Serile Filmului Românesc (SFR), singurul festival dedicat exclusiv filmului românesc a împlinit 10 ani

Festivalul de film „Serile Filmlui Românesc” (SFR), proiect de anvergură naţională, a împlinit un deceniu de când reuneşte cele mai importante nume din film, regie şi teatru. Evenimentul a fost marcat printr-un amplu program pregătit, în perioada 12-16 iunie 2019, în Piaţa Unirii din Iaşi. Fiecare ediţie a SFR are ca invitat special un actor sau regizor român cunoscut şi apreciat de critici şi de publicul larg, căruia i se dedică o retrospectivă. Ediţia cu numărul 9, scriam anul trecut, l-a sărbătorit pe marele actor Victor Rebengiuc. Ediţia a 10-a are în prim-plan un alt personaj-legendă al filmului şi teatrului românesc: pe actorul Florin Piersic (foto), care a primit cu această ocazie trofeul SRF. Dar aceasta nu a fost singura surpriză pentru apreciatul actor. Primarul Mihai Chirică i-a înmânat acestuia titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi. Actorul mărturisea că se simte legat de acest oraş după nenumăratele premiere de film şi spectacole de teatru pe care le-a susţinut în Iaşi. Andrei Apreotesei, manager al Ateneului Naţional Iaşi, spunea: „Florin Piersic este omul care ne-a făcut copilăria, adolescenţa, tinereţea şi căruia nu îi place să îi spun maestre, ci pur şi simplu Florin”.
Gala de deschidere a ediţiei a 10-a a adunat peste 1.500 de spectatori în Piaţa Unirii, pe 12 iunie. Florin Piersic a stat alături de ei timp de 2 ore, după care cei prezenţi au putut urmări filme care îl aveau ca protagonist în cinematograful amenajat în aer liber. La eveniment au mai fost prezenţi importanţi cineaşti precum Ion Dichiseanu, George Mihăiţă, Şerban Marinescu, Nataşa Raab, şi nu numai. Şi aceştia au primit trofeul aniversar SFR 10. Pentru public a fost organizată campania „10 cupluri de film” în care cei care au avut prima întâlnire la cinema au primit premii personalizate. Romfilatelia a lansat un timbru şi un plic special cu ocazia aniversăii SFR 10, care vor fi distribuite în cadrul reţelei.
Eveniment important pentru activitatea cinematografică autohtonă, SFR a transformat Iaşul, în decursul celor 10 ani, într-un pol al cinematografiei româneşti. „Ne place să promovăm filmul românsc din toate timpurile, iar personalităţle care au fost la festival ne confirmă faptul că iniţiativa noastră contează, că publicul vrea să vadă film românesc pe marele ecran şi că putem merge cu încredere mai departe”, afirma echipa SFR într-un comunicat. În cadrul evenimentului a avut loc şi o expoziţie: „SFR - un deceniu de film românesc la Iaşi”, care surprinde cele mai importante momente ale ediţiilor de până acum în fotografii realizate de voluntari şi de fotografii oficiali. În perioada 12-16 iunie, publicul numeros a putut urmări, aşadar, filmele ce au rulat în mai multe locaţii din oraş.

Categorie: