Vicepremierul Marko Bela (UDMR): „UDMR nu s-a opus reorganizării doar din considerente etnice”


Actualitatea ardeleană - Sălaj

Vicepremierul Marko Bela a declarat, vineri (1 iulie 2011 - n.n.), la Zalău, că Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) nu a fost de acord cu proiectul de reorganizare administrativ- teritorială doar din considerente etnice, ci pentru că este nevoie de „analize şi studii foarte serioase” pe această temă.
„Ceea ce ni s-a propus, opt judeţe uriaşe, opt judeţe mari, era o propunere inacceptabilă, şi nu numai din punct de vedere etnic. De fapt, lumina reflectoarelor s-a pus pe această problemă, pe problema etnică, şi anume că noi am avut temeri că astfel am pierde decizia în anumite zone, ceea ce este adevărat şi e firesc să încerci să îţi protejezi puterea de decizie, sau în alte zone, alte judeţe, ne-am pierde influenţa, influenţarea deciziei, şi dacă nici în acest moment nu avem decizia, dar avem un procent destul de mare pentru a avea o anumită influenţă. Aceste considerente sunt fireşti din partea unei comunităţi etnice, că am vrea să avem influenţă şi, în anumite situaţii, am vrea să avem decizia. Dar nu acesta era singurul motiv şi, pentru ţară, pentru România, nu acesta este, bineînţeles, principalul motiv. Pur şi simplu, noi am spus că ar trebui să facem nişte analize şi studii foarte serioase, fiindcă judeţele propuse ar fi foarte mari, prea mari pentru a administra eficient un anumit teritoriu. Deci, dacă judeţele actuale, unele dintre ele, sunt prea mici pentru a duce până la capăt anumite concepţii, la fel cele propuse sunt prea mari. Aşa că trebuie să discutăm şi să ajungem la o soluţie comună. Dar nu să ne pripim şi să impunem o soluţie care nu a fost destul de bine „digerată” şi discutată”, a precizat, într-o conferinţă de presă, Marko Bela.
Vicepremierul a subliniat că actualele regiuni de dezvoltare nu funcţionează şi au fost „desenate” artificial pe harta României, pe baza unor criterii impuse de Uniunea Europeană, care ţin de suprafaţă şi număr de locuitori, menţionând că UDMR doreşte refacerea acestor regiuni de dezvoltare economică, de la 8 la 16, dar care nu înseamnă, în mod necesar, desfiinţarea judeţelor.
În opinia lui Marko Bela, ar fi bine dacă dintr-o astfel de entitate ar face parte „zone asemănătoare, cu probleme asemănătoare”.

Categorie: