Stat poliţienesc la orizont

Cotidianul „Szekely hirmondo” (Covasna), nr. 211, 04.11.2013
Este deja aproape o regulă ca fiecare stat să-şi plătească bine fiii şi fiicele cu ochi albaştri, ca nu cumva, bieţii de ei, să ducă lipsă de ceva. Pentru că în opinia puterii în exerciţiu, criza economico-financiară poate fi cât de mare, iar cetăţenii pot fi apăsaţi de cea mai adâncă sărăcie posibilă, însă instituţiile de culegere de informaţii trebuie să funcţioneze.
Orice politician care se respectă cât de cât ştie că dobândirea şi păstrarea puterii depinde într-o măsură deloc mică de felul şi momentul în care servesc cadrele de informaţii informaţiile obţinute de cei care trag cu urechea, respectiv în pânzele cărei, căror persoane care se îndreaptă spre scaunul guvernului suflă. Iar băieţii şi fetele culeg informaţii,
deoarece convorbirile telefonice interceptate capătă azi un rol important în aproape toate cazurile ajunse în instanţă.
Cât de legale sunt aceste interceptări - ei bine, acest aspect nu este unul preferat în rândul cadrelor de informaţii, dimpotrivă, aşilor Serviciului Român de Informaţii nu le place să fie controlaţi. Nici chiar în cazul în care legislativul trebuie (ar trebui), conform Constituţiei, să controleze activitatea cadrelor de informaţii. Directorul SRI prezintă anual o dare de seamă în faţa unei comisii parlamentare de specialitate, însă este o întâlnire forţată, pentru menţinerea aparenţelor democraţiei, în care locurile se schimbă. Şeful cadrelor de informaţii coboară printre conducătorii pământenilor.
Azi, puterea pe care o are culegerea de informaţii în România este la fel de mare ca într-un stat poliţienesc. Se şi tem de ea, nici măcar premierul nu îndrăzneşte să-i sfideze. Şi sunt şi finanţaţi din plin.
Zilele trecute a fost rectificat bugetul. S-au luat bani de la toţi. Mai puţin de la cei care culeg informaţii. Pentru ei, suma a fost mărită.
Este posibil să fie vorba de bani în avans pentru alegerile de anul viitor, însă am auzit şi că cetăţenii nu tremură suficient de teama celor aflaţi la putere şi a organelor represive. Este nevoie, aşadar, de bani (publici) pentru noi urecheaţi, pentru aparatură de interceptare şi fotografiere.