Tokes a rămas fără „Steaua României”. Amin!

Bucureşti

Decretul pentru retragerea Ordinului „Steaua României” lui Tokes Laszlo, semnat de Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri (4 martie 2016 - n.n.), decretul privind retragerea decoraţiei Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler în cazul lui Tokes Laszlo.
Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a semnat retragerea decoraţiei acordate lui Tokes, având în vedere hotărârea Consiliului de Onoare pentru Ordinul Naţional „Steaua României” din 20 septembrie 2013.
Ordinul a fost acordat în 2009 prin decretul preşedintelui de la acea dată.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi (3 martie 2016 - n.r.), că a decis să-i retragă lui Tokes Laszlo Ordinul „Steaua României”. (…)
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, pe 25 februarie, recursul lui Tokes Laszlo faţă de decizia prin care Curtea de Apel Bucureşti confirma, în 2014, legalitatea măsurii de retragere a distincţiei. Decizia Instanţei Supreme este definitivă.
Curtea de Apel Bucureşti respinsese ca inadmisibilă solicitarea lui Tokes Laszlo de anulare a deciziei Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional „Steaua României” prin care i s-a retras distincţia, primită în anul 2009 de la preşedintele Traian Băsescu, pentru meritele sale în Revoluţia din 1989.
Pe 20 noiembrie 2013, Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional „Steaua României” a decis retragerea distincţiei acordate lui Tokes Laszlo.
Principalul motiv al retragerii a fost că, în data de 27 iulie 2013, Tokes Laszlo i-a cerut premierului Ungariei, Orban Viktor, la lucrările Universităţii de Vară Balvanyos, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare naţională”, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, „aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.

Covasna

UDMR se declară indignată şi dezamăgită după retragerea distincţiei „Steaua României” lui Tokes
Conducerea UDMR Covasna se declară „dezamăgită” şi „indignată” de decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a-i retrage lui Tokes Laszlo distincţia „Steaua României” în grad de Cavaler, primită în 2009 din partea fostului şef al statului, Traian Băsescu.
„Suntem profund indignaţi şi suntem dezamăgiţi de gândirea democratică a şefului statului Klaus Iohannis, care, prin această decizie a sa, a ofensat toţi maghiarii din Transilvania şi toţi democraticii români”, se arată într-un comunicat de presă al UDMR Covasna, remis vineri (4 martie 2016 - n.n.).
În documentul citat se mai spune că Tokes Laszlo a jucat un rol „determinant” în evenimentele din Decembrie 1989, care au dus la schimbarea regimului comunist din România, iar acest lucru nu poate fi contestat.
„Convingerea noastră este că nu se pot contesta meritele lui Laszlo Tokes în schimbarea epocii şi istoria nu se poate rescrie. Nu se poate nega faptul că Laszlo Tokes s-a aflat la originea izbucnirii Revoluţiei din 1989, la Timişoara, şi că rolul istoric pe care l-a jucat în declanşarea schimbării regimului a fost unul determinant. Dacă n-ar fi existat Laszlo Tokes, nu ar fi existat Revoluţia. Dacă n-ar fi existat Revoluţia, nu ar exista democraţie. Dacă nu există democraţie, nu ar exista nici şef de stat ales pe cale democratică”, se menţionează în comunicat. (…)
„În urma unor declaraţii făcute de domnul Tokes, Consiliul de Onoare al Ordinului „Steaua României” s-a sesizat şi a propus retragerea acestei distincţii. Domnul Tokes s-a adresat instanţelor, a contestat această decizie a Consiliului de Onoare şi instanţele au admis că acest Consiliu a avut dreptul să facă această propunere. În consecinţă, chestiunea a ajuns pe masa mea şi trebuie să iau o decizie. După părerea mea, trebuie să ţinem cont de câteva lucruri când analizăm această speţă: cel care acordă o distincţie vrea să îl răsplătească pe cel distins, vrea să îi recunoască un merit; cel care primeşte şi care acceptă această distincţie trebuie să recunoască, evident, România şi Constituţia României. Trebuie să aprecieze valorile care stau la baza Constituţiei României. Având în vedere toate acestea, am decis să retrag Ordinul „Steaua României” domnului Laszlo Tokes”, a spus preşedintele Klaus Iohannis, într-o declaraţie de presă făcută, joi (3 martie 2016 - n.n.), la Palatul Cotroceni.

Harghita

Preşedintele CJ, Borboly Csaba, ar putea candida la funcţia de primar al municipiului Miercurea-Ciuc
Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, şi-a anunţat intenţia de a participa la prealegerile din UDMR, pentru desemnarea candidatului la funcţia de primar al municipiului Miercurea-Ciuc, scrutinul urmând să aibă loc în luna aprilie.
Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat, miercuri (9 martie 2016 - n.n.), că doreşte să-şi folosească experienţa dobândită în administraţia judeţeană în ultimii 16 ani pentru a lansa programe menite să ducă la crearea de locuri de muncă şi de oportunităţi pentru tinerii care, acum, părăsesc în număr mare municipiul Miercurea-Ciuc.
„Principalul meu program este crearea locurilor de muncă, doresc să dau o perspectivă tinerilor al căror număr a scăzut în modul cel mai drastic în oraşele mai mari ale judeţului, în ultimii 20 de ani (Miercurea-Ciuc, Odorheiu-Secuiesc, Gheorgheni, Topliţa), conform statisticilor această scădere fiind de 50%. Deci, avem de făcut multe, iar ca primar pot să fac mai multe pentru acest scop. Doresc ca reşedinţa de judeţ să rămână locomotiva judeţului, să devină mai puternică şi să aibă efect asupra altor localităţi. Avem această posibilitate de colaborare prin asociaţiile de dezvoltare intercomunitară şi doresc ca aceasta să fie folosită în cât mai mare măsură”, a declarat Borboly Csaba.
El a punctat că îl motivează „perfecţionarea sistemelor existenţe”, dar şi „găsirea de soluţii comune” şi crede că municipiul Miercurea-Ciuc este perfect pentru această muncă, întrucât actuala conducere s-a folosit de toate posibilităţile pentru „dezvoltarea infrastructurii şi înnoirea de la nivelul instituţiilor”.
Întrebat dacă îşi va menţine candidatura dacă şi primarul demisionar, Raduly Robert Kalman, se va înscrie în cursă, Borboly Csaba a spus că nu are nicio informaţie despre eventualii contracandidaţi şi că nu doreşte să intre în astfel de discuţii.
Borboly Csaba a fost consilier judeţean UDMR în perioada 2000-2004, apoi a avut un mandat de vicepreşedinte al CJ, după care, timp de opt ani, a condus această instituţie.
Prealegerile interne care vor desemna candidaţii UDMR la alegerile locale din Miercurea-Ciuc vor avea loc în data de 10 aprilie. Candidaturile se pot depune până în data de 15 martie, după care urmează o perioadă de campanie electorală.
Primarul ales al municipiul Miercurea-Ciuc, Raduly Robert Kalman, şi-a dat demisia din funcţie anul trecut, după ce a fost trimis în judecată de DNA, într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu. În acelaşi proces, care se află pe rolul Tribunalului Mureş, mai este judecat şi viceprimarul Szoke Domokos. Raduly s-a aflat la conducerea Primăriei din anul 2004, câştigând trei mandate consecutive.
Şi preşedintele Consiliului Judeţean, Borboly Csaba, este judecat într-un dosar în care DNA îl acuză de fapte de corupţie.

Covasna

Jumătate dintre elevi nu au luat notă de trecere la simularea Evaluării Naţionale

Mai mult de jumătate dintre elevii claselor a VIII-a din judeţul Covasna care au participat la simularea examenelor de Evaluare Naţională desfăşurate luna trecută nu au luat notă de trecere, cele mai mici medii înregistrându-se la Matematică.
Potrivit rezultatelor date, vineri (4 martie 2016 - n.n.), publicităţii de conducerea Inspectoratului Şcolar, din cei 1.823 de elevi prezenţi, 931 au luat note sub 5, iar 892 peste 5, rata de promovare fiind de 48,93%, în creştere cu aproape două procente faţă de simularea din luna noiembrie 2015.
Practic, cu excepţia Limbii Române, la toate celelalte probe elevii au avut note mai bune faţă de simularea anterioară. La Matematică, 1.243 de elevi au luat note sub 5, prin urmare doar 32,92% dintre cei examinaţi au atins baremul, faţă de 29,47% în noiembrie anul trecut.
La Limba şi literatura maghiară, susţinută doar de elevii aparţinând acestei minorităţi, promovabilitatea a fost de 80,23%, în creştere cu aproape zece procente, în timp ce la Limba şi Literatura Română promovabilitatea a scăzut de la 52,66% în noiembrie, la 50,27%. S-au înregistrat cinci note de 10, trei la Limba maghiară şi câte una la Română şi Matematică.
Potrivit conducerii Inspectoratului Şcolar, rezultatele simulării vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ şi vor fi luate măsuri pentru perfecţionarea şi îmbunătăţirea nivelului de pregătire al elevilor. (…)

Sălaj

Cioloş: „Sper ca noii primari să se angajeze în finalizarea cadastrului pe comune”

Primul ministru Dacian Cioloş a declarat vineri (4 martie 2016 - n.n.), la Zalău, că speră că primarii care vor fi aleşi în această vară se vor implica, alături de oficiile judeţene de cadastru, în finalizarea cadastrului pentru toată suprafaţa comunei pe care o reprezintă.
„Avem de gând ca după alegerile locale, când vom avea noi primari cu mandate la început, dat fiind faptul că la Agenţia de Cadastru acum avem şi banii necesari, avem şi personalul - că am aprobat în urmă cu câteva săptămâni o suplimentare a personalului de la Agenţia Naţională de Cadastru cu 600 de posturi, sper să găsim şi primari care să fie gata să se angajeze împreună cu oficiile judeţene de cadastru pe o finalizare a cadastrului la nivelul întregii comune, pentru că dacă mergem doar aşa cu bucăţi, atunci apar problemele”, a precizat premierul, într-o declaraţie de presă.
Premierul Dacian Cioloş a fost prezent vineri, la Zalău, într-o vizită de lucru, alături de vicepremierul Vasile Dîncu, cei doi întâlnindu-se cu oficialităţile locale şi parlamentarii din Sălaj.
După întâlnirea ce a avut loc la sediul Consiliului Judeţean Sălaj, delegaţia guvernamentală a vizitat cele două mari companii multinaţionale din Zalău, producătorul de anvelope Michelin şi producătorul de ţevi fără sudură Tenaris Silcotub.

Categorie: