Va fi Geoană viitorul preşedinte al României?


Ultimul sondaj: Mircea Geoană - 54%, Traian Băsescu - 46%
Autor: 

Adrian Teacă

Suntem la fi nalul unei campanii prezidenţiale cum n-a mai fost alta. Nici în 2004, când Băsescu îl „combătea” pe Năstase, nici în 2000, când Iliescu ajungea, surprinzător, cu Vadim Tudor în turul doi, nici în 1996, când se înfruntau Iliescu şi Constantinescu... Atacuri murdare, încrâncenare, ochi injectaţi, înjurături ca la uşa cortului, fi lmuleţe compromiţătoare, stenograme „secrete”, înregistrări, acuzaţii dure de trădare, corupţie şi porniri dictatoriale, minciuni cât cuprinde, mitinguri, contramitinguri, activişti sau amărâţi plătiţi cu câţiva lei, aduşi de peste tot cu autobuzele şi învăţaţi ce să strige, zeci şi zeci de milioane de euro pentru bannere, afişe, publicitate în media sau pentru cumpărarea de voturi, o mare de vorbe şi o teribilă risipă de energie. Pentru ce? Pentru a alege un preşedinte. Miza e enormă, pentru că, aşa cum s-a văzut, de preşedinte depinde şi guvernarea, bună sau rea, şi dialogul politic, echilibrat sau nu, şi relaţia cu puterile şi instituţiile statului, şi relaţiile externe, care sunt foarte proaste în acest moment, şi, până la urmă, ceea ce numim, generic, starea naţiunii. Adică, tot ceea ce n-a reuşit să facă Traian Băsescu în cinci ani zbuciumaţi şi teribil de stresanţi. A fost, sper să pot vorbi de el la trecut şi pe 6 decembrie seara, un preşedinte confl ictual, certăreţ, adesea suburban, care nu a unit, nu a construit, nu a fost, aşa cum cere fişa postului, un factor de echilibru, ci doar s-a războit, cu mai toată lumea. Inclusiv cu copiii! Un exemplu perfect de cum nu trebuie să fi e un preşedinte.

Din fericire, avem acum o alternativă reală şi viabilă. „Alianţa pentru România”, având în primplan tripleta Geoană - Antonescu - Johannis, înseamnă un alt mod de a face politică. Şi o mare speranţă. Obiectivele sale: un nou preşedinte - Mircea Geoană (foto), un nou premier - Klaus Johannis, şi un nou Guvern - rodul unei majorităţi politice solide, care are o menire grea: scoaterea ţării din criza profundă în care a ajuns, în mare parte datorită camarilei prezidenţiale. Cu o susţinere politică impresionantă: PSD, PC, PNL, UDMR, PNŢCD, minorităţi. Poate că e nevoie ca, după momentul 1866, când prinţul Carol devenea domn al principatelor, iar mai apoi primul rege al României, un alt neamţ să facă istorie. Şi să pună ţara asta „pe roţi”, după ce ne-am împotmolit îngrozitor în crize - economice, politice, sociale şi, mai ales, morale.
Este Mircea Geoană un altfel de preşedinte? Cu siguranţă. Nu cred că l-a auzit cineva vorbind şi acţionând altfel decât cu calm, civilizat, elegant şi echilibrat, fără excesele de limbaj şi comportament cu care ne-a obişnuit, din păcate, Traian Băsescu. O dovedeşte cu prisosinţă şi reacţia populaţiei. Ultimul sondaj INSOMAR dat publicităţii, realizat în 28 şi 29 noiembrie, pe un eşantion foarte mare, de aproape 12.000 de subiecţi, şi cu o marjă de eroare de numai 1,5%, arată clar care e intenţia de vot a românilor: 54 la sută Mircea Geoană, 46 la sută Traian Băsescu. Semnifi cativ e şi faptul că aproape 60% dintre votanţii lui Crin Antonescu din primul tur ar vota pe 6 decembrie pentru Geoană, şi doar 23% pentru Băsescu. Cât despre cei care au pus ştampila în primul turul pe Kelemen Hunor, 37% l-ar prefera pe Băsescu şi 34% pe Geoană. Evident, mesajele duplicitare ale liderilor UDMR şi PCM au divizat electoratul maghiar. Mai trebuie spus că pe Mircea Geoană l-ar prefera: electorii din toate categoriile de educaţie (studii elementare, medii şi superioare), 55% dintre femei şi 54% dintre bărbaţi, precum şi majoritatea cetăţenilor adulţi, cu vârsta de peste 35 de ani. Aşadar, se prefi gurează un vot covârşitor pentru candidatul majorităţii forţelor politice din România.
Scriu aceste rânduri înainte de marea confruntare de joi seara. Ce ar mai putea schimba acest „turnir”? Nu prea multe, probabil. Traian Băsescu va încerca să atace, disperat că pierde, mă aştept şi la lovituri murdare, iar Mircea Geoană va replica, aşa cum îl ştim, echilibrat şi civilizat. Aşa stând lucrurile, şi dacă lumea va ieşi la vot într-o proporţie semnifi cativă, pe 6 decembrie seara putem avea şansa de a intra în normalitate. Cu un nou preşedinte!

Categorie: