Săptămânalul „Szekely hirmondo”, nr. 19, 15-21.05.2009; Titlu: Vă temeţi de românizarea judeţului Trei Scaune?; Semnează: Kustan M. Attila

Szanto Melinda, 34 ani, asistentă: - Românizarea are o istorie lungă aici, este suficient să privim la ce s-a întâmplat în Transilvania. Din câte ştiu, la Târgu-Mureş au ajuns să fie mai mulţi români decât maghiari, la fel ca şi la Cluj, unde maghiarii au fost cândva majoritari. Românizarea este făcută în mod conştient, priviţi doar la cazărmile de la marginea oraşului! Şi noi suntem vinovaţi, dacă se poate spune aşa ceva, pentru că nu ne gândim la asta atunci când ne vindem, de exemplu, apartamentele. În acelaşi timp însă, şi căsătoriile mixte duc la românizare.

Mako Linda, 22 ani, studentă: - De 20 de ani ne temem de această problemă, iar ea continuă şi acum. Românii din Moldova vin în Transilvania pentru că posibilităţile de aici sunt mult mai bune: universităţi, cultură, curăţenie etc. Am văzut multe astfel de exemple, pentru că majoritatea colegilor mei sunt „imigranţi” şi aici vor şi rămâne, deoarece se simt mult mai bine aici. Aceşti români îi vor oprima pe maghiari, nu cei care locuiesc aici de când s-au născut. Unii mă iau la întrebări dacă vorbesc limba maghiară pe stradă. Se simt acasă.

Tolvaj Peter, 46 ani, şomer: - Cred că numărul românilor din judeţ creşte continuu. Este greu să spui dacă trebuie sau nu să te temi de acest lucru. Bineînţeles că unui maghiar îi este mult mai bine dacă trăieşte într-un mediu pur sau majoritar maghiar, pentru că cel mai bine ne este în leagănul propriei noastre culturi, iar acesta există aici de 1.000 de ani. Românii nu înţeleg acest lucru, pentru că lor le-a fost predată o altă istorie. Din acest motiv mă privesc nedumeriţi atunci când declar că acesta este căminul meu strămoşesc. Cred că ideal ar fi ca actualul procent să nu se deterioreze în dauna noastră, pentru că atunci ne-am putea bucura şi de avantajele convieţuirii şi nu ne-am pierde nici caracterul maghiar, ci l-am putea reprezenta cu fruntea sus, în mijlocul României.

Kerekes Sandor, 21 ani, student: - Cât timp UDMR s-a aflat la guvernare, nimeni nu s-a temut de românizare. Din acest punct de vedere, schimbarea guvernului reprezintă o problemă destul de mare pentru noi. Cred că numărul locuitorilor de etnie română din judeţul nostru va creşte. Să privim cu atenţie la destituirea conducătorilor diferitelor instituţii, în locul cărora vor ajunge români. Ar fi foarte important ca tot mai mulţi să încercăm să rămânem aici şi să păstrăm astfel caracterul maghiar al judeţului Trei Scaune. Tinerii, organizaţiile de tineret acţionează deja în acest sens.