Traduceri din presa de limbă maghiară

Conducătorii politici din judeţul Covasna se adresează preoţilor bisericilor istorice maghiare, secuilor din cauza faptului că împlinirea a 100 de ani de la dictatul de pace de la Trianon nu poate fi comemorat în comun. Ca atare, clopotele să fie trase în 4 iunie, la orele 17:30. În această zi toată lumea să poarte panglica de doliu şi să arboreze drapelul naţional sau cel secuiesc, alături de panglica de doliu.
Apelul a fost semnat din partea UDMR de Tamas Sandor, preşedintele organizaţiei teritoriale, şi de Antal Arpad, preşedintele organizaţiei din Sfântu-Gheorghe. Din partea Partidului Popular Maghiar din Transilvania de Balint Jozsef, preşedintele organizaţiei judeţene Covasna, din partea Partidului Civic Maghiar de parlamentarul Kulcsar Terza Jozsef, iar din partea Consiliului Secuiesc zona Sepsi de către Gazda Zoltan. Clopotele să răsune în întregul judeţ Covasna, timp de 5 minute, începând cu orele 17:30 şi să anunţe ideea că noi nu uităm!
Cerem poporului nostru secuiesc ca în această zi să poarte panglica de doliu şi să arboreze pe case şi în balcoane drapelul ungar sau cel secuiesc. Să ne încărcăm pentru o perioadă de 100 de ani din această întâmplare dureroasă, în speranţa că naţiunea maghiară trăieşte şi va trăi şi îşi va valida drepturile pe pământul său natal şi nu va permite să fie călcată în picioare, de cei cu intenţii duşmănoase - se poate citi în apel. La cererea noastră, Gazda Zoltan ne-a declarat că în anul 1998 a fost organizată în Transilvania prima festivitate în aer liber dedicată Trianonului. La iniţiativa protopopului reformat Incze Zsolt, se doreşte organizarea unei slujbe festive în piaţa centrală, dat fiind faptul că slujbele religioase nu sunt restricţionate. S-a cerut autorizaţie în acest sens de la jandarmerie şi se aşteaptă încă răspunsul.
Festivitatea oficială de comemorare, la care ar fi trebuit să participe Szili Katalin, comisar ministerial însărcinat cu probleme privind autonomia, ca şi oaspete de onoare, nu va mai avea loc. „Maghiarii nu au putut fi înduplecaţi în decursul celor 100 de ani, iar acest lucru trebuie să ne dea putere pentru următorii 100 de ani pentru ca puterile distrugătoare, care au moştenit teritoriile anexate, să nu poată invada. Să ne păstrăm identitatea de secui, de maghiari şi să luptăm pentru drepturile noastre!” - a subliniat Gazda Zoltan.
Sursa: Szekelyhon; Data: 01.06.2020; Titlu: Comemorarea Trianonului: să răsune clopotele şi să purtăm drapelul ungar sau cel secuiesc, alături de panglica de doliu!

Sunt ungur 2020 - mesaj către maghiarii din viitor!
Asociaţia Rakoczi Szovetseg a creat o capsulă a timpului virtuală intitulată „Sunt ungur 2020 - mesaj către maghiarii din viitor!”. Solicităm tuturor ungurilor ca până la data de 04.06.2020 să transmită mesajul său care să înceapă cu fraza „Sunt ungur” - material video, înregistrare audio sau text, la adresa www.magyarvagyok2020.hu.
Nu trebuie decât să cauţi pagina şi să urmezi paşii şi poţi transmite un mesaj pentru viitor. Oricine poate să transmită orice, dar să înceapă cu mesajul „Sunt ungur”.
Capsula virtuală se va închide la data de 04.06.2020, iar cel mai curând ea va fi deschisă peste 20 de ani la data de 04.06.2040. Anul 2020 este anul unităţii naţionale. La 100 de ani de la Trianon tot mai existăm. Centenarul Trianonului reprezintă în acelaşi timp şi doliu şi bucurie. Doliu pentru ce am pierdut, pentru dezbinare, dar avem şi motive de bucurie, deoarece la 100 de ani noi mai suntem, nu am dispărut de pe hartă şi privim cu încredere către viitor. Maghiarimea este o valoare, o limbă specială, o cultură determinantă şi o comunitate unică. Suntem o naţiune mondială, suntem prezenţi în puncte importante din Bazinul Carpatic şi de pe mapamond. Să ne unim, să îmbrăţişăm virtual maghiarimea noastră şi să dăm credinţă supravieţuirii, să transmitem un mesaj viitorului! - se arată în anunţ.
Sursa: Szatmari friss ujsag; Data: 29.04.2020; Titlu: Sunt ungur 2020 - mesaj către maghiarii din viitor!

Societatea Pro Ţinutul Secuiesc va organiza şi anul acesta la Budapesta un protest de solidarizare cu manifestările din Târgu-Mureş, dedicate Zilei Libertăţii Secuieşti. Acţiunea va avea loc marţi, 10 martie 2020, cu începere de la orele 17:00, în Piaţa eroilor din Budapesta. Să fim curajoşi, fermi, perseverenţi şi să transmitem întregii lumi: susţinem aspiraţiile autonomiste îndreptăţite ale Ţinutului Secuiesc, pe care doresc să le dobândească prin mijloace constituţionale, într-un mod democratic şi fără a recurge la violenţă!
În conformitate cu spiritualitatea apelului de mobilizare, lansat de Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), anul acesta trebuie să oferim un accent şi mai mare pe iniţiativa europeană cetăţenească, lansată în interesul protecţiei regiunilor naţionale! CNS a luptat timp de 6 luni la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru a obţine cele 12 luni în vederea strângerii semnăturilor necesare, din care au mai rămas două luni. Prin această iniţiativă se doreşte sprijinirea dăinuirii comunităţilor maghiare din afara graniţelor Ungariei cu ajutorul resurselor financiare europene.
Pentru a avea succes, este încă nevoie de multe semnături de susţinere, astfel, în Piaţa Eroilor din Budapesta urmează să fie instalate 3 standuri, unde sprijinul va putea fi exprimat şi pe suport de hârtie. Să dăm dovadă de o putere, prin care iniţiativa cetăţenească europeană lansată în interesul regiunilor naţionale poate avea succes până la data de 7 mai!
Solicităm populaţiei ungare şi a capitalei, să comemoreze şi în acest an Ziua Libertăţii Secuieşti, iar cei care au posibilitatea, să fie prezenţi la evenimentul din Budapesta pentru a avea ocazia să exprime paşnic şi prin demnitate susţinerea noastră faţă de aspiraţiile autonomiste ale secuimii. Solicităm partidelor, organizaţiilor civile, parohiilor bisericilor noastre istorice din Ungaria, să se implice în pregătiri şi să îndemne secuii şi maghiarimea să participe la manifestările de solidarizare peste tot în lume.
În anul coeziunii naţionale are o importanţă deosebită ca prin manifestările în masă, similare celei din 10 martie, să putem arăta că ignorând încercările istoriei, am fost capabili să ne menţinem solidaritatea naţională şi prin ignorarea graniţelor Trianon-ului.
O comunitate poate dăinui doar dacă reuşeşte să-şi transforme în resurse propriile eşecuri şi greutăţi. În aceste condiţii, viitorul secuiesc depinde şi de nivelul sentimentului de solidaritate şi al conştiinţei de coeziune ale concetăţenilor din Ungaria faţă de părţile naţiunii rupte de patria mamă, ceea ce se va pune pe cântar în anul în care se împlinesc 100 de ani de la semnarea dictatului de pace de la Trianon. Din acest motiv dorim să fim cât mai mulţi şi să acoperim Piaţa Libertăţii cu drapele secuieşti.
Sursa: Sznt.org; Data: 02.03.2020; Titlu: Să acoperim Piaţa Eroilor cu drapele secuieşti!

Duminică (01.03.2020), cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la alegerea lui Horty Miklos în funcţia de guvernator, Mişcarea Mi Hazank organizează, la Budapesta, o paradă cu făclii şi va lansa o campanie naţională de Centenarul Trianon, a anunţat vicepreşedintele partidului, joi (27.03.2020), la o conferinţă de presă la Budapesta.
Novak Elod a transmis: la comemorarea de duminică vor participa reprezentanţi ai Societăţii Horthy Miklos, ai Societăţii Trianon, ai Partidului Micilor Fermieri Independenţi (Fuggetlen Kisgazdapart), MIEP, Oştii Haiducilor (Betyarsereg), Mişcării de Tineret 64 de Comitate (HVIM), Serviciului Naţional de Apărare a Drepturilor (Nemzeti Jogvedelmi Szolgalat), respectiv gardiştilor.
În plus, se intenţionează iniţierea redenumirii străzii Bucureşti (Bukarest) din sectorul XI al Budapestei, în strada Horty Miklos.
La conferinţa de presă susţinută în strada Bucureşti (Budapesta), în faţa unui camion cu o prelată pe care era desenată harta Ungariei istorice, politicianul a declarat: parada va urma acelaşi traseu pe care Horthy Miklos îl făcuse după alegerea sa în funcţie, de la Hotelul Gellert, la Parlament, peste Podul Libertăţii. La parlament, între alţii, vor lua cuvântul: Csuka Tamas, episcop reformat pensionat, şi Toroczkai Laszlo, preşedintele Mi Hazank.
Totodată, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Dictatul de Pace de la Trianon, se va lansa o campanie naţională intitulată „Dreptate pentru Ungaria, în cadrul căreia, cu un camion pe care se va desena harta Ungariei istorice, vor vizita numeroase puncte din ţară, pentru a aminti de nedreptatea făcută Ungariei, a spus acesta.
Drabik Janos, preşedintele Societăţii Trianon, a declarat la conferinţa de presă, că Ungaria are un aliat în ceea ce priveşte Trianonul şi acesta este dreptatea.
Prin urmare, ar fi timpul ca, la centenarul celei mai groaznice tragedii a naţiunii, maghiarimea să aibă parte de despăgubiri morale, adică Decretele Benes să fie aruncate la coşul de gunoi, să ni se dea înapoi universităţile, să se ofere autonomie teritorială secuilor, a spus preşedintele.
Sursa: MTI; Data: 27.02.2020; Titlu: Mi Hazank comemorează Trianonul şi pe Horty Miklos

Universitatea Naţională de Servicii Publice (NKE) se pregăteşte pentru centenarul dictatului de pace de la Trianon prin organizarea unor programe destinate tinerilor, incluzând proiecte fotografice şi de eseuri, expoziţii şi manifestări ştiinţifice - s-a anunţat, miercuri (19.02.2020), în cadrul unei conferinţe de presă, la Budapesta. Rectorul Koltay Andras a declarat că din vocaţia şi portofoliul educaţional al NKE reiese clar că universitatea nu poate să nu vorbească în contextul comemorării Trianonului, adăugând că va fi organizată o serie diversă şi bogată de evenimente, având ca ţintă nu doar trecutul, ci şi viitorul. Rectorul a mai precizat că, pentru naţiunea maghiară, dictatul de pace nu este o forţă de formare a identităţii de bun augur. Koltay a adăugat că universitatea şi-ar dori să prezinte modul în care maghiarimea a supravieţuit acestui cataclism istoric. Kis Norbert, prorector pentru dezvoltare al NKE, a declarat că, prin intermediul părinţilor, bunicilor, milioane de maghiari se află în relaţii vii cu evenimentele de la Trianon. În acest context, universitatea anunţă concursul de eseuri intitulat Trianonul şi familia mea, concurs destinat inclusiv maghiarilor de peste hotare. Cele mai bune eseuri vor fi tipărite şi editate şi în format digital în cel de-al doilea semestru al anului. Docentul Barna Attila a vorbit despre conferinţa comemorativă ce va fi organizată pe 4 iunie, despre un volum de studii care va prezenta rezultatele celor mai noi cercetări, respectiv despre publicarea Enciclopediei Trianon şi editarea unei broşuri intitulate Trianonul pe hartă. Csengei Zoltan, student NKE, a precizat că universitatea anunţă organizarea unui proiect fotografic, la care pot aplica tineri din întregul bazin Carpatic cu fotografii proprii care să reprezinte modul de raportare al tinerilor la evenimentele petrecute în urmă cu 100 de ani. Kantor Sara, studentă în cadrul aceleiaşi universităţi, a anunţat că în contextul comemorării centenarului, NKE va organiza excursii tematice în opt colegii profesionale din Bratislava, Transilvania şi Ucraina Subcarpatică.
Conform broşurii distribuite în cadrul briefingului, studenţii şi liceeni se vor mai bucura şi de alte numeroase programe, manifestări, printre care şi ateliere de discuţii bilunare. (Detalii pe site-ul: https://trianon100.uni-nke.hu/).
Sursa: MTI; Data: 19.02.2020; Titlu: NKE: Programe destinate tineretului cu ocazia centenarului Trianonului

În data de 14 martie 2020, pe bulevardul Andrassy, va putea fi văzut din nou Drapelul Naţional, cu ocazia Zilei şi Drapelului Ungar şi împlinirii a 100 de ani de la Dictatul de la Trianon. Drapelul în lungime de 1848 m, 2 m lăţime, va parcurge cu ajutorul a 1848 de persoane bulevardul Andrassy, zona dintre Operă şi Piaţa Eroilor. Îi vom aştepta pe purtătorii de drapel şi pe participanţi, în Piaţa Eroilor, într-un cadru festiv. Manifestarea se va desfăşura sub patronajul lui Makray Katalin şi al dr. Papp Lajos, profesor. Iniţiator: Szilagyi Akos (Fundaţia „56 Langja”, Magyar Trikolor Kft). Căutăm cele 1848 de persoane care s-ar angaja să poarte drapelul pe Bulevardul Andrassy. Se pot înscrie persoane fizice, organizaţii civile, şcoli, asociaţii, familii, administraţii publice, echipe de cercetaşi, comunităţi maghiare de peste hotare şi din Ungaria, comunităţi maghiare din întreaga lume. Cheltuielile legate de drapelul de 1848 m vor fi acoperite din taxa de înscriere şi din donaţii, acest lucru certificând ideea cât de mult ne respectăm naţiunea, cât ataşament manifestăm faţă de drapelul nostru, tradiţiile şi cultura noastră.
Sursa: 1848.magyartrikolor.com; Data: 14.02.2020; Titlu: Drapelul Naţional pe Bulevardul Andrassy / 14 martie 2020 / Budapesta

Primăria Komarom, oraşul divizat de tratatul de pace de la Trianon şi Asociaţia Endresz Csoport Egyesulet care poartă numele pilotului faimosului avion care a trecut oceanul „Justice for Hungary”, anunţă concursul de poezie intitulat „Poezia durerii şi unităţii maghiare - Trianon 100”, concurs la liber şi pentru liceeni, dedicat maghiarilor din bazinul Carpatic.
La ambele categorii vor fi premiate locurile 1-6: 100.000 Forinţi; 75.000 Forinţi; 50.000 Forinţi; 40.000 Forinţi; 30.000 Forinţi; 20.000 Forinţi.
Din poeziile pe care juriul le va considera potrivite pentru publicare, se va realiza o antologie, iar în plus, ca premiu special, interpreţi şi formaţii maghiare de renume vor fi invitate să aleagă o poezie şi să o transforme în cântec.
Termen limită de participare: 15.03.2020 (ora 24:00).
Fiecare participant trimite poeziile la adresa de mail trianon100vers@gmail.com, iar formularul de înscriere se trimite la adresa trianon100versadatlap@gmail.com.
Antologia de poezii şi rezultatele vor apărea în perioada 29.05-03.06.2020.
Formularul de înscriere poate fi descărcat la adresa www.endreszcsoport.hu sau de pe pagina de Facebook Endresz Csoport-Komarom.
Sursa: Karpatinfo; Data: 21.01.2020; Titlu: Concurs de poezie pentru maghiarimea din Bazinul Carpatic

Tinerii din cadrul HVIM (Mişcarea de Tineret 64 de Comitate) vor comemora Trianonul printr-o manifestare sportivă. „Provocarea Trianon” are ca scop parcurgerea, în decurs de un an, a distanţei de 1920 km. În comunicatul HVIM se precizează: „În 1920, a fost fărâmiţată patria unei naţiuni supusă suferinţelor într-un război mondial. Depinde doar de noi cum va arăta naţiunea maghiară pe care o va întâmpina centenarul în Bazinul Carpatic. Ar fi bine ca în loc de lamentaţii, doliu şi cuvinte goale, s-o folosim tragedia noastră naţională în propriul beneficiu. Centenarul să reprezinte un stimulent pentru întărirea noastră!”. În întreg Bazinul Carpatic, HVIM şi-a dedicat activitatea de aproape 20 de ani în special remedierii tragediei de la Trianon. Activitatea aceasta va continua şi în 2020. Pe parcursul anului, vom atrage atenţia asupra dictatului de pace nedrept, semnat acum 100 de ani şi valabil şi în prezent, şi prin alte mişcări sportive, culturale.
Sursa: Szent Korona Radio; Data: 20.01.2020; Titlu: Trianonul, comemorat prin sport - Provocarea reprezentată de cei 1920 de kilometri

Mişcarea Mi Hazank va propune Parlamentului ungar invalidarea legii 1921 privind ratificarea dictatului de pace de la Trianon - a transmis preşedintele partidului, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Budapesta.
Toroczkai Laszlo a spus că ar fi creată astfel posibilitatea revizuirii în viitor a tratatului de pace.
Cel care nu vrea să devină trădător de ţară, va vota propunerea - a adăugat acesta.
Toroczkai a precizat: cu prilejul aniversării a 100 de ani, Mişcarea Mi Hazank a elaborat un plan de acţiune care cuprinde şapte puncte, pentru a aminti întregii lumi de cel mai umilitor tratat de pace din istorie şi consecinţele acestuia. Primul punct al planului de acţiune este invalidarea legii, pentru că până nu se întâmplă acest lucru Parlamentul ungar va menţine validitatea tratatului de pace, şi astfel este eliminată şansa generaţiilor viitoare de a revizuii dictatul - a adăugat Toroczkai Laszlo.
A adăugat, că oricum legea este depăşită, pentru că potrivit tratatului, de exemplu Sopron aparţine şi în prezent Austriei.
Un alt exemplu pe care l-a oferit a fost cel al Serbiei, care nici în prezent nu recunoaşte independenţa Kosovo.
Fulop Erik, membru al mişcării, deputat independent, a afirmat că susţinerea propunerii este o datorie politică, morală şi juridică a tuturor maghiarilor.
Sursa: Hir TV Ungaria; Data: 16.01.2020; Titlu: Mişcarea Mi Hazank ar vrea să invalideze legea privind dictatul de pace de la Trianon