Traduceri din limba maghiară: 08.06.2020, 04.06.2020, 03.06.2020

În 4 iunie, ziua în care s-au împlinit 100 de ani de la ciuntirea patriei noastre, membrii mişcării „Betyarsereg” (Oastea Haiducilor) au participat la o serie de manifestări locale. În urma festivităţii din oraş, membrul nostru din Nagykanizsa s-a dus în Bakony (regiune muntoasă din Ungaria), unde a participat la un tur de performanţă. În perioada 6-7 iunie s-a derulat turul „Trianon 100”, organizat de Asociaţia Naţională „Hit Pajzsa” (Scutul Credinţei), în cadrul căruia participanţii trebuiau să parcurgă 100 km în 26 de ore. Turul a pornit din Bakonyszentlaszlo-Vinye, traseul trecând prin cele mai frumoase zone din Bakony.
Sursa: Betyarsereg; Data: 08.06.2020; Titlu: 100 de ani - 100 km - Luptătorul nostru din Nagykanizsa a comemorat centenarul Trianonului printr-un tur de performanţă

Nu pot duce nimic până la capăt - a declarat Tamas Sandor, preşedintele organizaţiei teritoriale UDMR Covasna, în legătură cu faptul că preşedintele statului, Klaus Iohannis nu a promulgat „legea-Trianon”, prin care ziua de 4 iunie ar fi devenit sărbătoare oficială.
El a amintit faptul că românii au întârziat chiar şi în privinţa zilei de naştere a propriei lor ţări. Au întârziat şi în această privinţă. Perioada de 100 de ani nu a fost suficientă nici pentru organizarea zilei de naştere a propriei lor ţări. În anul 2018 au spus că vor organiza o serie de festivităţi cu durata de doi ani, care vor avea ca punct culminant ziua de 4 iunie 2020, când vor sărbători ideea că au primit un mare cadou de la marile puteri ale Europei, şi anume Transilvania - a declarat politicianul. El a mai spus că în anul 2019 nu s-a întâmplat nimic, „după care au întârziat în privinţa centenarului cadorisirii”.
Noi, maghiarii din Transilvania, suntem pentru Bucureşti, ca şi mămăliga: vor să ne mănânce, dar nu ne pot înghiţi, deoarece este fierbinte - a declarat el la întrebarea cum se manifestă puterea română, cu ocazia centenarului Trianonului, în privinţa maghiarilor din Transilvania.
După 100 de ani trebuie să depăşim trauma Trianonului nu uitându-ne spre trecut, ci privind spre viitor - a subliniat Tamas Sandor. El a mai precizat: în ultimii 1100 ani mulţi au vrut ca noi să pierim, dar acei oameni nu sunt acum pe nicăieri.

Există viitor maghiar în Transilvania
Luna iunie pare dificilă de 100 de ani, dar ca să putem dăinui ca şi maghiari în Ţinutul Secuiesc, în Transilvania, trebuie să vedem şi avantajele pe lângă dezavantaje. Preşedintele organizaţiei UDMR Sfântu-Gheorghe, a subliniat: dezavantajul celor 100 de ani constă în faptul că trăim într-o ţară în care nu suntem respectaţi, în care vor să scape de noi. Avantajul constă în faptul că suntem încă aici şi planificăm viitorul. Cred în faptul că există viitor maghiar în Transilvania, în Ţinutul Secuiesc. Trebuie să transmitem acest lucru copiilor şi urmaşilor noştri - a declarat Antal Arpad.
Sursa: Szekelyhon; Data: 04.06.2020; Titlu: Tamas Sandor: Românii au întârziat în privinţa centenarului Trianonului

Cluj-Napoca, joi, 4 iunie 2020 (MTI) - În toată Transilvania au sunat clopotele bisericilor maghiare joi după-masă, la ora 17:30, ora la care a fost semnat Tratatul de la Trianon, cu o sută de ani în urmă.
Din cauza dispoziţiilor autorităţilor privind apărarea împotriva epidemiei de coronavirus, manifestările în spaţii închise nu au fost permise cu ocazia centenarului, astfel toate comemorările au avut loc în aer liber, de obicei în faţa bisericilor sau monumentelor. O masă mai mare de oameni, câteva sute de persoane s-au adunat în piaţa Libertăţii din Sfântu-Gheorghe, unde a fost organizată o rugăciune comună a Bisericilor reformată, romano-catolică, unitariană şi evanghelică. În acest oraş, comemorarea în aer liber a Tratatului de la Trianon a devenit deja o tradiţie începând din anul 1996.
Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a depus o coroană şi a ţinut un discurs la monumentul Diviziei Secuieşti de la Şumuleu-Ciuc. El a apreciat că, dincolo de durerea nemărginită cauzată de Tratatul de la Trianon şi nedreptatea enormă săvârşită, se întrevede totuşi ceva speranţă. El a numit un miracol faptul că comunitatea maghiară a rămas pe pământul natal şi, după 100 de ani după tragedia suferită, ea trăieşte şi are planuri de viitor, construieşte şi îşi reface casa.
Acest lucru s-a putut întâmpla numai şi numai pentru că această comunitate şi-a păstrat credinţa, speranţa şi voinţa necesară pentru a rămâne în viaţă - a adăugat politicianul.
În opinia sa, Trianonul i-a învăţat pe maghiarii din Transilvania să se descurce chiar dacă au rămas singuri, să se ridice în picioare şi dacă nu se puteau bizui decât pe ei înşişi. El consideră că speranţa este menţinută şi datorită solidarităţii naţionale care în 2020 a devenit deja un lucru real, şi cu toate că cetăţenia ungară acordată maghiarilor de peste hotare nu a anulat Tratatul de la Trianon, l-a depăşit pe acesta, astfel încât graniţele de stat apar doar ca nişte limite fizice.
Potrivit spuselor lui Kelemen Hunor ar fi timpul ca numeroasele instituţii ale statului român să abandoneze ideea de a-i considera în permanenţă pe maghiarii din Transilvania ca un risc pentru securitatea naţională. El a mai spus că statul român ar fi putut folosi pentru scopuri mai bune energia depusă în ultimii o sută de ani pentru a construi un stat naţional omogen, lipsit de maghiari, precum şi energia eforturilor depuse de maghiari pentru a-şi apăra identitatea.
Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) şi Alianţa Maghiară din Transilvania (AMT) au depus coroane în peste o sută de localităţi, la monumente care comemorează Primul Război Mondial sau statul maghiar milenar. Comemorările au avut loc în general în cerc restrâns, fără discursuri. În multe locuri însă s-a cântat imnul maghiar şi cel secuiesc.
În locurile în care manifestarea a fost anunţată în prealabil, au fost prezente şi forţele Poliţiei şi Jandarmeriei Române, în general publicul a fost filmat de reprezentanţii autorităţilor.
La Sfântu-Gheorghe, în primele ore ale după-amiezii, a avut loc şi o sărbătoare românească. La apelul asociaţiei naţionaliste Calea Neamului au sosit în oraş aproape o sută de persoane - în majoritate din alte localităţi - care au cântat cântece patriotice şi au celebrat Tratatul de la Trianon în faţa statuii ecvestre a lui Mihai Viteazul.
Agenţiile de presă româneşti nu au raportat nicio perturbare a ordinii publice în localităţile unde au avut loc manifestările.
Sursa: MTI; Data: 04.06.2020; Titlu: Trianon 100 - În toată Transilvania au sunat clopotele bisericilor maghiare

Szekely Varga Edina: Întotdeauna ne-am simţit parte a naţiunii ungare şi în acest sens nu au putut face schimbări nici graniţele fizice, nici perioada dictaturii, nici politicile de asimilare. Asta a declarat preşedintele UDMR pentru M1 în legătură cu Centenarul Deciziei de la Trianon şi a Zilei Solidarităţii Naţionale. Kelemen Hunor a vorbit şi despre faptul, ce înseamnă astăzi provocarea de a fi maghiar în afara graniţelor Ungariei, în tot Bazinul Carpatic.
Kelemen Hunor, preşedintele UDMR: Azi dimineaţă, când m-am trezit şi m-am uitat pe geam spre Munţii Ciucului, m-am gândit la faptul că, oare în urmă cu 100 de ani cu ce idei s-au trezit străbunicii şi bunicii mei din Sândominic şi din Trei Scaune, ce au simţit, în ce atmosferă şi-au început ziua, deoarece în seara anterioară s-au culcat în propria lor ţară, în ţara mamă, iar a doua zi s-au trezit într-o altă ţară. Într-o singură noapte graniţele au fost mutate deasupra capetelor lor. Şi, şi în asemenea împrejurări au fost nevoiţi să-şi înceapă ziua, să le dea micul dejun copiilor, să înceapă să lucreze şi tristeţea, amărăciunea, tragedia, nedreptatea nu are altă denumire. Şi atunci a existat nedreptate şi acum. A trebuit să existe speranţa şi credinţa că se poate dăinui ca maghiar pe pământul natal. Şi aşa au trecut ultimii 100 de ani. Fiecare zi.
Să ne gândim că ultimii 100 de ani aşa au trecut aici, în Transilvania pentru fiecare familie, pentru maghiarii din Transilvania, respectiv au reînceput munca, au construit, au dăinuit ca maghiari pe pământul natal. Acest lucru nu a putut fi desfiinţat de nimic. Nici dictaturile, nici strădaniile de asimilare, nici umilirile, nici şirul multor decenii. Nimic nu a putut desfiinţa faptul să ne simţim parte a naţiunii ungare. Nimic nu a putut suprascrie faptul că, cu toţii aparţinem de acea mare cultură, de acea mare naţiune ungară, care se află aici, pe pământul său natal de 1000 de ani. Şi am fost capabili să ne reîncepem viaţa în fiecare zi aici, în Transilvania. Şi pentru acest lucru le mulţumim părinţilor, străbunicilor. Astăzi avem acelaşi lucru de făcut în ziua solidarităţii naţionale, atunci când deşi nu putem anula ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 100 de ani, dar putem construi ca o comunitate, naţiune maghiară puternică în Bazinul Carpatic. Aşa că nu vrem să luăm nimic de la nimeni. Şi asta trebuie să înţeleagă românii. Au înţeles se pare acest lucru slovacii, sârbii şi aşa putem fi puternici. Noi a trebuit să obţinem şi trebuie să obţinem dreptul la identitatea naţională aici, în Bazinul Carpatic, deoarece şi acesta este un drept fundamental pentru oamenii de aici şi este un drept fundamental pentru maghiarii din Transilvania. Eu cred că putem însufleţi politica speranţei, aşa cum timp de 100 de ani au însufleţit-o părinţii, bunicii noştri, la fel trebuie să o însufleţim şi noi pentru ca, copiii noştri să dăinuiască aici în calitate de maghiari, de comunitate maghiară şi să construiască şi în următoarele decenii, în următoarea perioadă. În ultimii 100 de ani au încercat de multe ori să ne ia speranţa, credinţa. Acest lucru nu îl poate lua nimeni. Nu îl poate lua un şef de stat, un politician, un guvern şi acest lucru nu este posibil. Speranţa trebuie alimentată în noi, trebuie reînsufleţită în noi şi trebuie să deschidem întotdeauna o nouă perspectivă speranţei în noi. Obişnuiesc să le spun prietenilor mei români: gândiţi-vă, energia multă pe care aţi consumat-o pentru a ne asimila, a ne lua identitatea, dacă aţi fi consumat-o pe altceva, de exemplu să construim o ţară comună mai bună, atunci unde ne-am fi aflat? Cred că în 100 de ani multele naţiuni care convieţuiesc cu noi aici, în Bazinul Carpatic au învăţat că maghiarii sunt perseverenţi, că nu le poate fi luată speranţa. Şi gândiţi-vă că enorma energie pe care am consumat-o să ne apărăm, să rămânem în picioare, am fi putut să o consumăm pe crearea mai multor valori. Atunci unde ne-am afla acum? Eu am speranţa, cred că speranţa nu poate fi luată. Doar noi putem renunţa la speranţă, dar noi nu vom renunţa.
Sursa: M1; Data: 04.06.2020; Titlu: Trianon 100 - declaraţii Kelemen Hunor, preşedintele UDMR

Budapesta, joi, 4 iunie 2020 (MTI) - Naţiunea maghiară este singura care a reuşit miracolul de a rămâne în viaţă în pofida unei tentative de omor reuşite şi îndeplinite - a declarat ministrul care conduce Cancelaria Prim-ministrului la conferinţa de presă ţinută online a guvernului, joi (04.06.2020), cu ocazia centenarului semnării Tratatului de Pace de la Trianon.
Gulyas Gergely a reamintit: cu 100 de ani în urmă, Ungariei i s-a impus semnarea dictatului de pace de la Trianon, în urma căruia ţara a pierdut două treimi din teritoriul său, iar un maghiar din trei s-a trezit dincolo de graniţă, fără să se fi mutat de acasă.
Ne aplecăm capul în faţa victimelor maghiare ale secolului pe care l-am lăsat în urmă, ne gândim la toţi cei care au fost executaţi, întemniţaţi sau ruinaţi pentru că au fost maghiari. Ne gândim la cei care, în secolul care a trecut, au trebuit să-şi jertfească viaţa din iubire pentru patrie, pentru că în aceşti 100 de ani ataşamentul faţă de patrie a păstrat ţara şi nu pe cei care au rămas credincioşi patriei, a formulat ministrul.
Gulyas Gergely a precizat: Guvernul Ungariei a decis miercuri (03.06.2020) să sprijine, cu ocazia centenarului, iniţiativa de a înfiinţa pe Citadelă muzeul libertăţii maghiarilor.
El şi-a afirmat speranţa că această decizie va permite nu numai renovarea unei clădiri aflate în ruine, nu numai întemeierea unui muzeu care să comemoreze cu demnitate luptele pentru libertate şi dăinuirea maghiarilor, ci şi renovarea completă a Dealului Sfântului Gerhard.
Gulyas Gergely a spus că ziua de doliu naţional este, de 10 ani încoace, şi Ziua solidarităţii naţionale: cu zece ani în urmă a devenit posibilă obţinerea cetăţeniei maghiare pentru cei de dincolo de graniţe, acest drept fiind exercitat de aproape 1.100.000 de maghiari din alte ţări. La 90 de ani după Trianon am creat din nou posibilitatea de a crea o legătură de drept comun între maghiari şi maghiari, între statul ungar şi cetăţenii săi - a afirmat ministrul.
Sursa: MTI; Data: 04.06.2020; Titlu: Trianon 100 - Ministru ungar: naţiunea maghiară a rămas în viaţă în pofida unei tentative de omor reuşite

Csurgo, joi, 4 iunie 2020 (MTI) - Întrucât graniţele maghiarimii şi cele ale Ungariei nu coincid, misiunea noastră este să depăşim Trianonul prin clădirea ţării şi a naţiunii, a declarat, miercuri, viceprim-ministrul Zsolt Semjen, la Csurgo.
Cu ocazia comemorării Zilei solidarităţii naţionale, care coincide cu centenarul semnării Tratatului de pace de la Trianon, politicianul a afirmat că, în 1990, Ungaria era cel mai slab stat din Bazinul Carpatic, iar acum, în faţa ochilor noştri, se schimbă raportul puterilor.
Construim o Ungarie puternică, cu o conştiinţă naţională puternică, conştienţi de faptul că statul ungar nu este doar un furnizor de servicii administrative pentru locuitorii unei anumite zone, ci este autodeterminarea politică a naţiunii maghiare, sensul final al acesteia. Obiectivul său este menţinerea şi dezvoltarea naţiunii maghiare, a declarat politicianul.
Vicepremierul a amintit că Legea fundamentală a Ungariei a fost elaborată în baza acestor principii şi ea prevede că Ungaria poartă responsabilitatea faţă de maghiarii de peste hotare, iar în baza acesteia, are loc în Bazinul Carpatic dezvoltarea economică şi întărirea identităţii de o amploare inimaginabilă până nu demult. Iar prin faptul că toţi maghiarii pot fi cetăţeni deplini, s-a realizat unificarea naţiunii în sensul dreptului comun.
Potrivit spuselor sale, trebuie să înfruntăm că este nerealist să revendicăm totul în numele celor 1000 de ani, să te aştepţi la o soluţie din partea Uniunii Europene este naivitate, iar făcând referire la procentele etnice modificate, acceptând Trianonul, este trădare.
Dorim să rămânem maghiari pentru că suntem moştenitori ai miracolului pe care îl numim maghiaritate, ai acestei limbi ingenioase, ai acestei istorii eroice, ai acestei unice culturi, ai acelor valori pe care numai noi le putem păstra pentru noi înşine şi le putem oferi umanităţii, a afirmat politicianul.
În acelaşi timp, acesta a atras atenţia asupra faptului că a rămâne maghiar este posibil doar dacă va dăinui întreaga maghiarime. Dacă ar dispărea maghiarii din Transilvania sau din Slovacia, ar fi mutilată maghiarimea din întreaga lume, a declarat vicepremierul.
Vorbind despre centenar, Zsolt Semjen a subliniat: Să ne aducem aminte de Trianon este o datorie şi un ordin moral, să ne amintim de Trianon înseamnă doliu, crezul solidarităţii noastre, să ne amintim de Trianon semnifică mândria de a dăinui, să ne amintim de Trianon înseamnă şi misiunea noastră de a depăşi momentul Trianon.
Politicianul a amintit că, în urmă cu 100 de ani, fiecare clopot maghiar a bătut ca să aducă la cunoştinţă întregii lumi durerea naţiunii, faptul că s-a întâmplat, şi şocul că s-a putut întâmpla.
Viceprim-ministrul a făcut referire la faptul că decizia privind Ungaria a fost luată fără Ungaria şi i s-au luat: două treimi din teritoriile sale, jumătate din populaţia sa, iar fiecare al treilea maghiar a ajuns sub autoritatea unui stat ostil şi străin.
Referindu-se la cauzele momentului Trianon, Zsolt Semjen a explicat că răspunsul istoriografiei marxiste, urmată de cea liberală, a fost că Ungaria a pierdut războiul pe care ea l-a început, că Imperiul Austro-Ungar era o închisoare a popoarelor, că Ungaria şi-a tratat naţionalităţile ca o mamă vitregă, iar pentru ca naţionalităţile sale să poată trăi în propriile state, Ungaria trebuia dezmembrată.
Este un fapt istoric însă că Primul Război Mondial nu a fost cauzat de Ungaria, ci în primul rând de dorinţa germană pentru putere. Prim-ministrul Tisza Istvan s-a opus, iar Ungaria nu a avut niciun interes să pună în pericol existenţa majorităţii sale etnice maghiare din Regatul Ungariei prin ocuparea de noi teritorii, a adăugat politicianul.
Cu privire la problema naţionalităţilor, Zsolt Semjen a afirmat că unitatea central-europeană, reprezentată de Imperiul Austro-Ungar, a avut o dezvoltare economică şi intelectuală extraordinară, iar comunitatea sa a fost mai naturală şi mai organică decât Uniunea Europeană în prezent.
Ungaria nu şi-a tratat naţionalităţile mai rău decât alte state propriile minorităţi, şi le-a tratat incomparabil mai bine decât statele succesoare sub autoritatea cărora au ajuns maghiarii, a subliniat Semjen. El a adăugat că statele succesoare nu au devenit cu nimic mai unitare faţă de milenarul regat ungar.
Sursa: hirado.hu; Data: 04.06.2020; Titlu: Trianon 100 - Vicepremierul ungar: trebuie să depăşim momentul Trianon!

Tokes Laszlo, preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), şi avocatul Kincses Elod, însoţiţi de mai multe persoane, urmează să depună astăzi (04.06.2020), la orele 12, coroane de flori la semnul memorial (probabil o placă comemorativă) amplasat la Calvineum din Bucureşti (biserica şi sediul parohiei Reformate).
Sursa: Szekelyhon; Data: 04.06.2020; Titlu: Tokes Laszlo şi Kincses Elod depun coroane de flori la Calvineum din Bucureşti

Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Trianon, pe internet vor fi lansate declaraţii politice referitoare la decizia care a avut drept urmare pierderea a 2/3 din teritoriul Ungariei. Cu această ocazie va lua cuvântul şi primarul oraşului Târgu-Secuiesc. „Szentendre, una din localităţile înfrăţite cu Ungaria, s-a adresat partenerilor din Transilvania - pe lângă oraşul breslelor şi localităţii Zalău - ca reprezentanţii acestor oraşe să îşi împărtăşească ideile legate de evenimentul de doliu de la Trianon. În urmă cu 100 de ani, toastul din palatul de lângă Paris a fost pentru pieirea noastră. Au crezut că ne condamnă la moarte şi totuşi nu au putut stârpi nici măcar speranţa. Este un sentiment plăcut să putem constata, în anul solidarităţii naţionale, că nu au putut să ne învingă. În aproape fiecare colţ al Bazinului Carpatic trăiesc maghiari, care ştiu că aparţinem cu toţii la un loc, care ştiu că există o singură naţiune” - a declarat edilul. Evenimentul va putea fi urmărit pe facebook.com/Szentendreofficial, la ora 17:33, ora României. În contextul festivităţii virtuale de comemorare a vorbit şi senatorul Fejer Laszlo Odon, mesajul politicianului putând fi văzut de asemenea pe internet.
Sursa: hirmondo.ro; Data: 04.06.2020; Titlu: Politicienii noştri transmit un mesaj cu ocazia Trianonului

Reprezentanţii bisericilor istorice din Sfântu-Gheorghe au sărbătorit ziua solidarităţii maghiare joi după-amiază (04.06), printr-o slujbă festivă ecumenică. Deşi a trebuit să se refere la cea mai mare nedreptate istorică din toate timpurile, au susţinut ideea credinţei în viitor.
În piaţa centrală din centrul oraşului nu s-au adunat mulţi oameni, însă din cauza distanţării sociale, numărul participanţilor părea unul semnificativ. Zelenak Jozsef a declarat că pentru noi ziua de astăzi este una tristă dat fiind faptul că purtăm tristeţea noastră de 100 de ani. După intonarea comună a vechiului imn ungar, Incze Zsolt, preot reformat, s-a adresat celor prezenţi. El a amintit că ziua de 4 iunie a fost numită ziua crucificării Ungariei, însă crucificarea a fost prezentă în istoria noastră şi este prezentă şi în momentul de faţă. Incze Zsolt a recomandat în atenţia celor prezenţi cuvintele de încurajare ale lui Grezsa Ferenc, bunul nostru prieten din Hodmezovasarhely: ţara poate fi dezmembrată, însă patria nu.
Kovacs Istvan, preot unitarian, a declarat că maghiarii există chiar dacă mormântul naţiunii a fost săpat în urmă cu 100 de ani. În momentul tragerii clopotelor, preotul Fulop Szabolcs a transmis mesajul catolicilor: această zi nu trebuie să se refere la doliu, ci la credinţa în viitor. Cei prezenţi în piaţa centrală au intonat imnul ungar, iar după câteva scandări „Să piară Trianonul!”, a avut loc şi intonarea imnului secuiesc.
O parte din participanţi s-au deplasat în Parcul Turul, unde au fost depuse câteva coroane la monument.
Sursa: Haromszek; Data: 04.06.2020; Titlu: Cu credinţa în Dumnezeu, încă 1000 de ani

Joi (04.06) după-amiază, la Sfântu-Gheorghe, aproximativ 100 de persoane de naţionalitate română, majoritatea venite din alte judeţe, s-au adunat, în faţa statuii lui Mihai Viteazul, să sărbătorească ziua Trianonului. La invitaţia Asociaţiei „Calea Neamului”, au sosit participanţi din judeţele Buzău, Argeş, Vrancea, Braşov, respectiv din Bucureşti. O parte din ei au purtat tricouri negre, inscripţionate cu numele „Trianon” şi data semnării tratatului de pace. Contrar altor manifestări similare, de data aceasta au fost fluturate doar câteva drapele româneşti. Din partea comunităţii locale a românilor, au fost prezenţi la eveniment mai puţin de zece persoane. În cadrul manifestării nu s-a omis să fie evidenţiate fapte istorice denaturate, să fie elogiaţi eroi români cu rol îndoielnic şi să fie scandat „Trianon!”, însă evenimentul s-a derulat fără incidente, manifestându-se faţă de acesta indiferenţă din partea maghiarilor din localitate.
Cei prezenţi - printre care membri ai grupului folcloric „Grai Străbun”, ai organizaţiilor „NOI” din Bucureşti şi „ASCIROL” din Buzău, susţinătoare ale ideilor naţionaliste - au fost salutaţi de medicul braşovean Mihai Tîrnoveanu, liderul Asociaţiei „Calea Neamului” care a iniţiat manifestarea, subliniind că, după 80 de ani, se întâmplă pentru prima oară ca românii mândri „să sărbătorească în spaţiu public tratatul de pace de la Trianon, fluturând drapelele victoriei”. Potrivit preşedintelui asociaţiei, prezenţa lor la Sfântu-Gheorghe reprezintă un nou moment istoric al manifestării mândriei naţionale. „Aceasta este patria noastră, noi nu suntem aici chiriaşi” - a accentuat Mihai Tîrnoveanu, menţionând că „în cerneala cu care a fost semnat tratatul de pace de la Trianon este sângele eroilor români”. Medicul braşovean a punctat că ei îi omagiază în mod demn pe milioanele de martiri şi eroi români care şi-au sacrificat viaţa pentru Transilvania, în primului război mondial, respectiv în lupta dusă, în 1919, împotriva bolşevismului maghiar.
În aprecierea lui Mihai Tîrnoveanu, Trianonul a reprezentat recunoaşterea sacrificiului românilor, precum şi a realităţii că Transilvania este pământ românesc.
Tîrnoveanu le-a transmis românilor din Sfântu-Gheorghe, din întreg judeţul Covasna, să fie români liberi, să nu permită să fie umiliţi, pot sărbători cu mândrie, pentru că fraţii lor - pe care pot conta mereu - din alte regiuni ale ţării sunt solidari cu ei. În cadrul evenimentului, ansamblul folcloric „Piatra Mare”, format din elevii din Dobârlău şi coordonat de preotul ortodox Costin Butnar din Braşov, a susţinut un program cultural. La final, participanţii au depus coroane de flori la statuia lui Mihai Viteazul şi şi-ai luat rămas bun.
Sursa: Haromszek; Data: 04.06.2020; Titlu: Au venit, au sărbătorit Trianonul şi au plecat

Joi (04.06.2020) în Ungaria vor avea loc manifestări de comemorare a 100 de ani de la semnarea Tratatului de Pace de la Trianon şi Zilei Solidarităţii Naţionale.
Potapi Arpad Janos, secretar de stat pentru politici naţionale din cadrul Cancelariei Prim-Ministrului Ungariei, va rosti un discurs în grădina bisericii evanghelice din Alsonana (Ungaria). Bodo Sandor, secretar de stat responsabil pentru ocuparea forţei de muncă şi Jakab Istvan, vicepreşedinte al Parlamentului Ungariei, vor susţine discurs la manifestarea de inaugurare a monumentului din Saretudvari (Ungaria), realizat cu ocazia centenarului, după care vor avea loc o slujbă religioasă şi depuneri de coroane.
După slujba religioasă oficiată la Biserica Sfinţilor Maghiari (Magyar Szentek temploma) din Budapesta va avea loc inaugurarea unei plăcuţe comemorative a Trianonului, manifestare la care va susţine discurs Soltesz Miklos, secretar de stat pentru relaţia cu bisericile şi minorităţile.
Kasler Miklos, ministrul ungar al resurselor Umane, va deschide expoziţia Trianon anzix a artistului grafician Sarkany Ferenc, ce va avea loc pe vaporul A38. Muzeul Naţional al Ungariei va organiza o expoziţie de fotografii a întregii naţiuni, realizată din fotografiile comorilor culturale, artistice ale părţilor de naţiune rupte la 1920.
În Sopron va avea loc inaugurarea Parcului Memorial al Trianonului, iar în Miskolc se va amplasa piatra de temelie a Monumentului Memorial al Coeziunii Naţionale a judeţului Borsod-Abauj-Zemplen, în Debrecen se va arbora drapelul de doliu şi se vor depune coroane la statuia Durerii Maghiare.
Sursa: MTI; Data: 03.06.2020; Titlu: Trianon 100 - În Ungaria vor avea loc manifestări de comemorare dedicate zilei de 4 iunie

În 4 iunie, Asociaţia „Calea Neamului”, care în cursul săptămânii trecute i-a comemorat pe soldaţii români în Valea Uzului, îşi aşteaptă adepţii la Sfântu-Gheorghe. În apelul postat pe platforma Facebook, reprezentanţii Asociaţiei susţin că vor organiza o manifestare cultural-artistică ce cuprinde poezie şi cântec românesc la grupul statuar Mihai Viteazul în vederea sărbătoririi împlinirii a 100 de ani de la semnarea tratatului de pace de la Trianon, moment în care marile puteri au recunoscut unirea din 1918. Apelul organizaţiei conţine un text incoerent, plin de patos, unde cuvinte precum victimă, sânge, pământ românesc, naţiune, unire, ţăran, opincă sunt scrise cu majuscule. În 4 iunie vom merge la Sfântu-Gheorghe, unde, în prezent, iredentismul maghiar, nu recunoaşte tratatul de pace şi faptul că Transilvania este pământ românesc. Să cinstim jertfa de sânge a celor care au luptat pentru Marea Unire.
Primarul municipiului Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad Andras, a susţinut în apelul adresat cetăţenilor oraşului: „Să gestionăm această manifestare cu acelaşi calm şi încredere de sine ca atunci când, în 1 decembrie, au sosit provocatori la Sfântu-Gheorghe”. Acesta a declarat pentru portalul szekelyhon.ro că întotdeauna trebuie să avem în vedere că provocatorii sosesc, iar apoi vor pleca, dar noi rămânem. Antal Arpad Andras a mai afirmat că în cazul manifestărilor culturale, organizatorii au doar obligaţia de a anunţa evenimentul, nu au nevoie de aprobarea autorităţilor locale. Totodată, starea de alertă decretată prin ordonanţă militară reglementează manifestările culturale în aer liber, motiv pentru care s-a solicitat o strategie epidemiologică din partea organizatorilor, care a fost înaintată spre avizare Direcţiei de Sănătate Publică.
Sursa: Szekelyhon; Data: 03.06.2020; Titlu: Naţionaliştii români vor sărbătorii tratatul de la Trianon la Sfântu-Gheorghe

Joi (04.06.2020), în contextul comemorării a 100 de ani de la semnarea Dictatului de Pace de la Trianon, în Ungaria vor avea loc spectacole de teatru, concerte, tururi muzeale virtuale, inaugurări de monumente, zboruri comemorative.
În piaţa centrală din Keszthely (Ungaria) locuitorii vor amplasa 600 de candele cu ajutorul cărora vor contura harta Ungariei Mari.
Tot joi (04.06.2020) în numeroase localităţi din Ungaria vor avea loc zboruri comemorative. La apelul gazdelor iniţiativei, piloţii Szakacs Gabor şi Talabos Gabor, au răspuns piloţi, şcoli de aviaţie din toate zonele Ungariei, din teritoriile din afara ei şi din străinătate. Conform înregistrărilor făcute până acum, în 4 iunie se vor ridica 130 de avioane.
Sursa: MTI; Data: 03.06.2020; Titlu: Trianon 100 - Programe comemorative în Ungaria. La Keszthely se vor amplasa 600 de candele cu ajutorul cărora se va contura harta Ungariei Mari

Bisericile istorice maghiare invită locuitorii din oraşul Sfântu-Gheorghe, joi (04.06), la ora 17, la scena de piatră din centrului oraşului. Slujba ecumenică iniţiată de protopopul reformat Incze Zsolt reprezintă momentul de început al festivităţii dedicate împlinirii a 100 de ani de la dictatul de pace. Vor urma depuneri de coroane la Monumentul Pasărea-Turul, acţiune anunţată de Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Partidul Civic Maghiar (PCM) şi Alianţa Maghiară din Transilvania (AMT). Seria manifestărilor se va încheia cu aprinderea focului de strajă pe dealul Pace.
Participanţii sunt rugaţi în numele organizatorilor să nu aibă asupra lor insigne, drapele şi bannere, să nu lanseze lozinci şi să nu aibă loc scandări. În cadrul evenimentului, la ora 17:30 - ca şi în întregul Bazin Carpatic - vor fi trase clopotele bisericilor istorice maghiare.
Reprezentanţii Alianţei Maghiare din Transilvania şi Consiliului Naţional Secuiesc au prezentat, simbolic, miercuri (03.06) în Parcul Elisabeta, la Monumentul Drapelului statului de odinioară, informaţii legate de festivitatea de comemorare şi ideile lor legate de împlinirea celor 100 de ani. „În momentul de faţă suntem aici, cele întâmplate în urmă cu 100 de ani ne provoacă suferinţă, dar privim spre viitor” - a declarat Balint Jozsef, preşedintele filialei locale a Alianţei Maghiare din Transilvania, reprezentant al Partidului Popular Maghiar din Transilvania.
În opinia parlamentarului Kulcsar Terza Jozsef, politician al Partidului Civic Maghiar (PCM), evenimentele din urmă cu 100 de ani ne întristează şi ne dor, dar nu trebuie să permitem ca lamentarea să definească zilele noastre. Ferencz Csaba, vicepreşedinte însărcinat cu probleme de comunicare în cadrul Consiliului Naţional Secuiesc, a declarat că doliul trebuie să se refere la vindecarea rănilor.
Scopul principal al CNS este vindecarea rănii Trianonului prin intermediul autonomiei teritoriale extinse a Ţinutului Secuiesc, iar în cazul maghiarilor din diasporă prin intermediul autonomiei culturale, în ideea să putem trăi în această ţară ca cetăţeni cu drepturi egale.
Sursa: Haromszek; Data: 03.06.2020; Titlu: Trianon 100 la Sfântu-Gheorghe / Slujbă festivă, depuneri de coroane şi foc de strajă