România nu şi-a îndeplinit obligaţiile lingvistice

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.170, 15.04.2014

România nu şi-a îndeplinit obligaţiile asumate în charta europeană a limbilor regionale şi minoritare şi tocmai din această cauză, Bucureştii întârzie cu elaborarea raportului privind aplicarea chartei - a declarat Borbely Laszlo, vicepreşedintele politic al UDMR.
Politicianul a declarat în cadrul conferinţei de presă la care au participat ziarişti străini acreditaţi la Bucureşti: este evident că România nu şi-a îndeplinit în multe cazuri angajamentele, iar în momentul de faţă întârzie cu realizarea raportului şi cu trimiterea acestuia către Consiliul Europei. Borbely a comunicat că UDMR a realizat un raport din umbră de o sută de pagini, în care indică omisiunile. Acest document va fi adus la cunoştinţa opiniei publice când va fi realizat raportul oficial român.
Borbely a declarat că au existat localităţi majoritar maghiare, în care primăria a impus în cazul angajărilor cunoaşterea limbii maghiare, însă acest lucru nu a fost acceptat de agenţia funcţionarilor publici, ceea ce contravine chartei. La capitolul deficienţe, el a amintit de faptul că este al nouălea an în care România amână adoptarea proiectului de lege privind minorităţile, care ar asigura autonomia culturală. Teoretic, limba maghiară poate fi folosită în justiţie, însă nu există norme, un mecanism de control care să asigure acest lucru. El a atras atenţia asupra acelei situaţii contradictorii potrivit căreia în timp ce România cere împreună cu Ungaria ca parlamentul ucrainean să voteze legea limbii, partidele româneşti nu sunt în stare să voteze nici măcar un proiect de lege privind minorităţile, mai slab decât legea ucraineană a limbii.
Borbely Laszlo a amintit de raportul din data de 7 aprilie, referitor la minorităţile naţionale, care pomeneşte de autonomiile teritoriale din Europa ca exemple pozitive. Politicianul a insistat asupra extinderii drepturilor minorităţilor din România, deoarece - aşa cum a spus - este mult mai dificilă purtarea unui dialog între minoritate şi majoritate dacă acest dialog nu are rezultate noi.