Ziua Naţională Brâncuşi 2020

S-a vorbit mult în ultimii ani despre omul şi artistul Brâncuşi, în diferite contexte inedite, cum a fost cel al licitării unor sculpturi ale sale la preţuri impresionante, ce vor rămâne reper în istoria pieţei internaţionale de artă. 19 februarie, data naşterii sale, a devenit în timp Ziua Brâncuşi, o zi dedicată sculptorului pe plan internaţional, nu doar naţional. În această zi mulţi îl sărbătoresc pe cel care a pus bazele sculpturii moderne, pe unul dintre artiştii de referinţă ai secolului XX - români, francezi, spanioli, americani şi nu numai. Şi anul acesta i-au fost dedicate o serie de evenimente deosebite, demne de menţionat.
Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) din Palatul Regal, Bucureşti, a prezentat pe 19 februarie un spectacol inedit cu proiecţii hologramice ale artistului şi operelor sale cele mai cunoscute. Accesul în muzeu a fost gratuit pe parcursul întregii zile. Trebuie amintit faptul că MNAR dispune de o sală dedicată în întregime sculptorului - Sala Brâncuşi (vezi foto), un mini-muzeu ce găzduieşte mare parte dintre operele marelui artist aflate în momentul de faţă în România. Se ştie că vorbim despre un număr mic faţă de operele ce se găsesc la Paris şi New York. Cine vrea să păşească pentru câteva momente în universul creaţiei lui Brâncuşi, cel mai aproape de acesta se va simţi la MNAR. Tematic, Sala Brâncuşi urmăreşte traseul stilistic al artistului până în momentul abandonării detaliului în deplina favoare a formei. Printre operele ce pot fi admirate în Galeria Naţională se numără Cap de copil, Prometeu, două machete: Scaun din piatră şi Pilonul porţii sărutului, precum şi o lucrare grafică rară, un nud feminin. Cu ocazia aniversării a 144 de ani de la naşterea sculptorului, muzeul a organizat trei tururi ghidate în Sala Brâncuşi.
Cu acest prilej, la Târgu Jiu s-a inaugurat Muzeul Naţional „Constantin Brâncuşi” în Casa „Barbu Gănescu”, casă în care sculptorul a locuit în perioada în care lucra la Ansamblul Monumental „Calea Eroilor”, format din Masa Tăcerii, Poarta Sărutului şi Coloana Infinitului. Evenimentul inaugural a cuprins o expoziţie de fotografie cu cadre inedite - 10 fotografii au fost donate de Centrul Pompidou din Paris şi alte 33 de fotografii ilustrează ridicarea Coloanei Infinitului.
Acestea sunt doar o parte din evenimentele ce l-au sărbătorit anul acesta pe Brâncuşi, la noi în Ţară şi în afara ei. Anul trecut, Festivalul „Europalia” de la Bruxelles a avut o ediţie dedicată lui Brâncuşi, României şi culturii tradiţionale româneşti. La finalul acestei săptămâni se vor derula evenimente de excepţie la Madrid, pe 21 februarie, organizate de Institutul Cultural Român de la Madrid, dedicate, de asemenea, culturii noastre şi lui Brâncuşi.