Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir

Acest mare mucenic a trăit pe vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximian, trăgându-se din Tesalonic, fiind din început evlavios şi învăţător al credinţei celei în Hristos.
Ajungând vestea şi la Maximian că Dimitrie este creştin, l-a prins şi l-a băgat într-o temniţă din Tesalonic. Maximian se lăuda cu un gladiator, pe nume Lie, care era neînfricat în luptă. Spre a se amuza, împăratul Maximian îi provoca pe locuitorii cetăţii să se bată cu el. Lie era un om foarte bine făcut, dar şi foarte puternic.
Un tânăr, pe nume Nestorie, aflând că Sfântul Dimitrie este închis în temniţă, s-a dus la el şi i-a spus: „Robule al lui Dumnezeu, vreau să mă lupt cu Lie! Roagă-te pentru mine!”. Sfântul Dimitrie a însemnat pe fruntea lui semnul Sfintei Cruci şi i-a spus: „Şi pe Lie vei birui şi pe Hristos vei mărturisi”.
Nestor, luând îndrăzneală din cuvintele Sfântului Dimitrie, a mers şi s-a luptat cu Lie, omorându- l. Auzind acestea, împăratul Maximian s-a mâhnit foarte tare şi s-a supărat. Acest crud împărat a poruncit ca pe Nestor să-l omoare cu sabia lui.
Mânia împăratului însă nu s-a oprit aici, ci auzind că Dimitrie a fost pricina pierderii lui Lie, a trimis ostaşi şi le-a poruncit să-l străpungă cu suliţele pe Dimitrie în temniţă.
Sfântul Dimitrie şi-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu, făcând după moartea sa multe minuni şi uimitoare tămăduiri.
Dimitrie avea şi o slugă foarte credincioasă, pe numele său Lupu, care după ce a fost ucis el, a intrat în temniţă şi a strâns într-un potir cât a putut din sângele sfântului şi, împreună cu inelul de la mâna acestuia, a făcut foarte multe minuni. Pentru că Lupu a răspândit credinţa în Hristos prin minunile ce se săvârşeau prin sângele Sfântului Dimitrie şi inelul său, a primit şi el moarte mucenicească.
Sfântul Dimitrie a mai vindecat şi pe un oarecare Leontie, care avea o boală foarte grea. Creştinii, ducându-l în biserica unde se aflau moaştele Sfântului Dimitrie, numai decât s-a făcut sănătos. Ca mulţumire, acest om a mărit Biserica Sfântului Dimitrie, căci era foarte mică.
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a făcut foarte multe minuni şi mai face, şi în zilele noastre. Din viaţa acestui sfânt putem învăţa cât de importantă este binecuvântarea pe care o primim de la duhovnic, atunci când suntem în dilemă şi nu ştim pe ce cale să o apucăm, dar şi de la părinţi, atunci când vrem să începem o nouă viaţă prin taina nunţii. Nu în ultimul rând, trebuie să ştim că Dumnezeu este alături de cei care se străduiesc să-I împlinească poruncile, şi îi va ajuta să biruiască toate uneltirile vrăjmaşilor, văzuţi şi nevăzuţi.