Strategie împotriva pierderii identităţii

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.071, 14.12.2013

Pentru stoparea fărâmiţării diasporei maghiare în marile oraşe din România este nevoie de o strategie - a afirmat ieri, 13 decembrie, Kelemen Hunor, la conferinţa organizată, la Cluj, de Secretariatul General al UDMR în colaborare cu Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor. Preşedintele UDMR a afirmat: scopul strategiei este stoparea pierderii identităţii. A adăugat că maghiarimea nu a reuşit până acum să dea un răspuns eficient la provocările din diasporă, unde procentul pierderii identităţii maghiare este destul de semnificativ. Aşa cum a afirmat, din punct de vedere al politicii naţionale, comunităţile diasporei din oraşele mari - cum ar fi de exemplu comunitatea maghiară din Cluj - se află în aceeaşi situaţie ca şi cei care trăiesc în diaspora din sudul Transilvaniei, motiv pentru care reţelele lor de învăţământ şi viaţa lor comunitară necesită o consolidare.
Horvath Istvan, preşedintele Institutului pentru Cercetarea Minorităţilor, a declarat: conceptul diasporei din marile oraşe se referă la localităţile cu peste 50.000 de locuitori, unde numărul populaţiei maghiare este mai mic faţă de numărul majorităţii. Bazându-se pe rezultatele unui sondaj de opinie, a afirmat că folosirea limbii române în interiorul familiilor din diasporă creşte treptat. În privinţa alegerii unităţilor de învăţământ, a spus: din anul 1996, în rândul familiilor maghiare a crescut interesul faţă de şcolile cu limba de predare română.
Potrivit subsecretarului UDMR responsabil cu probleme de învăţământ, Magyari Tivadar, procentul copiilor maghiari care studiază în grădiniţe şi şcoli generale cu predare în limba română este de 17%, respectiv 15%, ajungându-se ca în licee, 24% dintre elevii maghiari să studieze în limba română. În învăţământul de specialitate, 44% dintre elevii maghiari învaţă în limba majorităţii.
Vetesi Laszlo, cercetător al diasporei, a insistat asupra înfiinţării reţelelor sociale maghiare, iar în interesul remedierii situaţiei diasporei din oraşele mari a subliniat importanţa colaborării între biserică şi sfera civilă.
Szekely Istvan Gergo, angajat al Institutului pentru Cercetarea Minorităţilor, a vorbit despre mobilizarea electorală din punct de vedere etnic a diasporei. A afirmat: maghiarii din România care au în familiile lor un membru de etnie română votează mai rar partidele politice maghiare în comparaţie cu aceia care nu au niciun membru de familie de etnie română. Şi cei din familii mixte votează mai puţin în favoarea partidelor maghiare. A stabilit: în diasporă oamenii sunt mai puţin dispuşi să-şi exprime voturile doar din punct de vedere etnic. Se mai poate observa şi faptul că în diasporă, şi susţinerea UDMR este mai scăzută.
Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.071, 14.12.2013;
Titlu: Strategie împotriva pierderii identităţii,
Semnează: Demeter Virag Katalin

Aparut in :