Un „colţ de rai” în plină dezvoltare

- Domnule primar Gheorghe Marin, iată, ne aflăm la cea de-a V-a ediţie a Sărbătorii Bărcănenilor, una care începe să devină tradiţională. Aţi făcut multe lucruri deosebite în această frumoasă poiană de la marginea satului. Vă rog să ne daţi câteva detalii.
- Mulţumim lui Dumnezeu că ne-a ajutat să ajungem la a V-a ediţie a acestei minunate sărbători. An de an am făcut câte ceva în această zonă frumoasă de la ieşirea din Barcani către Zagon. Am amenajat stadionul, scena, o casă mică de protocol, unde primim oaspeţii… La stadion am reuşit de am făcut vestiarele necesare pentru buna desfăşurare a activităţilor sportive. În fiecare an am făcut şi mai adăugăm câte ceva la toată această bază materială.
- Eu aş spune că sunteţi un pic modest, pentru ceea ce s-a realizat aici în ultimii ani. Spun aceasta deoarece nu este la îndemâna multor comune să amenajeze în aşa manieră o astfel de poiană. Bun, peisajul este unul deosebit, lăsat aşa de Creator, dar mai nou şi baza materială se ridică la standarde înalte. Prin urmare, vă întreb de unde aţi avut forţa financiară să faceţi aceste minuni, pentru că mulţi ar vrea să facă ce aţi făcut dumneavoastră aici, dar nu şi toată lumea reuşeşte?!
- Tot ce s-a făcut aici până acum este făcut din forţele proprii ale Primăriei Barcani şi ale Consiliului Local, care a repartizat materialul lemnos necesar pentru aceste construcţii şi împrejmuiri. Pentru că, trebuie să vă spun, aceste construcţii sunt ridicate din materialul lemnos provenit din pădurea comunei noastre. Deci am fost scutiţi mult la preţul de cost, plătind numai meseriaşii şi celelalte materiale necesare.
- Este clar că până acum comuna Barcani nu a fost susţinută financiar în acest demers, de realizare a unei zone turistice pe aceste meleaguri care oferă un peisaj deosebit şi un climat propice pentru recreere. Totuşi vă întreb, dacă aveţi de gând să dezvoltaţi şi mai mult acest „colţ de rai”, veţi încerca să apelaţi şi la fondurile guvernamentale sau europene?
- Cum s-a menţionat şi anterior, nu am avut nicio susţinere de nicăieri pentru tot ce s-a făcut până acum, totul e din fonduri proprii. Dar, fireşte că în continuare avem de gând să apelăm şi la variantele menţionate de dumneavoastră. Cred că am demonstrat ceva până aici şi mai cred că de aci înainte ne-a cam venit rândul să primim ceva şi de la fondurile Guvernului României şi ale Uniunii Europene. Ştim cu toţii ce aglomeraţie s-a creat de câţiva ani încoace pe Valea Prahovei şi prin alte zone turistice din partea aceasta de ţară. Prin urmare, zonele respective vor trebui - vor, nu vor - să refuleze undeva. De aceea ne-a venit ideea înfiinţării acestei frumoase poieniţe şi zone turistice, beneficiind, bineînţeles, de bogăţia pe care ne-a lăsat-o aici Bunul Dumnezeu. Am ajuns, astfel, să avem la această oră un vast proiect de peste un milion de euro, prin care se va construi o pârtie de schi, o tabără de vară pentru elevi, cu căsuţe de cazare, aşa încât vom face schimb de grupuri cu cei din sudul ţării.
- Domnule primar, să revenim la Sărbătoarea Bărcănenilor. Cu ce acţiuni vă mândriţi în acest an?
- Sâmbătă, am avut trei manifestări deosebite. Baza activităţii locuitorilor fiind animalele, am avut o expoziţie de animale foarte frumoasă, organizată de Asociaţia Agrozootur Barcani. Pe urmă, am avut un concurs de cai trăgători la buştean, unde au participat concurenţi din localităţile buzăiene, din întreg judeţul Covasna şi din alte judeţe ale ţării. Pe primele trei locuri s-au clasat trei bărcăneni ca birjari, şi aş vrea să îi amintesc în ordinea de pe podium: Marcel Baniţă, Ioan Olaru şi Victor Terzea. Într-adevăr, caii celui de-al treilea clasat aparţin unei persoane din Predeal. De asemenea, am avut un frumos concurs de motocros, concurs care deşi se află doar la cea de-a doua ediţie, deja i s-a dus vestea, de vreme ce au venit participanţi şi din străinătate, din Polonia, Ungaria… Ne-au spus că au venit pentru că le place foarte mult zona. Duminică a venit rândul artiştilor, care au ţinut un lung şi impresionant program, până seara, la focurile de artificii. Capetele de afiş Sava Negrean Brudaşcu şi Nemuritorii, care ne-au încântat şi anul acesta, nefiind prima oară la noi, nu mai au nevoie, nu-i aşa, de nicio prezentare…
- În încheiere, o ultimă întrebare: V-am văzut cântând într-unul dintre ansamblurile de pe scenă. Cum aşa, un primar cântând într-un grup de muzică populară?
- Ohoo, încă din tinereţe activez în Grupul Vocal „Pădurenii”, un fapt care mă onorează şi mă încântă în aceeaşi măsură.
- Noi, cei de la „Condeiul ardelean”, vă dorim mult succes în activitate şi pe viitor.
- Noi vă mulţumim pentru faptul că din nou, ca de fiecare dată, v-aţi aflat în mijlocul bărcănenilor.

Categorie: