Topliţa, adevărul despre trei investiţii importante

„Mă bucur că am asfaltat drumul de pe Călimănel, dar sunt total nemulţumit de modul în care au decurs lucrările pe Măgheruş…”

Sunt cuvintele inginerului Stelu Platon, primarul municipiului Topliţa din judeţul Harghita, dintr- o discuţie pe marginea câtorva investiţii importante pentru locuitorii urbei şi nu numai, care au prins şi prind contur, şi mai ales adevărul despre realizarea uneia dintre acestea.
- Domnule primar, realizarea staţiei de epurare a apelor uzate la parametrii înalţi de funcţionare, canalizarea de pe Măgheruş şi asfaltarea drumului principal din cartierul Călimănel sunt trei investiţii necesare şi importante.
- Aşa este, şi aş dori să spun câteva cuvinte despre fiecare, ca să afle topliţenii de ce sunt necesare şi prioritare cele trei investiţii.
Staţia de epurare a apelor uzate este o investiţie mai mult decât necesară în Topliţa, pentru că staţia veche de epurare, realizată prin anii ’60, nu mai lucrează la parametri necesari. Apoi, capacitatea acesteia este mică faţă de solicitări, ţinând cont de extinderea canalizării în localitatea noastră, în peste 20 de locuri, aprobată de Consiliul Local (CL), şi aş aminti doar câteva: în Moglăneşti, 1 Decembrie 1918, Stejarului, urmând în Zencani, Călimănel şi altele. Ba mai mult, din cauză că actuala staţie nu poate aduce apele uzate la parametri ceruţi, înainte de deversarea acestora în râul Mureş, Compania Naţională a Apelor amendează Primăria cu 100 milioane lei vechi, lunar, ceea ce nu este puţin.
Iată că după trei ani de demersuri au început lucrările la acest obiectiv important, o investiţie mare, care are ca beneficiar Consiliul Local Topliţa, titularul investiţiei fiind Compania Naţională de Investiţii Bucureşti. Valoarea totală a investiţiei este de 6 milioane lei, plus TVA, iar finanţarea este făcută de Banca de Dezvoltare Europeană, 64 la sută, 19,22 la sută revenind bugetului local şi restul bugetului de stat.
Important este faptul că CL Topliţa dispune de aceşti bani, iar din discuţiile avute cu constructorul, care este o mare firmă din Cluj-Napoca, respectiv Grup 4 Instalaţii, sunt speranţe ca la sfârşitul acestui an noua şi moderna staţie de epurare a apelor uzate din municipiul Topliţa să intre în funcţiune.
- Domnule primar, sunteţi supărat pentru tărăgănarea lucrărilor de canalizare pe Măgheruş.
- Cum să nu fiu supărat, când un contract din anul 2007, pe Ordonanţa 7, s-a prelungit atât. Este vorba despre introducerea apei şi realizarea canalizării într-o zonă foarte importantă a municipiului Topliţa, ţinând cont că aici este pârtia de schi, multe cabane şi chiar groapa de gunoi a oraşului. Şi mă refer la starea drumului, care, datorită atâtor întârzieri şi proiecte, arată cum arată. Apa a fost introdusă anul trecut, iar firma constructoare n-a făcut legăturile. Canalizarea a început în acest an, iar drumul este deplorabil. În scurt timp, se va termina canalizarea şi vom intra cu utilajele Primăriei şi vom face un drum bun. Sunt alături de cetăţeni la supărarea lor, justificată. O altă nemulţumire a mea şi a cetăţenilor constă în faptul că firma constructoare nu a permis acestora să se racordeze la apă şi canal, decât după terminarea lucrărilor la canalizare, conform contractului. Iar se va strica drumul, dar promit locuitorilor cartierului Măgheruş că după executarea racordărilor la apă şi canal, vor avea un drum mai bun ca cel de dinainte.
- Asfaltarea drumului principal din Călimănel a suscitat discuţii, unele dintre ele ridicole. Şi aş aminti doar două: s-a asfaltat din interesul cuiva, care ar fi avut o nuntă „La Moară”, ori l-ar fi asfaltat un patron (agent economic). Spuneţi-ne adevărul despre acest drum.
- O investiţie de miliarde nu o face oricine. M-aş bucura foarte mult ca diferiţi agenţi economici să facă asemenea investiţii de 715.000 lei cu TVA, dar acest lucru nu se va întâmpla. Acest drum s-a realizat din banii Consiliului Local Topliţa, printr-o hotărâre a acestuia. Acesta este adevărul, nu toate zvonurile lansate de unii şi de alţii.
Apoi, am mai auzit că există nemulţumiri pentru faptul că s-a asfaltat drumul din Călimănel şi nu s-au asfaltat altele centrale. Nu cred că trebuie să explic necesitatea asfaltării drumului de pe Călimănel, pentru că se ştie. Doresc să informez locuitorii municipiului că este aprobat spre finanţare un proiect de asfaltare a 41 de străzi în municipiul Topliţa, urmând a semna contractul şi să începem lucrările. Voi reveni cu precizări la momentul potrivit.

Categorie: