Salonul de Carte „Bookfest”, Târgu-Mureş, ediţia a II-a

În intervalul de timp cuprins între 4 şi 7 iunie a.c., Teatrul Naţional din Târgu-Mureş a fost primitoarea gazdă a Salonului de Carte „Bookfest”, eveniment de amploare, aflat acum la ediţia a II-a. Timp de patru zile, iubitorii de carte au avut prilejul de a cumpăra cărţi de la standurile editurilor, de a primi autografe de la autori de carte, de a afla şi împărtăşi impresii legate de tot ceea ce poate cuprinde efortul depus pentru editarea unei cărţi, începând de la manuscrisul autorului, terminând cu librarul care comercilizează cartea şi bibliotecarul care o împrumută.
Avem aici de precizat, şi de înţeles, în ideea afluxului de informaţii prin ziare, cărţi, filme şi altele, în format electronic, o formă de mediatizare ce poate fi mai accesibilă publicului, de a citi, spre exemplu, o carte. Inconvenientul cărţilor electronice este că ele nu pot fi frunzărite, nu pot fi aşezate în bibliotecă şi, dacă ar fi să detaliem, se adaugă încă multe altele. Nimic nu se compară cu cartea, cu lectura cărţii, în formatul ei fizic, şi, prin urmare, nu se poate vorbi de nicio substituire.
Deschiderea oficială a evenimentului, organizat de Asociaţia Editorilor din România şi Consiliul Judeţean Mureş, a avut loc pe 4 iunie la ora 12, invitaţi pentru a rosti alocuţiuni fiind Ciprian Dobre - preşedintele CJ Mureş, dr. Dorin Florea - primarul municipiului Târgu-Mureş, dr. Lucian Goga - prefectul judeţului Mureş şi Grigore Arsene - preşedintele Asociaţiei Editorilor din România. Manifestările din prima zi au continuat cu două lansări de carte. Editura „Rao” a lansat volumul „România vs. Rusia”, de Remus Ştefureac, pe lângă autor fiind invitaţi Ovidiu Enculescu, directorul editurii, şi ambasadorul George Cristian Maior. A doua lansare de carte a zilei a aparţinut Editurii „Şcoala Ardeleană”, din Cluj-Napoca, cu volumul de carte intitulat „Triburile. O patologie a politicii româneşti de la Revoluţie la Generaţia Facebook”, de Vasile Sebastian Dâncu, invitat, pe lângă autor, ca şi la precedenta lansare, amasadorul României la Washington. Prima zi de festival al cărţii s-a încheiat cu spectacolul de teatru „Băieţii pe de strada Pall”, de Molnar Ferenc, în Sala Mare a Teatrului Naţional.
În ziua a doua am avut parte de prezentarea cărţilor „Dracula - mortul viu” şi „Ghid de proovare turistică a Transilvaniei”, invitat fiind Dacre Stoker, nepotul scriitorului Bram Stoker. Apoi, a sosit rândul documentarului „Wild Carpathia” şi întâlnirii cu producătorul şi prezentatorul filmului, Charlie Ottley. În continuare, au urmat lansări de carte de la editurile „Rao” şi „Eikon”, dezbateri şi vizionarea filmului „Aferim”, premiat la Berlin cu „Ursul de argint” pentru regie.
Ziua a treia a aparţinut mai degrabă lansărilor de carte, de la câteva edituri, iar publicul a avut prilejul de a se întâlni cu personalităţi precum Dan C. Mihăilescu, Adina Rosetti, Tania Radu, Grigore Leşe, Alexandru Cistelecan, Ion Mureşan, Cornel Moraru, Adriana Săftoiu, Dan Alexe şi alţii. Se cuvine să-i enumerăm pe expozanţii participanţi la eveniment: Antet XX Press, Byton Music, Curtea Veche Publishing, editurile: Art, Cartea Românească, Casa Cărţii de Ştiinţă, Corint, Diana Press, Doxologia, Eikon, Garabontzia, Herald, Humanitas, Integral, Litera, Nemira, Nestor, Niculescu, Nomina, Polirom, Pro Universitaria, Rao, Saeculum I.O., Şcoala Ardeleană, Univers Enciclopedic Gold, Vivaldi, Eminescu, Mayas Amazing Bookland, Okian. În acelaşi timp, pe parcursul celor patru zile de festival al cărţilor am remarcat şi participarea activă a directorilor de edituri, alături de autorii pe care-i consacră, precum Ovidiu Enculescu - directorul Editurii „Rao”, Valentin Ajder - directorul Editurii „Eikon”, Lidia Bodea - directorul general al Editurii „Humanitas”, Denisa Comănescu - director general al Editurii „Humanitas Fiction”, Adrian Şerban - directorul editorial al Editurii „Polirom”. Felicitări organizatorilor şi, în egală măsură, participanţilor.

Categorie: