Scrisoare deschisă membrilor Fundaţiei „Mihai Viteazul”

Ca fiu de ţăran născut şi crescut în frumoasa localitate Valea-Mare, ştiu ce înseamnă respectul faţă de tradiţii şi iubirea faţă de Dumnezeu şi mai ştiu că spiritul Crăciunului ne îndeamnă prin colindători să fim mai buni, mai omenoşi, mai îngăduitori şi să transmitem acest fior specific românesc participând la răspândirea minunatei veşti a Naşterii Mântuitorului.
Din respect pentru această idee, am aşteptat să treacă postul Crăciunului pentru a vă face cunoscută o întâmplare ce indirect mă afectează şi îmi lasă un gust amar.
Poate cititorii îşi amintesc că în anul 2009, cam în această perioadă, am intervenit ca primar al comunei Valea-Mare, interesat de promovarea tradiţiilor locale, la doamna care diriguieşte destinele Festivalului de Colinde de la Sfântu-Gheorghe pentru a fi primiţi să participe şi micii colindători din această mioritică localitate - dar, am fost refuzat categoric.
Deşi înainte participaserăm la ultimele două ediţii, în 2009, refuzaţi fiind, am colindat pe unde am fost primiţi şi am promis că nu voi mai interveni, că nu o voi mai deranja, că nu-i voi mai pronunţa nici numele, şi m-am ţinut de cuvânt.
Dar… pentru că o profesoară de istorie din Valea-Mare, o tânără inimoasă plină de iniţiativă - care la concursul cu tema „Mihai Viteazul şi Unirea”, organizat la Făgăraş, a participat sub efigia Fundaţiei „Mihai Viteazul” luând şi o menţiune, iar de Ziua Naţională a României, pe vremea aceea câinoasă, a fost prezentă, pe cont propriu, cu un grup de copii văleni -, a avut curajul şi a făcut „imprudenţa” să o roage pe ŞEFA festivalului să fie primită să participe cu un grup de colindători de la Şcoala „Mihai Eminescu” din localitate, fiind refuzată pe motiv că „atâta timp cât eu sunt directorul festivalului de colinde, iar în Valea-Mare primar este Avram Gheorghe, la festivalul meu copiii din această localitate nu au ce căuta”, mă văd obligat să intervin şi să supun judecăţii dumneavoastră şi cititorilor ziarului această atitudine discriminatorie şi deloc pedagogică din partea unui fost cadru didactic.
Stimaţi membri ai Fundaţiei „Mihai Viteazul”, când auzeam prin mijloacele mass-media pe câte unul că a fost confiscată revoluţia - râdeam. Dar, iată că există şi se întâmplă în mintea unora şi astfel de fenomene, dacă cumva nu greşesc şi acest festival de colinde a fost privatizat între timp - pentru că aşa se pare.
Eu am în familie un membru fondator al Fundaţiei „Mihai Viteazul” (a se vedea tabelul cu membrii fondatori la numărul 46) şi ştiu că unul din obiectivele pentru care a fost înfiinţată această organizaţie a fost tocmai stimularea mişcării cultural-artistice din judeţ şi promovarea tradiţiilor şi folclorului românesc, cu preponderenţă prin şcoli. Mai mult, se menţiona la înfiinţare (a se vedea cartea „Fundaţia Mihai Viteazul - 20 de ani de activitate”, pag. 33, autor Stela Buda) că fundaţia ne cheamă să uităm micile noastre patimi, interese şi orgolii, pentru a ne uni în scopul înlăturării vrajbei şi duşmăniei la români.
Nu vreau să fiu înţeles greşit şi vă asigur că nu e o tragedie că nu au putut participa şi copiii din Valea-Mare la acest festival. Ei au colindat şi vor transmite prin colind mesajul Naşterii Domnului pe unde vor fi bineveniţi (ultimii doi ani am fost la Sita- Buzăului şi a fost minunat). Dar este păcat că un grup de copilaşi, fie ei de oriunde, şi un tânăr cadru didactic dornic de afirmare, nu se pot exprima pentru că nu-i plac cuiva ochii şi culoarea politică a primarului de acolo. Şi este şi mai păcat că munca şi rezultatele frumoase ale fundaţiei sunt eclipsate de asemenea atitudini ale celui pus să conducă - la fel ca în bancul acela „lasă Petre să vezi ce conducători le dau”.
Sunt trist şi mă gândesc că dacă la bilanţ, când va apărea în presă că festivalul de colinde a fost o reuşită şi că am adus colindătorii de pe alte meleaguri (faptă lăudabilă, de altfel), copilul cititor din Valea- Mare se va întreba: „dar eu cu ce am greşit, de nu m-aţi primit?”, oare se va încumeta preşedinta Fundaţiei „Mihai Viteazul” să-i dea un răspuns?
Iar pentru faptul că s-a încercat acreditarea ideii că neparticiparea colindătorilor din Valea-Mare la acest festival se datorează primarului, am fost obligat (împotriva voinţei mele) să intervin cu aceste rânduri.
P.S.: Dacă în 2009 îi recomandam evlavioasei doamne să nu privească în ochii îngeraşilor pictaţi în biserică pentru că seamănă izbitor de mult cu ochii copilaşilor din Valea-Mare, acum îi recomand să nu stea sub icoanele de pe pereţi, că ar fi posibil ca elementele de fixare să se revolte şi să cedeze.

Primarul comunei Valea-Mare,
Gheorghe Avram