"Zilele Constantin Brâncusi", o manifestare de tradiţie


Autor: 

Violeta Feldiorean

În perioada 10-12 mai a.c., s-a desfăşurat, în municipiul Sfântu- Gheorghe, cea de-a VIII-a ediţie a „Zilelor Constantin Brâncuşi”, prilej cu care, la Grupul Şcolar ce poartă numele marelui sculptor român, s-au organizat o suită de manifestări cultural-artistice, expoziţii şi concursuri sportive.
Ediţia din acest an a „Zilelor Constantin Brâncuşi” a coincis cu Târgul Educaţional în cadrul căruia a fost prezentată oferta curriculară pentru anul şcolar 2010-2011.
Printre oaspeţii de seamă ai evenimentului s-au afl at profesori veniţi din patru ţări pentru fi nalizarea proiectului „Comenius”, Pr. prof. dr. Mihai Milea din Buzău, cel care, în urmă cu patru ani, a dăruit Troiţa din curtea instituţiei de învăţământ al cărei patron spiritual este Constantin Brâncuşi, conf. univ. dr. Adriana Bîrcă de la Universitatea „George Bariţiu” din Braşov, precum şi reprezentanţi ai unor organizaţii nonguvernamentale, ai unor instituţii publice din municipiu, directori de şcoli şi profesori.
În cuvântul de deschidere, directorul Grupului Şcolar „Constantin Brâncuşi”, prof. Rodica Pârvan (foto), a parcurs, printre altele, un scurt istoric al activităţilor instituţiei pe care o conduce, a vorbit de semnifi caţia numelui şcolii, ce simbolizează seriozitatea şi truda zilnică de a forma omul, şi a amintit de copăceii de magnolia ce se plantează, de cinci ediţii încoace, în curtea şcolii, „ca semn al trecerii noastre pe aici”. Dintre activităţile enumerate de directorul şcolii, o importanţă deosebită o are proiectul „Donează o carte pentru aproapele tău”, în cadrul căruia s-au strâns 1.400 de cărţi ce urmează a fi donate românilor din Valea Timocului.

Directorul Rodica Pârvan despre „respectul” arătat de Antal Arpad prin încă o neparticipare la eveniment: „Probabil atâta merităm din partea primarului”

Cum era de aşteptat, nici în acest an primarul municipiului Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, nu s-a deranjat să participe la sărbătoarea acestei instituţii de învăţământ, ce poartă cu mândrie numele lui Constantin Brâncuşi, fapt remarcat de Rodica Pârvan, care este şi consilier local: „Probabil din partea Consiliului Local… particip eu şi Valeriu Şerban… Atâta merităm din partea primarului”.
A urmat slujba de pomenire a lui Constantin Brâncuşi, ofi ciată de un sobor de preoţi, şi vizitarea diverselor expoziţii organizate în şcoală (foto mare): de imagini - „Proiect Comenius” şi „Micii colecţionari”, de icoane şi ouă încondeiate, de produse vestimentare, de fotografie, de coafură, de artă culinară, de comerţ, de decoraţiuni de primăvară din materii prime şi produse fi nite din industria alimentară.