În sfârşit, Roşia Montană este susţinută (şi) de la nivelul statului

Felicitări profesorului universitar Ioan Piso şi ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, pentru susţinerea patrimoniului cultural românesc!

Am aflat, recent, din sursele media de informare (radio, TV, internet, RGN Media, România Curată etc.) despre poziţia constructivă, în interesul românilor şi al României, a celor două personalităţi amintite mai sus, din care redăm câteva fragmente:
Din scrisoarea deschisă a prof. univ. emerit dr. Ioan Piso, fost director al Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, preşedinte al Fundaţiei Culturale Roşia Montană, adresată ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu: „Scandalul Roşia Montană a fost cel care a trezit conştiinţa acestei Ţări. În anul 2002, un număr de 1.038 de instituţii ştiinţifice prestigioase din întreaga lume au semnat un protest împotriva distrugerii galeriilor romane de la Roşia Montană, anticul Alburnus Maior. Întreaga lume ştiinţifică ştia că aici au fost descoperite celebrele tăbliţe cerate care constituie unul dintre izvoarele dreptului roman. Răspunsul lui Mircea Angelescu, directorul de atunci al patrimoniului din Ministerul Culturii: „Ăia habar n-au”. Afirm cu toată răspunderea că galeriile romane şi întregul sit de la Alburnus Maior sunt un monument unic în lume, iar dacă s-ar găsi cineva să le pună în valoare, ar constitui o ţintă a turismului european şi ar aduce bunăstare întregii zone. Nu astfel a gândit pe atunci Ministerul Culturii, care prin aşa-zisul „program de cercetare Alburnus Maior” a vândut Roşia Montană companiei canadiene. O dovadă este că premiile Ministerului Culturii pe anii 2002 şi 2003 au fost sponsorizate de către firma canadiană, pe care se presupune că o verifica. Funcţionari din Ministerul Culturii au fost primii vinovaţi de asta, în vreme ce primii oameni din stat, precum şi academicieni, primari şi arheologi au devenit nişte bieţi agenţi ai companiei canadiene. S-a opus, însă, societatea civilă. Rareori m-am simţit atât de mândru de acest popor ca atunci când în Cluj-Napoca au ieşit în stradă 20.000 de oameni pentru a apăra patrimoniul naţional. Încă şi mai de admirat au fost miile de moţi ieşiţi în stradă la Câmpeni împotriva vânzătorilor şi în apărarea valorilor şi a modului lor de viaţă. … Ce-i de făcut acum, când lucrurile au început a se lămuri? Ce se întâmplă cu zecile de edificii de patrimoniu cumpărate la Roşia Montană de companie şi care stau să se prăbuşească? Ce se întâmplă cu miile de hectare de terenuri pentru care s-a dat în mod ilegal certificatul de descărcare arheologică? ... Domnule Ministru, vă rog să reconsideraţi întreaga problematică a Roşiei Montane şi să sprijiniţi eforturile de a o include în lista UNESCO. … În cultură trebuie pus omul potrivit la locul potrivit, cu tot atât de puţine imixtiuni ale politicului ca la magistraţi. Bunul simţ cere ca toţi cei implicaţi în cultură să apere exclusiv interesele culturii şi nu altele, străine ei, iar dacă altcineva, din afară, doreşte să încalce legea sau bunul-simţ, s-o facă pe propria-i răspundere”.
Din răspunsul Ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, către prof. univ. dr. Ioan Piso: „… De asemenea, situaţia sitului de la Roşia Montană se află în atenţia mea directă din momentul în care am preluat conducerea Ministerului. Experienţa dumneavoastră în această problemă va fi de un mare ajutor pentru a găsi cele mai bune soluţii de protejare a patrimoniului inestimabil de la Roşia Montană. Doresc să vă spun pe această cale că la data de 30 decembrie 2015 am semnat ordinul de ministru de publicare a noii Liste a Monumentelor Istorice 2015, ce urmează să apară în Monitorul Oficial, prin care întreaga localitate Roşia Montană pe o rază de 2 kilometri este clasată ca sit în categoria A”.
ing. Ioan Paul Mărginean,
preşedinte fondator al Asociaţiei „Ţara Iancului Iubirea Mea” Deva
(www.taraiancului.ro)

Categorie: