UDMR se teme de Noua Dreaptă


Autor: 

Adrian Teacă

Organizaţia Noua Dreaptă a postat pe site- ul său - www.nouadreapta.org - un apel, preluat de agenţiile de presă, care sună aşa: „Dacă te-ai săturat de presiunile separatiste maghiare, dacă nu îţi este indiferentă soarta românilor din judeţele Covasna şi Harghita, ajunşi străini în propria lor ţară, vino la marşul de Ziua Naţională. Te aşteptăm în inima României, la Sfântu-Gheorghe, pentru a demonstra că aşa-zisul „ţinut secuiesc” a fost, este şi va rămâne pământ românesc”. Un lider al organizaţiei, Cristian Grigoraşi, a precizat, zilele trecute: „Noi am fost în 2005 la Sfântu-Gheorghe, am depus o coroană la statuia lui Mihai Viteazul, şi am fost aplaudaţi de localnici. Nu mergem să provocăm, mergem să le arătăm românilor din judeţ că nu sunt singuri, că pe lângă biserica strămoşească mai au un sprijin”.
Miercuri, liderii udemerişti Antal Arpad şi Tamas Sandor au venit în faţa presei foarte îngrijoraţi şi vizibil deranjaţi de demersurile mai sus amintitei organizaţii. „Considerăm că această acţiune a organizaţiei extremiste şi fasciste Noua Dreaptă e o provocare. Salutăm reacţiile tranşante ale unor partide politice din Sfântu-Gheorghe (PDL şi PNL - n.n.), conform cărora cei din Noua Dreaptă nu au ce căuta pe 1 decembrie în oraşul nostru. E o ruşine pentru statul român că această organizaţie a putut exista timp de 10 ani. Mulţi români şi maghiari m-au căutat, îngrijoraţi, cu speranţa că vom opri această acţiune. Ca urmare, voi merge împreună cu domnul Tamas la SRI, Poliţie şi Jandarmerie, să vedem care e punctul lor de vedere şi ce se poate face. Noi considerăm că e o provocare periculoasă, care intră în categoria siguranţei naţionale. Nu cred că e benefi c un confl ict interetnic acum, în perioada alegerilor. E o provocare, repet, atâta timp cât ei vin aici să spună că ţinutul secuiesc a fost întotdeauna pământ românesc. Să ne lase-n pace pe noi, românii şi maghiarii din secuime”, a punctat Antal Arpad. Întrebat de ziarişti dacă a auzit că membrii unor organizaţii gen Garda Maghiară s-ar pregăti să vină la Sfântu-Gheorghe, pe 1 decembrie, să le dea o replică, Antal a răspuns evaziv: „Sunt extremişti şi de o parte, şi de alta”. În paranteză fi e spus, organizaţia Noua Dreaptă nu are nevoie de o autorizaţie pentru a participa la nişte manifestări ofi ciale, cum sunt cele de Ziua Naţională a României. Aşa cum nu poţi interzice unor cetăţeni, indiferent din ce organizaţie legală fac parte, să depună o coroană de fl ori la statuia lui Mihai Viteazul, de pildă. Aşa încât, e greu de crezut că demersul liderilor UDMR la SRI, Poliţie şi Jandarmerie poate avea o fi nalitate.
În legătură cu manifestările de la 1 Decembrie, primarul Antal a fost întrebat dacă va participa, cu tricolorul românesc pe piept, aşa cum se cuvine. Încurcat, primarul a răspuns: „Nu ştiu dacă voi participa, acum, anul viitor sau peste 10 ani. E o dilemă pentru mine. E bine sau nu e bine să mă duc? Pentru că, dacă particip, aş putea crea un disconfort prin ce aş spune. Le-aş aduce aminte românilor de promisiunile făcute în 1918, prin Declaraţia de la Alba-Iulia, că le vor acorda secuilor din Transilvania autonomie!”.

În altă ordine de idei, Tamas Sandor susţine că, prin prestaţia sa în campania electorală, candidatul UDMR Kelemen Hunor „a reuşit să facă o breşă în acest „zid al Berlinului” care sunt prejudecăţile românilor faţă de comunitatea maghiară”. Pentru turul doi, UDMR nu a decis încă pe cine va susţine, dar, conform lui Tamas, „ne interesează candidatul care să dea garanţii comunităţii maghiare că poate face un pas înainte”. Cu această ocazie, am primit de la gazde un pix şi o brichetă pe care scrie: „Kelemen Hunor, a mi jeloltunk 2009, november 22”. Ok, să fi e primit, dar îmi traduce şi mie cineva?

Categorie: