Deva

VAIETELE ROMÂNILOR MĂCELĂRIȚI PRIN DECAPITARE AU ZGUDUIT CETATEA DEVEI LA 8 NOIEMBRIE 1784! ... SE AUD ȘI ACUM! CINE ASCULTĂ?

1) OCTAVIAN FLOCA: „Țăranii atacă cetatea. Atacul a avut loc la 7 noiembrie 1784. Țăranii, lipsiți de arme și neorganizați suficient, sunt nevoiți să se retragă și să lase în mâinile nobililor 86 de prizonieri. În luptă au căzut 72 de iobagi, între care și 11 femei. Răzbunarea nobililor a fost cruntă. În ziua de 8 noiembrie, ei condamnă la moarte fără drept de apel și decapitează pe toți prizonierii”
(„Regiunea Hunedoara - ghid turistic”, Editura „1957”, pag. 78)

Categorie:

IN MEMORIAM

Prof. Liviu Nicolae Păcurariu Read more about IN MEMORIAM

Categorie:

Cine ne maghiarizează şi dinozaurii?!

În cotidianul local „Ziarul Hunedoreanului”, din 22 mai 2014, a apărut o ştire pe pagina 4, semnată de Ekaterina Bakai, în care se spune că „O machetă de magyarozaurus dacus, în mărime naturală, cel mai mare dintre dinozaurii pitici care a trăit în Ţara Haţegului în urmă cu 70 de milioane de ani, va ajunge acasă, tocmai din Canada, dar nu înainte de a fi admirat în toată Europa”.
Read more about Cine ne maghiarizează şi dinozaurii?!

AUR, ARGINT ŞI ZBUCIUM LA ALBURNUS MAIOR (ROŞIA MONTANĂ)

Timp de 1883 de ani

Motto: „În mină-i Dumnezeu cu noi, / Afară-s chinuri şi nevoi, / De-asupra noastră n-avem ce
/ C-aşa-i viaţa de miner” (Imnul Minerilor, strofa II-a) Read more about AUR, ARGINT ŞI ZBUCIUM LA ALBURNUS MAIOR (ROŞIA MONTANĂ)

Categorie:

Subscribe to Deva