Trăim în România şi asta ne provoacă tot stresul


Autor: 

Adrian Teacă

Evenimentele politice s-au succedat rapid la Sfântu-Gheorghe, spre fi nalul săptămânii trecute. Principalii „actori” au fost, în ordinea intrării în scenă, Antal Arpad, primarul municipiului, Kulcsar Terza Jozsef, preşedintele PCM Covasna, şi liderul PD-L Vasile Blaga. Să nu uităm că evenimentele de care vom vorbi vin, deloc întâmplător, după adunările aleşilor UDMR şi PCM de la Miercurea-Ciuc şi Odorhei, care au declanşat procedurile de obţinere a autonomiei teritoriale a aşa-zisului ţinut secuiesc. Asta după ce preşedintele UDMR, Marko Bela, îşi imaginase, în prealabil, România ca pe un SRL, în care maghiarii ar avea 7 la sută din „capital”!

„Reacţia a venit din partea unor politicieni uzaţi, gen Vadim şi Păunescu”

Îmbrăcată într-o „haină” glumeaţă, expresia din subtitlu, aruncată cu nonşalanţă de primarul Antal în debutul conferinţei sale de presă din 10 septembrie, ascundea în realitate o frustrare majoră a fruntaşului udemerist. Domnul Antal era cu-adevărat iritat de reacţia fermă a multor politicieni şi lideri ai societăţii civile, după zarva cu autonomia fantomaticului ţinut secuiesc. Numai că domnia sa a catalogat aceste reacţii ca fi ind „isterice”: „În ultimii 20 de ani, de câte ori comunitatea maghiară a avut o acţiune, reacţia a venit întâi din partea unor politicieni uzaţi, gen Corneliu Vadim Tudor şi Adrian Păunescu. Ar trebui ca intelectualii, liderii politici, să facă o analiză serioasă a propunerilor noastre. În acelaşi timp, mă întreb de ce au promovat presa, televiziunile, aceste personaje, când a fost vorba de comunicarea cu reprezentanţii comunităţii maghiare. S-a ajuns astfel ca unii să aibă reacţii isterice, gen «nu e ţara voastră, plecaţi acasă în Ungaria». Problema mare nu e ţinutul secuiesc, ci criza economică, alegerile prezidenţiale şi guvernarea care, deşi are un sprijin de peste 70 la sută, nu reuşeşte să treacă legi prin Parlament şi îşi asumă răspunderea, ceea ce e absurd”.

„Crin şi-a tăiat craca”

Antal Arpad e foarte supărat, mai nou, pe candidatul PNL la prezidenţiale, Crin Antonescu. Acesta a cerut, după manifestările autonomiste de la Miercurea-Ciuc şi Odorhei, ca instituţiile statului să-şi facă datoria şi să investigheze acţiunile iredentiste ale liderilor UDMR şi PCM, ceea ce l-a făcut pe domnul primar să spună că, gata, Crin Antonescu şi-a tăiat craca şi nu mai contează în lupta pentru Cotroceni, deoarece nu va mai fi votat de maghiari. Şi că, din acest moment, nu mai e democrat!! Adică, dacă ceri respectarea legilor ţării, şi, în primul rând, a Constituţiei, încetezi să mai fi i democrat? Bizar mod de a gândi are domnul Antal. Ceea ce nici n-ar trebui să ne surprindă prea tare, pentru că iată ce-a declarat, la aceeaşi întâlnire cu presa, fruntaşul udemerist: „Chiar dacă contravine Constituţiei, ceea ce fac liderii UDMR şi PCM e doar o dezbatere politică. Putem discuta şi despre autonomie, şi despre federalizare. Constituţia nu are neapărat legătură cu realitatea!!”. Mai încolo, însă, domnul Antal cade în propria capcană şi devine... nedemocrat! Referindu-se la un studiu publicat de Ioan Lăcătuşu, directorul Direcţiei Judeţene Covasna a Arhivelor Naţionale, care socoteşte oportună o acţiune de re-românizare a românilor din această zonă maghiarizaţi forţat în secolele XVIII-XIX, domnul Antal a somat Ministerul de Interne să se delimiteze şi a cerut premierului Boc şi preşedintelui Băsescu să ia atitudine. În caz contrar, se vor adresa forurilor internaţionale. Adică, liderii maghiari pot să încalce, „democratic”, legile ţării, Constituţia, dar un cercetător român nu are voie să-şi expună un punct de vedere?!

Românii nu sunt minoritari în România

Cu aceeaşi ocazie, liderul UDMR Covasna a lansat ideea unui pact etnic, pe care să-l semneze şi să şi-l asume fi ecare partid românesc, mai puţin PRM, care e „extremist”. Acest pact ar trebui, zice domnul Antal, să garanteze drepturile comunităţii maghiare, inclusiv autonomia, indiferent cine va fi la guvernare, în următorii 20 de ani. L-am întrebat de ce nu militează, democratic, pentru ca acest pact să prevadă şi drepturile romilor, de exemplu, care sunt cea mai numeroasă minoritate etnică din România. Ei, nu i-a plăcut domnului primar ideea asta. A cam expediat-o, invocând faptul că romii au probleme sociale specifi ce, că e altceva... Dar a şarjat repede, că de acest pact ar benefi - cia şi... minoritatea românească din judeţele Covasna şi Harghita! Firesc, i-am replicat că românii nu pot fi minoritari în România. Ei pot fi doar numeric mai puţini decât, în acest caz, maghiarii, ceea ce e cu totul altceva.

Steagul secuiesc în Parlament?!

În aceeaşi zi, printr-o coincidenţă care nu pare deloc întâmplătoare, preşedintele fi lialei Covasna a Partidului Civic Maghiar, Kulcsar Terza Jozsef, a lansat o altă „bombă”: steagul „ţinutului secuiesc” să fi e arborat în Parlament, alături de drapelele României şi Uniunii Europene!!! Kulcsar consideră că maghiarii au acest drept, şi a cerut parlamentarilor UDMR să facă demersuri în acest sens. Ce să comentezi? Tupeu fără limite. Domnul Kulcsar deja îşi imaginează o altă „ţară” în mijlocul ţării. Probabil că n-a fost decât o altă „piatră” aruncată-n apă, să vadă ce efecte va avea. Dacă nu va merge, vor încerca altceva, n-am nicio îndoială.

„Autonomie, ca şi la Oradea”

Vineri, după cum se ştie din media, a fost la Sfântu-Gheorghe Vasile Blaga. În dublă calitate, de Ministru al Dezvoltării şi de secretar general al PD-L. Politicianul Vasile Blaga a fost cel „bombardat” cu întrebări, cele mai multe despre scandalul autonomiei. Fruntaşul pedelist s-a străduit din răsputeri să minimalizeze importanţa şi gravitatea acţiunilor liderilor maghiari, într-o evidentă ofensivă de captare a voturilor minorităţii maghiare pentru Traian Băsescu. „Descentralizarea rezolvă totul” - a răspuns, sec, Blaga. „Eu doresc atâta autonomie în secuime ca şi la Oradea. Nevastă-mea e unguroaică şi nu cred că are probleme cu mine din cauza asta”, a mai completat el. Întrebat despre „România SRL” dorită de Marko Bela, Blaga a expediat repede subiectul: „Eu nu răspund la metafore. Am trecut de faza copilăriei politice”. Adevăratul motiv al prezenţei sale în judeţul Covasna s-a văzut după întâlnirea cu organizaţia PD-L, unde presa n-a avut acces. După respectiva întâlnire, Blaga a declarat, fără ezitări, că „nu exclude” o colaborare cu UDMR la guvernare, dacă se va sparge coaliţia cu PSD. Schimburile de amabilităţi cu liderii maghiari („am lucrat bine cu miniştrii UDMR, sunt parteneri loiali şi extrem de corecţi”, „domnul Blaga îşi va ţine promisiunile, pentru că e ardelean de-al nostru”) au completat imaginea rozalie a unei probabile coaliţii pentru guvernare.

Categorie: