„ŞI TU POŢI SALVA O VIAŢĂ”

Serviciul Judeţean de Ambulanţă Harghita a împlinit 18 ani de la actuala reorganizare. Pentru faptul că sărbătoarea a coincis cu „Ziua Internaţională a Copilului”, acesteia i s-a acordat o altfel de semnificaţie. Evenimentul s-a desfăşurat sub o largă paletă de manifestări pe platoul din faţa Primăriei municipiului Topliţa, în prezenţa numeroasei asistenţe şi a unor invitaţi, printre care dr. Peter Szilard, managerul Serviciului de Ambulanţă al judeţului Harghita, şi dr. Ambrus Jozsef, directorul medical al aceluiaşi serviciu, care a fost şi preşedintele juriului ce a departajat echipajele participante la concursuri.
După ce Stelu Platon, primarul municipiului Topliţa, a deschis şirul manifestărilor, a debutat concursul tematic „Şi tu poţi salva o viaţă”, cu două secţiuni: acordarea primului ajutor şi concursul de desene pe tema acordării primului ajutor.
La concursul de prim ajutor au participat 12 echipaje de la liceele şi şcolile gimnaziale din Topliţa. După proba teoretică, cu 10 întrebări gen grilă, a urmat proba practică, în care fiecare echipaj a trecut pe la cele 4 ateliere: o victimă inconştientă care nu respira; o victimă inconştientă care avea puls şi respira; o victimă accidentată prezentând fractură deschisă la nivelul gambei stângi şi o plagă cu hemoragie masivă la braţul drept; o victimă cu arsură la antebraţul drept, care leşina în timpul acordării îngrijirilor. De menţionat faptul că existau mulaje din cauciuc ce imitau plăcile respective, ce sângerau.
La licee, locul I a fost ocupat de echipajul „BLS” de la Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu” (Georgiana Teslovan, Nagy Bernadette, Mihaela Pintilie, Bianca Daroşi şi Kosa Andreea), urmat de Liceul Teoretic „Kemeny Janos”.
La şcolile gimnaziale: 1. „SAVE LIFE” de la Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu” (Ilie Antal, Andrada Bâră, Otilia Burian, Ionuţ Todiriţă şi Elena Tămaş); 2. Şcoala Gimnazială „Sfântul Ilie”; 3. Şcoala Generală „Andrei Şaguna” - Călimănel.
Pentru celelalte echipaje, s-au acordat menţiuni. Juriul a mai acordat premii speciale pentru cel mai bun pansament, cea mai bună resuscitare şi cea mai bună imobilizare.
S-au acordat diplome, cupe, medalii şi alte premii.
De menţionat faptul că echipajele au fost pregătite de asistentele de la Staţia de Ambulanţă Topliţa, care au organizat şi concursul, cu sprijinul colegilor de muncă: Camelia Teslovan, Olga Dobrean, Felicia Pop, Elena Truţa şi Valentina Moldovan. Au mai contribuit la buna pregătire şi desfăşurare a concursului dr. Silvia Cotfas, de la Ambulanţa Topliţa, şi elevii Şcolii Postliceale Sanitare din Topliţa.
La concursul de desene au participat câte 5 elevi din fiecare clasă (I-VI) şi clasele pregătitoare de la toate şcolile gimnaziale din municipiul Topliţa. Desenele celor 235 de copii au fost expuse în holul Casei Municipale de Cultură din Topliţa, iar cele premiate în vitrinele sponsorilor.
Înainte de festivitatea de premiere a fost o simulare cu un accident care avea un politraumatism. Acestuia i-au acordat primul ajutor câştigătorii primului loc la licee, ei solicitând ambulanţa. Victima a fost preluată de lucrătorii de la Staţia de Ambulanţă Topliţa, căreia i-au efectuat intubaţie, pansamente, oxigenoterapie, imobilizare cu guler cervical, imobilizare în atela vacuum etc. şi au transportat-o la spital.
Organizatorii mulţumesc tuturor celor care au sprijinit, material, buna desfăşurare a concursului.

Categorie: