Vom fi lansaţi...

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 6.924, 25.06.2013

Autor:

Adevărul a ieşit la iveală doar acum, când preşedintele a spus că dezvoltarea judeţelor Covasna şi Harghita a fost frânată de naţionalismul maghiar. Timp de 15 ani, administraţia locală a acceptat doar investiţiile realizate de investitori veniţi din Ungaria, motiv pentru care au venit pe la noi srl-uri de toate felurile, de 100-200 de euro. Mare noroc că localnicii nu au putut interveni în orice problemă, ca urmare şi marii afacerişti din România au reuşit să privatizeze câteva din marile unităţi economice, obiective turistice din Trei Scaune.
Fabrica de ţigarete, de exemplu, care le face o favoare excepţională fumătorilor, având în vedere că ţine cont de faptul că fumatul dăunează sănătăţii şi probabil nu va mai fabrica niciodată cuie pentru coşciuge. Fabrica a fost achiziţionată de un om de afaceri pe nume Ioan Niculae, care a dus-o cu succes la faliment.
Nu vor mai dăuna sănătăţii nici produsele alcoolizate ale fabricii de spirt din Ozun, care au fost achiziţionate - datorită unui sprijin semnificativ venit de la Bucureşti - de un alt mare investitor strategic din România, cel cu frumosul nume Erdely Ede.
Regiunea noastră dispune de mari potenţiale turistice. Întreaga Societate de Turism Oltul a fost achiziţionată de un alt Ioan, de braşoveanul Neculaie. Întreaga firmă, împreună cu Hotelul Bodoc, Vâlcele, Malnaş, Şugaş-Băi au fost obţinute pentru 626.000 de euro, iar în momentul de faţa, acesta cere 1,8 milioane de euro doar pentru Hotelul Bodoc. Ruinele turistice de la Vâlcele şi Malnaş le putem arăta ca fiind rămăşiţele vechii civilizaţii a grecilor. Cu acelaşi succes a fost distrusă şi fabrica de in de la Reci, achiziţionată în 2000 de un om de afaceri de la Bucureşti la preţul de 1 miliard de lei.
Statul român a avut grijă mereu de investiţiile de aici. Se construieşte, devine din ce în ce mai frumoasă şi cazarma de jandarmi, destinată direct tinerilor maghiari de pe Pământul Secuiesc. Acolo curg majoritatea banilor redistribuiţi din impozitele noastre. Şi dacă vom fi anexaţi la regiunea administrativă centru, vor fi direcţionate aici şi mai multe investiţii, pentru că am rămas în urmă. Până acum, doar judeţele Braşov şi Sibiu s-au dezvoltat, putem urma noi, nişte localnici nu pot împiedica acest lucru.
Poate fabrica de cutii de viteze a firmei Mercedes va fi stabilită nu la Cugir sau Sebeş, ci direct la noi.
Cotidianul „Haromszek” (Covasna),
nr. 6.924, 25.06.2013;
Titlu: Vom fi lansaţi...,
Semnează: Kuti Janos