Tokes Laszlo: „Comunitatea maghiară din România este într-o situaţie aproape de catastrofa demografică”

Actualitatea ardeleană - Bihor

Autor:

Europarlamentarul Tokes Laszlo, liderul Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, susţine că actualmente comunitatea maghiară din România este în descreştere şi se află într-o situaţie „aproape de catastrofa demografică”.
Totodată, Tokes spune că pe etnicii maghiari îi apasă contribuţia în activitatea guvernamentală a UDMR, care de 16 ani ţine cu tot dinadinsul să fie actor principal în politica guvernamentală, indiferent despre ce guvern şi ce culori politice este vorba.
„Ne este ruşine că UDMR cu tot preţul vrea să fie la putere şi asta e o mare greşeală politică şi un atentat la adresa comunităţii maghiare în descreştere într-o situaţie aproape de catastrofa demografică. Dispare. Când nepoţii dumneavoastră dragi, fraţi români, vor fi încă în Transilvania, noi numai în muzee vom figura dacă continuăm la fel”, a declarat marţi (31 ianuarie 2012 - n.n.) Tokes, într-o conferinţă de presă.
El consideră că o parte din vină aparţine UDMR, care a făcut „un compromis la nivel de trădare” în anii 1993-1994, în urma căruia nu a reuşit niciodată să iasă din „fundătură”. Ca exemplu, Tokes a amintit situaţia comunităţii maghiarilor din Oradea, care în 20 de ani a descrescut de la 75.000 la 42.000 de etnici maghiari.
De asemenea, Tokes a afirmat că, de altfel, situaţia demografică a întregii Europe este una „catastrofică”, în sensul că populaţia europeană este în descreştere.
În altă ordine de idei, eurodeputatul Tokes Laszlo a salutat condamnarea fostului premier Adrian Năstase în dosarul „Trofeul calităţii”, însă consideră că este, totuşi, „un rezultat foarte modest” în lupta împotriva corupţiei.
„Chiar şi pentru început este un rezultat foarte modest. Este de râsul lumii că numai săracul de Năstase a căzut victimă în această luptă anticorupţie, dar este promiţător, după părerea mea. Dacă un prim-ministru a putut fi judecat, atunci putem spera că şi în Ungaria se va urma exemplul românesc. Felicitări, felicitări!”, a declarat Tokes.

Categorie: