv susţinut de elevi şi profesori de la şcoala Molnar Jozsias şi vor fi depuse coroane la mausoleul lui Molnar Jozsias. La programul festivităţii din piaţa Gabor Aron vor participa fanfara Clubului Elevilor, corurile şi elevii de la Colegiul Reformat şi liceul Nagy Mozes. La orele 11:00 va avea loc adunarea şi defilarea şcolilor, iar de la orele 11:15 vor defila husarii călare, echipele păstrătorilor de tradiţii şi reprezentanţii satelor din împrejurimi. La orele 12:00, participanţii vor fi salutaţi de primarul din Târgu Secuiesc, Bokor Tibor; secretarul de stat pentru afaceri parlamentare şi impozitare în cadrul Guvernului Ungar, Tallai Andras, va rosti un discurs. La Casa de Cultură Vigado va fi vernisată, la orele 18:00, expoziţia lui Mako Andras, intitulată Aparţinem unii de alţii. De la orele 19:00 va debuta un spectacol de gală, organizat de Lung Laszlo Zsolt.
Cotidianul „Szekely hirmondo” (Covasna), nr. 45, 08.03.2017; Titlu: Programe dedicate zilei de 15 martie, la Târgu-Secuiesc / A mea patrie, dac-am avut-o

După ce Laszlo Gyorgy, preşedintele CNS scaunul Mureş, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă de ieri, de la Târgu Mureş, că pregătirea festivităţii de vineri, de la Târgu Mureş, pare a fi lipsită de probleme anul acesta şi părea că unitatea mobilă a jandarmeriei şi prefectura vor fi partenere ale organizatorilor, după şedinţa de ieri a comisiei de autorizare - la care a participat comandantul poliţiei locale şi primarul -, primăria a anunţat într-un comunicat că pentru ziua libertăţii secuieşti a fost autorizată doar festivitatea de lângă monumentul eroilor martiri secui, nu şi demonstraţia, şi mai puţin ideea ca participanţii să se poată deplasa pe carosabil. Primăria a menţionat în comunicat că va pune la dispoziţia organizatorilor sala mare a Centrului Mihai Eminescu pentru ca acolo să fie organizate manifestări culturale cu ocazia zilei libertăţii secuieşti. Totodată, primăria a aprobat ca maxim zece participanţi să se poată deplasa la prefectură şi să înmâneze petiţia, aşa cum prevede legea - se menţionează în comunicat. Potrivit poziţiei instituţiei, participanţii la ziua libertăţii secuieşti vor putea pleca pe trotuar de la locul desfăşurării festivităţii. Kincses Elod, reprezentantul juridic al organizatorilor acţiunii, a declarat pentru Agenţia MTI că primăria nu i-a informat pe organizatorii zilei libertăţii secuieşti. Şi-a prezentat poziţia doar într-un comunicat de presă. Avocatul a considerat că poziţia primăriei este un abuz de putere. A amintit că în iunie anul trecut a fost adoptată o sentinţă judecătorească definitivă potrivit căreia anunţarea la începutul anului 2015 a demonstraţiilor din anii 2016 şi 2017 a fost legitimă, iar instanţa a obligat primăria să ia la cunoştinţă anunţul. Potrivit legii, primarul ar fi putut interzice cele două manifestări în decurs de 48 de ore de la anunţare, însă nu a făcut acest lucru. Kincses Elod i-a cerut într-o adresă jandarmeriei să procedeze cu organizatorii conform acordului semnat vinerea trecută. Laszlo Gyorgy, preşedintele Consiliului Secuiesc scaunul Mureş, a declarat în cadrul conferinţei de presă de miercuri să s-a convenit ca jandarmeria să asigure demonstraţia protestatarilor pe una din benzile carosabilului. Prefectul Lucian Goga a declarat în cadrul conferinţei de presă de miercuri că unităţile de menţinere a ordinii, subordonate ministerului de interne, au făcut tot posibilul ca acţiunea să se desfăşoare în condiţii normale, prin respectarea legilor. Prefectul le-a cerut totodată participanţilor să dea dovadă de linişte şi înţelegere. Fiecare are dreptul să îşi exprime dorinţele, gândurile, dar numai cu respectarea legii, a ordinii publice, fără tulburarea liniştii -a declarat el. Lucian Goga şi-a exprimat totodată speranţa că acţiunea se va desfăşura sub semnul respectului reciproc, dat fiind faptul că în oraşul Târgu Mureş convieţuiesc mai multe etnii. CNS i-a chemat pe secui vineri, la orele 16:00, lângă monumentul eroilor martiri secui din Târgu Mureş, iar ulterior să se deplaseze în faţa prefecturii pentru a exprima cerinţa autonomistă a secuilor.
Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 8.043, 09.03.2017; Titlu: Ziua Libertăţii Secuieşti / Demonstraţia nu este autorizată

Este importantă fiecare manifestare care ne consolidează comunitatea. În luna martie există astfel de două manifestări, ziua de 10, respectiv de 15 martie. Cei care au posibilitatea, să participe la ambele manifestări - a atras atenţia primarul Antal Arpad. Ziua libertăţii secuieşti este o bună oportunitate pentru a ne ridica glasul pentru libertate, pentru statul de drept, împotriva asupririi şi a organizaţiilor represive - a declarat primarul. Chiar dacă dublul etalon, aplicat de statul român, nu este momentan sesizabil la Sfântu Gheorghe, acest lucru poate fi bine sesizat la Târgu Mureş: în timp ce conducerea universităţii de medicină şi farmacie nu este deranjată de nimeni pentru faptul că nu respectă legea, părinţii elevilor Gimnaziului Romano-catolic sunt chemaţi şi, dacă sunt de religie catolică, sunt interogaţi în legătură cu motivul pentru care şi-au înscris copiii la şcoală catolică. Interzicerea demonstraţiei de după festivitatea de la Târgu Mureş de ziua libertăţii secuieşti este, în opinia lui Antal Arpad, un abuz clar din partea primarului Dorin Florea. În momentul de faţă, când trăim vremurile protestelor spontane, este de neînţeles de ce autoritatea a adoptat o poziţie - a declarat primarul. El va fi prezent de ziua libertăţii secuieşti la festivitatea din Sfântu Gheorghe, dar nu va lua cuvântul (discursul din partea UDMR va fi rostit de Toth Birtan Csaba, viceprimar). El nu va putea participa la festivitatea de după-amiază de la Târgu Mureş. Primarul a mai menţionat: discursul principal la festivităţii din 15 martie, de la Sfântu Gheorghe, va fi rostit de Zakonyi Botond, ambasadorul Ungariei la Bucureşti.
Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 8.044, 10.03.2017; Titlu: Ziua Libertăţii Secuieşti / Antal Arpad: Trebuie să fim prezenţi, Semnează: Vary O. Peter

Trebuie să ne susţinem drepturile, pentru ca puterea română să înţeleagă că doar autonomia ne poate garanta dăinuirea, nu ne mulţumim cu mai puţin. Ii vom omagia cu adevărat pe eroii care şi-au dat viaţa pentru patrie, pentru libertate, doar dacă suntem dispuşi să ieşim din nepăsare, să ne ridicăm activ glasul pentru un viitor mai viabil - acesta a fost mesajul formulat de cei care au luat ieri cuvântul la comemorarea de la Sfântu Gheorghe, din ziua libertăţii secuieşti. Aproximativ 200 de persoane s-au adunat la statuia păsării turul din Sfântu Gheorghe, în piaţa care, la iniţiativa Consiliului Naţional Secuiesc, ar trebui să poarte denumirea de piaţa libertăţii. Preşedintele din scaunul Sepsi, Gazda Zoltan, a declarat că a făcut demersurile necesare, mingea fiind - după cum s-a exprimat - în terenul comisiei de acordare de denumiri. În acest mediu nedemn de Europa, rămaşi complet de unii singuri, trebuie să luăm exemplu de la atitudinea curajoasă a martirilor secui, de la spiritul lor de sacrificiu, trebuie să conştientizăm că şi azi este nevoie - chiar dacă sub o altă formă - de acţiunea noastră, a tuturor - cu aceste cuvinte rostite de Gazda Zoltan a început comemorarea. Nu este voie să fim indiferenţi, apatici, asta nu ne aduce autonomia - unica modalitate prin care putem dăinui. Dacă îi permitem puterii dictatoriale să ni se urce în cap, nu facem decât să o încurajăm să ne umilească şi mai tare - a subliniat el. A afirmat că această zi este şi o încercare, pentru că dacă nu vom fi suficient de mulţi, puterea duşmănoasă va vedea că poate face ce vrea cu noi. Dacă nu ne ridicăm glasul suficient de ferm, degeaba aşteptăm să fim luaţi în seamă de către autorităţile române. A mai adăugat că în condiţiile în care posibilităţile îi sunt complet limitate, CNS nu cere mult: să ne mobilizăm de 2-3 ori pe an, să ne arătăm ferm voinţa, pentru un viitor mai viabil pentru copiii, nepoţii noştri. Le-a cerut autoguvernărilor ca în calitate de organisme alese, să le sprijine activ acţiunile, pentru că acestea nu sunt doar de dragul artei. Pe parcursul anilor, ziua libertăţii secuieşti a devenit sinonimă cu lupta pentru solidaritate, acţiune comună şi autodeterminare -a subliniat în discursul său festiv viceprimarul din Sfântu Gheorghe, Toth-Birtan Csaba, care a enumerat prejudiciile suferite de maghiarimea din Ținutul Secuiesc şi a precizat că în Europa secolului al XXI-lea, libertatea unei comunităţi naţionale de a discuta despre autodeterminare nu poate face obiectul unor dispute. Noi trebuie să vorbim despre libertatea, despre autodeterminarea secuiască şi trebuie să şi acţionăm pentru ele, prin prezenţa noastră, prin existenţa noastră aliniată la pământul natal. Vom fi cu adevărat fideli memoriei martirilor noştri doar dacă ne vom susţine şi noi drepturile comunitare, dacă ne asumăm - în pofida tuturor abuzurilor puterii - revendicările, aşa cum au făcut-o şi martirii executaţi la Târgu Mureş - a subliniat el. Binecuvântarea a fost rostită de preotul reformat Bancea Gabor, care a citat din profetul Daniel. Deşi ploua, au fost prezente în special persoanele care, după comemorarea de la Sfântu Gheorghe, s-au deplasat cu autobuzele la Târgu Mureş. Din Trei Scaune au plecat 5 autobuze şi mai multe autoturisme personale. Notă: pe aceeaşi temă informează Friss FM (13.03), www.szekelyhon.ro, cu următoarele menţiuni: Susţinerea libertăţii, a drepturilor comunităţii noastre este şi azi de actualitate, pentru că simbolurile nu ni le putem utiliza, drepturile lingvistice ne sunt în permanenţă lezate, şcolile ne sunt luate, activitatea conducătorilor noştri, a organizaţiilor noastre este incapacitatea - a spus Toth-Birtan Csaba. Nu putem să ne comemorăm martirii în linişte, într-o sală dosită, iar mai apoi să plecăm acasă cu capetele plecate, aşa cum ar dori puterea locală din Târgu Mureş - a mai adăugat edilul. În mulţime au fost prezenţi şi primarul Antal Arpad şi preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor.
Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 8.045, 11.03.2017; Titlu: Sfântu-Gheorghe / A acţiona pentru libertate, Semnează: Farkas Reka

În pofida ploii, mii de secui au declarat, la monumentul Martirilor secui: nu-i cerem guvernului român imposibilul, ci doar să îndeplinească ceea ce şi-a asumat acum aproximativ 100 de ani, şi să-i asigure comunităţii noastre autonomia în Ţinutul Secuiesc. Europarlamentarul Tokes Laszlo a formulat critici la adresa UDMR: nu doar vorbele, ci şi faptele uniunii ar trebui să arate că aceasta doreşte să înfăptuiască ceea ce şi-a asumat în program. Preotul reformat Otvos Jozsef a vorbit despre martiriul celor executaţi la 1854 în Piaţa Poştei. A afirmat că şi generaţia de azi trebuie să acţioneze fără a da uitării exemplul înaintaşilor noştri, iar atunci, pământul nostru natal nu va pieri. În locul lui Izsak Balazs, care a lipsit din motive de sănătate, a luat cuvântul vicepreşedintele Consiliului Secuiesc scaunul Mureş, Szucs Peter. A a criticat statul român, care nu numai că nu-şi îndeplineşte promisiunile făcute la 1918, dar nu este dispus nici măcar la un dialog pe această temă. A fost de părere că dacă membrii comunităţii noastre vor acţiona unitar, vor fi capabili nu numai să cucerească autonomia, dar şi să mişte munţii chiar. Edificăm acea libertate care însă nu există, dar va exista - a spus Szucs Peter. Preşedintele Tinerilor Maghiari din Transilvania (EMI), Sorban Attila Ors, a reamintit că libertatea nu vine gratis, trebuie să facem ceva pentru ea. Trebuie să ne susţinem fără teamă dreptatea, să cerem să ne fie asigurate drepturile, să fie înfăptuite promisiunile făcute acum aproape 100 de ani, iar Ţinutul Secuiesc să nu fie asimilat, sub diferite pretexte, în regiuni economice imaginate. Organizatorii au dat citire scrisorii însărcinatului premierului ungar, Szili Katalin. Fostul preşedinte al Parlamentului este de părere că Europa nu poate trece insensibilă şi fără răspunsuri pe lângă revendicările secuimii. Parlamentarul ungar Szabolcs Attila a declarat că toate comunităţile indigene - ca atare, şi secuii - au dreptul la autodeterminare, iar dacă aceasta nu le este asigurată, ele pot lupta în interesul acesteia. Tokes Laszlo le-a mulţumit organizatorilor zilei libertăţii secuieşti pentru faptul că au făcut posibil să ne exprimăm în fiecare an pretenţia la autonomie. Europarlamentarul ne-a încurajat să ne continuăm lupta chiar şi în umbra trădării, a autorenunţării şi a oportunismului, să nu permitem ca demersurile împotriva secuimii să aibă efect, iar Ținutul Secuiesc să fie desfiinţat, asimilat. În actualele împrejurări, în Europa edificată pe sistemul de pace al uniunii, într-un stat membru al Europei unite, România, putem spune cu simplitate nobilă că nici nu este nevoie de altceva, este nevoie doar ca în calitate de membri ai naţiunii ungare aliate cu ţara noastră în cadrul uniunii, să susţinem ceea ce ni se cuvine în mod legitim într-un stat de drept democratic - a afirmat el. Tokes Laszlo i-a cerut UDMR să satisfacă cele cuprinse în programul său electoral şi să se străduiască să acţioneze în legislativ pentru ca problema şcolii romano - catolice şi a universităţii de medicină din Târgu Mureş, respectiv cazul Colegiului Reformat Szekely Miko din Sfântu Gheorghe, să fie soluţionate paşnic şi demn. Vicepreşedintele EFA, Wouter Patho, a asigurat lupta secuilor de sprijinul său: să ne formulăm pretenţia la autonomie şi, privind la interesul generaţiei viitoare, să acţionăm în interesul înfăptuirii ei. Politicianul flamand şi-a exprimat regretul că uniunea urmăreşte interesele capitalelor statelor membre, însă, în opinia sa, acest lucru poate fi schimbat. Politicianul basc Aitor Esteban a spus că şi în Ţinutul Bascilor, lupta susţinută a fost cea care a făcut ca Franţa puternic centralizată - considerată exemplu de către România - să le asigure autonomia. De ce nu s-ar putea obţine un rezultat asemănător şi aici, în România? a întrebat el. Petiţia adresată guvernului şi parlamentului României a fost citită de vicepreşedintele pe probleme de comunicare al CNS, Ferencz Csaba. Mulţimea a întâmpinat-o strigând Autonomie! Autonomie! Miile de oameni care purtau drapele şi pancarte s-au deplasat - sub supravegherea jandarmeriei şi a poliţiei locale - în piaţa centrală, în faţa prefecturii. Acolo au intonat imnurile secuiesc şi ungar, după care reprezentanţii CNS i-au înmânat unui consilier al prefectului petiţia adresată guvernului. În cursul serii, în sala de festivităţi a Palatului Culturii, le-a fost decernată reprezentanţilor Alianţei Libere Europene (EFA) distincţia CNS, Premiul Gabor Aron.
Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 8.045, 11.03.2017; Titlu: Târgu-Mureş / Libertate poporului secuiesc!, Semnează: Hecser Laszlo

În 10 martie, la Târgu-Mureş se nasc victorii de la an la an. Nu clatină cerul şi pământul, şi nu sunt nici foarte spectaculoase, nu aduc schimbări politice imediate, victorii glorioase, ci sunt, mai de grabă, succese mărunte, pe care însă trebuie să ştim să le preţuim. Kitartunk-Rezist - spunea una din inscripţiile bilingve - din păcate, foarte puţine. Nu ştim dacă au surprins sau nu camerele televiziunilor româneşti mesajul solidarităţii unanime transmis de protestele derulate recent în ţară pentru apărarea caracterului de stat de drept, însă semnalul este foarte important: susţinătorii strădaniilor autonomiste din Ţinutul Secuiesc nu sunt nişte sălbatici barbari, rupţi de lume şi care trăiesc într-o lume paralelă, ci nişte cetăţeni care gândesc, care trăiesc în realitatea actuală din România, obligaţi faţă de valorile fundamentale ale democraţiei şi statului de drept şi care respectă legea. Este îmbucurător că acest aspect figurează şi în textul petiţiei înaintate guvernului. Tot ca o victorie măruntă putem contabiliza şi faptul că primarul târgumureşean, care îi urăşte pe maghiari, a rămas singur în lupta sa nonsens cu morile de vânt. În pofida declaraţiilor sale diversioniste, ameninţătoare, care evocă cea mai întunecată dictatură, protestatarii s-au putut deplasa - mulţumită atitudinii integre a autorităţilor şi forţelor de menţinere a ordinii -, după încheierea comemorării, pe un drum închis circulaţiei, nu au fost nevoiţi să se înghesuie pe trotuar, ca în ultimii doi ani. Şi nu este lipsit de importanţă nici faptul că an de an, vin la noi şi ne încurajează lideri politici care trăiesc în autonomii înfloritoare, funcţionale în Europa: catalani, basci, flamanzi. Abia dacă există pe bătrânul continent vreo ţară în care să nu funcţioneze o formă sau alta de autodeterminare.
Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 8.045, 11.03.2017; Titlu: Victorii mărunte la Târgu-Mureş, Semnează: Farcadi Botond

Vineri seara, în Ziua libertăţii secuieşti, în sala de festivităţi a palatului culturii din Târgu Mureş a fost înmânat premiul Gabor Aron. Preşedintele PPMT, Szilagyi Zsolt, li s-a adresat celor prezenţi, declarând, între altele, că guvernul României destabilizează ţara prin faptul că nu îi asigură comunităţii maghiare transilvane autonomie extinsă. Anul acesta, Consiliul Naţional Secuiesc i-a acordat Alianţei Libere Europene (EFA) înalta distincţie. În motivaţie, a arătat că asemeni laureaţilor de până acum ai premiului, EFA a contribuit şi ea la restabilirea încrederii în sine a poporului secuiesc, a consolidat credinţa în posibilitatea înfăptuirii autonomiei şi participă activ la înfăptuirea acesteia. Vicepreşedintele cu probleme de comunicare al CNS a fost cel care i-a înmânat premiul reprezentantului EFA, Wouter Patho, care a dat asigurări, în numele alianţei, cu privire la sprijinirea pe mai departe a luptei secuimii pentru autonomie într-o Românie extrem de centralizată şi antiminoritară - după cum s-a exprimat. Iubesc Transilvania şi iubesc Ţinutul Secuiesc - a afirmat politicianul flamand Gunther Dauwen, director EFA, după care i-a înmânat Consiliului Naţional Secuiesc o carte pe care a numit-o Biblia autodeterminării. Cadoul a fost preluat de Ferencz Csaba. Festivitatea s-a încheiat cu intonarea imnului secuiesc.
Cotidianul „Szekely hirmondo” (Covasna), nr. 48, 13.03.2017; Titlu: România este extrem de centralizată şi antiminoritară / A fost decernat premiul Gabor Aron

Covasna: Miercuri, la ora 13:30, participanţii se vor aduna în faţa ocolului silvic. Se vor deplasa apoi în centrul oraşului, unde vor avea loc un program festiv şi depuneri de coroane în curtea bisericii reformate. În sala Ignacz Rozsa a Casei de cultură orăşeneşti, în organizarea Şcolii Populare Fabian Erno, astăzi, de la ora 18:00, istoricul Benko Jozsef, cercetător al istoriei militare, păstrător de tradiţii, membru al Grupului Păstrătorilor de Tradiţii ale Batalionului 23 de Grăniceri Vânători de Munte Honvezi al Regatului Ungar, din Târgu Mureş, va susţine expunerea Lupta de libertate, de aproape. Gazda manifestării va fi preotul Balogh Zoltan. Festivitatea va începe la Cernatul de Sus, miercuri la ora 10:00. În Cernatul de Jos, de la ora 15:00 vor avea loc depuneri de coroane. În Zagon, mâine, de la ora 11:00, va avea loc o slujbă festivă ecumenică dedicată zilei de 15 martie. Participanţii se vor deplasa la monumentul erorilor martiri din centrul comunei. Discursul festiv va fi rostit de parlamentarul Marton Arpad. Festivitatea se va încheia cu depuneri de coroane. În localitatea Păpăuţi, manifestarea va începe la ora 14:00. În biserica reformată va avea loc o slujbă festivă. Elevii şcolii din localitate şi tinerii vor prezenta un program cultural. Participanţii se vor deplasa la monumentul eroilor din centrul comunei, unde vor avea loc depuneri de coroane. La Arcuş, miercuri de la ora 12:00, în Parcul comemorativ va avea loc o festivitate. La Vâlcele, de la ora 11:00, va avea loc o slujbă festivă. La Ghidfalău, miercuri, între orele 11:00-12:00, va avea loc o slujbă festivă. Intre orele 11:00-13:00, la plăcuţa comemorativă Czecz Janos va avea loc o slujbă festivă. La Mărtănuş, miercuri va avea loc o slujbă festivă, la fel şi în localitatea Zoltan. La Angheluş, între orele 11:00-12:00, va avea loc o slujbă festivă, după care va urma programul festiv al şcolii din localitate. La Ilieni, miercuri de la ora 12:00, la monumentul din parcul central, vor avea loc o festivitate şi un program cultural. La Chichiş, miercuri, de la ora 11:00, preotul reformat Kovacs Levente va celebra o slujbă în biserica unitariană. De la ora 12:00, la monumentul Gabor Aron va avea loc o defilare cu drapele. De la ora 12:30, la monumentul Gabor Aron vor fi rostite cuvântări festive, vor fi depuse coroane şi vor fi intonate imnurile. La Malnaş, miercuri, de la ora 15:00, în curtea bisericii reformate vor avea loc depuneri de coroane la obelisc. La Băile Malnaş, miercuri, de la ora 11:00, va avea loc o festivitate la monumentul păsării turul. La Valea Zălanului, miercuri, de la ora 9:00, în curtea bisericii catolice vor fi depuse coroane la plăcuţa comemorativă paşoptistă. La Micfalău, miercuri, între orele 10:00-11:00, va fi celebrată o slujbă ecumenică. Intre orele 11:00-12:00, în curtea bisericii catolice va avea loc o defilare. Intre orele 12:00-13:00, la căminul cultural va avea loc programul festiv al Școlii Generale Fejer Akos. La Reci, miercuri, de la ora 11:00, la monumentul central vor avea loc depuneri de coroane. În Araci, miercuri, de la ora 12:00, la monumentul central vor avea loc depuneri de coroane. În Saciova, în biserica reformată va fi celebrată o slujbă festivă. La Bodoc, miercuri, de la ora 11:00, va fi celebrată o slujbă festivă, iar elevii vor prezenta un program festiv. În Olteni, miercuri, de la ora 11:00, în biserică va fi celebrată o slujbă festivă. La Zălan, miercuri, de la ora 11:00, va fi celebrată o slujbă festivă, iar elevii vor prezenta un program festiv. La Bixad, între orele 9:00-10:30, la biserică va fi celebrată o slujbă festivă, iar între orele 10:30-11:30 vor avea loc depuneri de coroane în curtea şcolii. La Valea Crişului, miercuri, între orele 10:00-11:00, în biserica unitariană şi în centrul localităţi vor avea loc festivităţi dedicate eroilor. La Calnic, miercuri, la ora 11:30, va fi celebrată o slujbă festivă în biserica unitariană. La Ozun, de la ora 11:00, în biserica reformată va fi celebrată o slujbă festivă. La Bicfalău, miercuri, de la ora 13:00 va fi celebrată o slujbă la biserica reformată. La Sântiolunca, miercuri, de la ora 15:00, festivitatea va fi organizată în Casa Comunitară Majlat Gusztav. La Telechia, miercuri, de la ora 10:00, festivitatea va avea loc la monumentul eroilor. La Pachia, miercuri, de la ora 12:00, în curtea bisericii reformate va avea loc un program festiv. În Brateş, miercuri, de la ora 11:00, în curtea Erzsebet va avea loc un program festiv. La Comandău, miercuri, de la ora 11:00, în parcul din faţa primăriei va avea loc un program festiv prezentat de elevii Scolii Horn David. La Boroşneu Mare, miercuri, de la ora 11:00, în biserica reformată va fi celebrată o slujbă festivă. La Pava, miercuri, de la ora 14:30, la monument va avea loc un program festiv. La Tamașfalău, miercuri, de la ora 11:30, va avea loc un program festiv la monumentul paşoptist. La Surcea, miercuri de la ora 17:00, în curtea bisericii reformate va avea loc un program festiv. La Zăbala, miercuri, de la ora 15:30, la monumentul din faţa bisericii reformate va avea loc un program festiv. Vor rosti cuvântări reprezentanţii localităţii înfrăţite Fuzesabony, respectiv primarul Fejer Levente şi preşedinte UDMR, Fejer Zsolt (parada călăreţilor şi a căruţelor). La Brăduţ, miercuri, între orele 11:00-12:00 în curtea bisericii va fi celebrată o slujbă festivă. La Doboşeni, miercuri, între orele 11:00-12:00, în curtea bisericii va fi celebrată o slujbă festivă. La Telechia, miercuri, între orele 16:00-17:00, în curtea bisericii va fi celebrată o slujbă festivă. La Filia, miercuri, de la ora 12:00, vor avea loc depuneri de coroane la furnal. La Belin, miercuri, de la ora 12:00, la statuia lui Boloni Farkas Sandor va fi prezentat un program festiv. La Aita Mare, miercuri, între orele 11:00-12:00, în biserica va fi celebrată o slujbă festivă şi vor avea loc depuneri de coroane la monumente. La Băţanii Mari, astăzi de la ora 13:50, va avea loc o acţiune de recrutare. La Vârghiş, miercuri, de la ora 11:00-12:00, va fi celebrată o slujbă festivă, vor fi depuse coroane şi vor lua cuvântul preoţi locali şi primarul. La Breţcu, miercuri, între orele 15:00-17:00, vor avea loc depuneri de coroane, un program festiv în căminul cultural, parada călăreţilor şi a căruţelor. La Dalnic, miercuri, de la ora 11:00, în biserică va avea loc un program festiv. De la ora 12:00, la Scoala Generală Darko Jeno vor avea loc depuneri de coroane. La Estelnic, miercuri, de la ora 8:00, vor avea loc depuneri de coroane la monument. La Valea Scurtă, miercuri, de la ora 14:00, depuneri de coroane la monumentul central. La Ghelinţa, miercuri, de la ora 17:00, vor avea loc depuneri de coroane la monumentul din parcul central. La Belani, miercuri de la ora 8:30, la Şcoala Generală Tuzson Janos va avea loc un program festiv. La Sâncrai, miercuri, de la ora 13:30, vor avea loc depuneri de coroane la obeliscul din faţa bisericii. La Valea Seacă, miercuri, de la ora 14:00, va fi inaugurat un obelisc. Miercuri, de la ora 10:30, la Eresteghin vor avea loc depuneri de coroane la monumentul lui Gabor Aron. La Ojdula, miercuri, de la ora 10:00, va fi celebrată o slujbă festivă în biserica catolică. La Catalina, miercuri, între orele 9; 30, la monumentul din parcul din faţa bisericii vor avea loc depuneri de coroane. La Turia, astăzi, de la ora 17:00, la căminul cultural va avea loc un program festiv. Miercuri, de la ora 8:45, la monumentul din faţa primăriei vor avea loc depuneri de coroane, iar de la ora 13:00, vor fi depuse coroane la obeliscul din faţa bisericii catolice. Parada călăreţilor Sfântu Gheorghe: În memoria revoluţiei paşoptiste, în data de 15 martie, de la ora 14:30, va avea loc o paradă a călăreţilor. Defilarea va porni de la obeliscul Varadi-Bartalis (şcoala Varadi), din partea de est a oraşului, şi de la monumentul luptei de la Epresteto.
Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 8.047, 14.03.2017; Titlu: Seria festivităţilor din Trei Scaune

Mai trebuie reabilitat doar tronsonul de 3.800 m dintre Chichiş şi Băcel, pentru ca infrastructura naţională să fie perfectă - astfel ar putea gândi cel care urmăreşte ştirile centrale. Primarul târgumureşean este cel care i-a supus atenţiei ministrului de externe (!) incriminatul tronson. Primarul Dorin Florea a afirmat, în contextul întâlnirii ungaro-române la nivelul miniştrilor de externe - la care, după mult timp, părea că ambele părţi ar vrea să urnească din punctul mort relaţia ruşinos de proastă dintre cele două state partenere, inclusiv în UE şi NATO -, că înainte să se îngrijoreze pentru problemele maghiarilor din România, ministrul român de externe ar trebui să îl întrebe pe primarul din Chichiş de ce nu dispune reabilitarea drumului dintre Chichiş şi Băcel. Teodor Meleşcanu nu a ridicat mănuşa, aşa că l-am întrebat noi pe Santa Gyula din ce motiv a ajuns drumul comunal în atenţia diplomatică. La toate ministerele legate de dezvoltare, la premier, iar, mai nou, şi la administraţia prezidenţială şi consiliul pentru combaterea discriminării a ajuns sesizarea că eu nu aş dori să construiesc un drum spre Băcel, pentru că acolo locuiesc în special români. Eu lucrez la el, deşi pe nici unul dintre denunţători nu-i interesează că din banii distribuiţi de finanţe, anul acesta am primit 15% din suma de anul trecut. Nu cu atât mai puţin, ci doar atât am primit - a spus primarul. Concret, sunt două capitole: pentru unul am primit 18.000 lei - faţă de 114.000 lei de anul trecut -, iar pentru celălalt am primit 23.000 lei - faţă de 156.000 cât am primit anul trecut - ne-a declarat primarul. Santa a mai spus că ar fi timpul ca lucrările de introducere a apei şi a canalizării, demarate în anul 2008, să fie finalizate şi că vor construi, din fonduri guvernamentale, o grădiniţă nouă. Lucrările efectuate până acum la noua grădiniţă sunt în valoare de peste 300.000 lei - a mai spus edilul.
Cotidianul „Szekely hirmondo” (Covasna), nr. 50, 15.03.2017; Titlu: Drum comunal ajuns la nivel diplomatic / Scena denunţătorilor, Semnează: Erdely Andras

Prin măsura adoptată de Dorin Florea, primarul din Târgu Mureş, care a interzis marşul din 10 martie, ziua libertăţii secuieşti, a fost pus în pericol dreptul de întrunire al maghiarilor din România - precizează buletinul informativ din această săptămână al Serviciului de Asistenţă Juridică Miko Imre, care pomeneşte şi de interdicţia referitoare la utilizarea simbolurilor minoritare, adică de sentinţele judecătoreşti vizând îndepărtarea drapelului secuiesc. Buletinul de informare aminteşte următoarele: organizatorul evenimentului, CNS, a avut, preliminar manifestărilor, o întâlnire de mediere cu reprezentanţii poliţiei, referitoare la festivitatea memorială şi marşul preconizate pentru ziua libertăţii secuieşti, acestea fiind autorizate de poliţie şi prefectură. Primăria din Târgu Mureş a anunţat însă, printr-un comunicat de presă, că autorizează doar festivitatea memorială. Buletinul informativ aminteşte şi de alte manifestări antimaghiare ale lui Dorin Florea (de lupta pe care o poartă împotriva inscripţiilor în limba maghiară), şi precizează: dreptul de întrunire al cetăţenilor nu poate fi condiţionat în funcţie de obiectivele unei mişcări date, deoarece acest lucru ar putea duce la discriminare. Serviciul de asistenţă juridică atrage atenţia şi asupra recentului proces privind drapelul: conform sentinţei curţii de apel Braşov, drapelul secuiesc - donat - trebuie îndepărtat din sala de şedinţe a consiliului judeţean, şi aceasta este una din multele hotărâri care semnalează că autorităţile din România aplică dublul etalon. Deşi, constituţia României garantează dreptul la identitate al cetăţenilor, recunoaşterea Pământului Secuiesc şi utilizarea simbolurilor secuieşti reprezintă probleme nesoluţionate.
Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 8.048, 15.03.2017; Titlu: Serviciul de Asistenţă Juridică Miko Imre / Dreptul nostru de întrunire este în pericol, Semnează: Demeter J. Ildiko