Stelu Platon: „Comunitatea românească este ignorată, iar primarii români sunt dispreţuiţi de preşedintele CJ”


Actualitatea ardeleană - Harghita

Preşedintele PNL Harghita, Stelu Platon (foto stânga), l-a acuzat, vineri (17 iunie 2011 - n.n.), pe preşedintele Consiliului Judeţean, Borboly Csaba (foto dreapta), că ignoră comunitatea românească, iar cei opt primari români din judeţ sunt trataţi cu dispreţ.
Stelu Platon, care este şi primar al municipiului Topliţa, a declarat, într-o conferinţă de presă organizată de USL Harghita, că primarii români primesc diverse invitaţii, unele exclusiv în limba maghiară, pentru a participa la programe din ţinutul secuiesc, fără să ştie ce înseamnă acest ţinut secuiesc.

„Până acum am fost foarte amabil şi am spus că, noi, cei opt primari români, suntem ignoraţi. De astăzi spun public că suntem trataţi cu dispreţ. Adică primim invitaţii de genul „vă rog să participaţi la programul de dezvoltare al ţinutului secuiesc”, la „Programul turistic al ţinutului secuiesc”, fără ca noi să ştim ce înseamnă ţinutul secuiesc. (...) Ţinutul secuiesc nu generic, ci ca entitate administrativă, deoarece Consiliul Judeţean Harghita tratează ţinutul secuiesc ca o entitate administrativă”, a afirmat Stelu Platon.
El a precizat că de trei ani, de când este primar al Topliţei, nu a fost sunat niciodată de preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, iar întâlnirile pe care acesta le organizează cu primarii români sunt unele pur formale.
Stelu Platon a vorbit şi de faptul că localităţile româneşti nu sunt trecute pe listă atunci când judeţul este programat pentru depunerea unor proiecte şi primarii sunt nevoiţi să ocolească autoritatea judeţeană şi să ceară sprijinul Bucureştilor, pentru a nu pierde finanţarea.
„Afirmaţia că localităţile româneşti nu au proiecte este formală şi retorică, de fapt niciodată nu ne întreabă nimeni, aflăm şi noi pe alte canale că se derulează vreun proiect”, a explicat preşedintele PNL Harghita.
El l-a mai acuzat pe preşedintele CJ Harghita că nu participă niciodată la manifestările organizate de comunitatea română sau maghiară din Topliţa sau din zona de nord a judeţului Harghita.
„Dacă în felul acesta suntem trataţi acum, stau şi mă întreb cum vom fi trataţi în ţinutul secuiesc, o întrebare la care eu nu îndrăznesc să mă gândesc, sper să nu ajungem la o astfel de situaţie”, a conchis Stelu Platon.
Prezent la conferinţa de presă, liderul PSD Harghita, deputatul Mircea Duşa, a subliniat şi el că românii din judeţ sunt ignoraţi şi obiectivele de interes judeţean din zonă nu sunt finanţate deloc sau primesc foarte puţini bani.
„Sunt foarte multe proiecte, începând de la Topliţa şi localităţile din jur cu care trebuie să mergem direct la Bucureşti, deoarece chiar dacă mergem cu ele la Consiliul Judeţean niciodată nu apar pe listele trimise la Bucureşti”, a spus Duşa.
În legătură cu afirmaţia lui Borboly Csaba, care a spus, vineri, că investiţiile din zona de nord a judeţului sunt finanţate cu bani aduşi de politicieni UDMR, Mircea Duşa a spus că acesta se contrazice singur, întrucât în urmă cu un an şi jumătate declara public că deputatul PSD aduce bani doar pentru localităţile româneşti.
„Domnul Borboly când vorbeşte ar trebui să tacă. V-aş ruga să luaţi declaraţiile din urmă cu un an şi jumătate ale domnului Borboly, care mă acuza că aduc bani numai pentru zona românească”, a spus liderul deputaţilor PSD din Camera Deputaţilor.
Acesta a ţinut să adauge că intenţia lui Borboly Csaba de a efectua un sondaj pentru a afla opinia românilor din judeţ despre ţinutul secuiesc fie denotă o încălcare a Constituţiei, fie ascunde un interes electoral. „Mă gândesc că domnul Borboly nu respectă Constituţia României, dacă tot vorbeşte de autonomie teritorială şi ţinut secuiesc. Ori se gândeşte că mai este un an până la alegerile locale şi poate acum ar fi necesar şi un dialog cu românii (…), ori poate caută sprijin politic la populaţia din nord a judeţului. Mă întreb de ce a ignorat până acum populaţia românească şi nu a venit la nicio festivitate pe care populaţia românească o organizează”, a mai spus Mircea Duşa.
În replică, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat că nu trebuie să se justifice „în faţa unui om care nu doreşte colaborare” şi a precizat că va participa chiar vineri, la Topliţa, la lansarea unui program. În legătură cu sumele alocate localităţilor româneşti, Borboly a spus că indiferent de opiniile exprimate de cei doi lideri USL, statisticile arată că cei mai mulţi bani au venit în judeţ, atât în zonele locuite de români, cât şi de maghiari, atunci când UDMR s-a aflat la guvernare.

Categorie: