VALEA UZULUI. Ungaria a sesizat oficial Consiliul Europei

Ungaria s-a adresat Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei şi a solicitat întocmirea unui raport în cazul Cimitirului Internaţional de la Valea Uzului, deoarece prin acţiuni concrete trebuie împiedicată ocuparea teritoriilor prin cimitirele militare - a declarat telefonic, pentru agenţia ungară de presă MTI, Tilki Attila, europarlamentar Fidesz, aflat marţi la Strassbourg.
Alesul, care participă la sesiunea de toamnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, a spus că Ungaria se aşteaptă de la Comitetul de Miniştri să stabilească, printr-un punct de vedere unitar: Primăria Dărmăneşti şi-a depăşit atribuţiile şi a construit cruci de beton peste mormintele unor soldaţi maghiari.
„Sperăm ca printr-o atitudine luată de către Comitetul de Miniştri să poată fi prevenite situaţiile similare oriunde altundeva pe teritoriul Uniunii Europene” - a spus parlamentarul ungar.
Potrivit acestuia, peste tot în Europa sunt cimitire militare, unde se odihnesc pe vecie soldaţii altor state.
„Dacă nu acţionăm destul de ferm în cazul Cimitirului Militar din Valea Uzului, forţele naţionaliste pot fi încurajate şi pot apărea insulte similare şi în cimitirele militare din alte părţi şi, prin ele, şi la adresa comunităţilor locale de minorităţi”, a formulat acesta.
Ungaria speră - în baza unei declaraţii unitare a Comitetului de Miniştri - şi în readucerea cimitirului la stadiul iniţial, a adăugat Tilki.