ing. Ioan Paul Mărginean (Deva)

În urmă cu 99 de ani, a izbucnit şi la Deva Revoluţia Română Transilvană

Pe o placă de marmură montată pe peretele intrării principale ale Catedralei Ortodoxe Române „Sfântul Nicolae” din municipiul Deva, judeţul Hunedoara, situată pe strada Avram Iancu, este înscris următorul text, cu litere aurite:
Read more about În urmă cu 99 de ani, a izbucnit şi la Deva Revoluţia Română Transilvană

Categorie:

Centenar Gavrilă Bîrluţ, veteran de război

De Ziua Forţelor Terestre şi înainte cu nicio săptămână de Ziua Veteranilor de Război, a avut loc duminică, 23 aprilie 2017, în satul Geogel, comuna Ponor, judeţul Alba, aniversarea oficială a veteranului de război Gavrilă Bîrluţ, la împlinirea a 100 de ani de viaţă. Au participat, alături de familie, prieteni, consăteni, precum şi oficialităţi din judeţ, dintre care îi amintim aici pe vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba, Dumitru Fulea, şi primarul comunei Ponor, Petruţ Bujor. Read more about Centenar Gavrilă Bîrluţ, veteran de război

Categorie:

Evenimente scrise cu sânge şi jertfe, celebrate în inima Ţării Moţilor de pe Arieş

- Albac, 24-25 februarie 2017 -

Motto:
„Lancea lui Horea, lancea lui Horea, Sus!” (Adrian Păunescu)
„Români din patru unghiuri, acum ori niciodată / Uniţi-vă în cuget, Uniţi-vă-n simţiri!” (Andrei Mureşanu) Read more about Evenimente scrise cu sânge şi jertfe, celebrate în inima Ţării Moţilor de pe Arieş

Categorie:

O carte despre Samoilă Mârza

Am avut onoarea să primim recent, prin grija autorului principal - Aurel Sîntimbrean, membru al Asociaţiei noastre, ediţia a II-a a cărţii „Samoilă Mârza (1886-1967) - Fotograful Unirii Transilvaniei cu România - 1 Decembrie 1918, Alba-Iulia”.
Read more about O carte despre Samoilă Mârza

Categorie:

Profesorul Nicolae Cristea, la 75 de ani

Profesorul Nicolae Cristea, fiu al satului, s-a născut la 6 decembrie 1941, de sărbătoarea Sfântului Nicolae, în Ţebea, judeţul Hunedoara. A copilărit în sat, împreună cu părinţii, Valeria şi Teodor Cristea, şi bunicii Iustina şi Nicolae Trifan. Primele taine ale învăţăturii le-a primit la Şcoala Primară din sat (1948-1952), şcoală cu tradiţie istorică, fiind una din cele cinci şcoli româneşti construite după Revoluţia de la 1848. A continuat învăţătura la Şcoala Elementară din Baia de Criş (1952-1955), tot clădire veche, fostă jandarmerie austro-ungară. Read more about Profesorul Nicolae Cristea, la 75 de ani

Categorie:

Jubileu de aur semicentenar

Într-unul din amfiteatrele Facultăţii de Construcţii de pe strada George Bariţiu, nr. 25, din Cluj-Napoca, amfiteatre ce poartă numele unor iluştri profesori constructori, şi-au dat recent întâlnire, după 50 de ani, absolvenţii din promoţia 1960-1966. A fost promoţia care a dat cei mai mulţi profesori universitari (nouă) din istoria Facultăţii de Construcţii din Cluj. S-au întâlnit şi şi-au depănat amintiri foştii colegi-studenţi veniţi din toate judeţele Ardealului, din multe ţări ale Europei şi nu numai.
Read more about Jubileu de aur semicentenar

Categorie:

ŢEBEA - Reflecţii la Serbările Naţionale -

Asociaţia „Ţara Iancului - Iubirea Mea” din municipiul Deva, judeţul Hunedoara, a participat la Serbările Naţionale de la Ţebea, şi în acest an, împreună cu reprezentanţii din Clubul său de elevi-voluntari „Crăişorii”, care au venit, ca şi alţi mii de oameni din toate colţurile Ţării, să omagieze pe Avram Iancu, pe tribunii, ostaşii săi şi lupta lor dreaptă pentru libertate, drepturi şi dreptate.
Read more about ŢEBEA - Reflecţii la Serbările Naţionale -

Categorie:

Părintele Ieromonah Arsenie Boca - 105 ani de la naştere

În urmă cu câteva zile, pe 29 septembrie 2015, s-au împlinit 105 ani de la naşterea Părintelui Ieromonah Arsenie Boca, cel care şi astăzi continuă să facă minuni şi pe care comunitatea de creştini ortodocşi din Ţara noastră doreşte să îl vadă canonizat, adică trecut în rândul sfinţilor. (Cu toate acestea, cu toată vrerea aprigă a poporului dreptcredincios, care este - nu-i aşa? Read more about Părintele Ieromonah Arsenie Boca - 105 ani de la naştere

Categorie:

Moţii îşi pomenesc şi îşi serbează luptătorii, martirii şi eroii din Revoluţia condusă de Avram Iancu

Motto 1: Ioan Buteanu către ungurii invadatori (27 aprilie 1849): „Ar fi bine de v’aţi gândi a câştiga dragostea Românilor, pentru că, zău, de aceasta aveţi nevoie, iar nu să omorâţi oameni neînarmaţi, femei cu copii, să aprindeţi satele, să duceti la sapă de lemn poporul şi să prefaceţi toată ţara într’un cimitir pustiu. Aceasta este în contrazicere cu drepturile umanităţii şi naturei; acuşi veţi da seama înaintea Europei civilizate… Până atunci noi vom lupta până la moarte ca să nu cadă asupra noastră blestemul nepoţilor noştri”.
Read more about Moţii îşi pomenesc şi îşi serbează luptătorii, martirii şi eroii din Revoluţia condusă de Avram Iancu

Ion Buteanu - 166 de ani de la moarte

Remember!

Astăzi, 23 mai 2015, se împlinesc 166 de ani de la moartea prefectului-general Ion Buteanu, prieten al lui Avram Iancu. SLAVĂ ACESTUI EROU! Pentru a vedea măreţia martirului-erou spânzurat de unguri la 23 mai 1849, redăm un fragment din scrisoarea lui Ion Buteanu către unguri, aprilie 1849:
Read more about Ion Buteanu - 166 de ani de la moarte

Categorie:

Pagini

Subscribe to ing. Ioan Paul Mărginean (Deva)