Ioan Galdea

Testamentul lui Avram Iancu

Acum, la împlinirea a 141 de ani de la moartea marelui Erou Naţional Avram Iancu, putem afirma cu tărie că acest Crai al Munţilor ne-a lăsat moştenire cel mai frumos testament: „Unicul dor al vieţii mele fiind ca să-mi văd Naţiunea mea fericită”. Doar Mihai Eminescu a mai lăsat asemenea frumoase cuvinte care au devenit nepieritoare: „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie, / Ţara mea de glorii, ţara mea de dor, / Braţele nervoase, arma de tărie, / La trecutu-ţi mare, mare viitor!”. Read more about Testamentul lui Avram Iancu

Categorie:

100 de ani de la moartea lui Aurel Vlaicu

Aurel Vlaicu s-a născut în localitatea Binţinţi, judeţul Hunedoara, în ziua de 6/19 noiembrie 1882, fiind primul copil al soţilor Ana şi Dumitru Vlaicu, ţărani gospodari. După Aurel, au urmat alţi 8 copii, fete şi băieţi. Ioana a fost tovarăşa lui în locurile copilăriei, Ion (1885-1972), care avea să devină stâlpul casei, a rămas în gospodăria părintească, Valeria (1904-1978) a fost ultima fiică, despre ceilalţi nu se cunosc date deoarece au murit îndată după venirea lor pe lume. Read more about 100 de ani de la moartea lui Aurel Vlaicu

Categorie:

96 de ani de la luptele de la Mărăşeşti

Din Alba-Iulia, capitala de suflet a Neamului Românesc, aducem un omagiu fierbinte eroilor care şi-au jertfit viaţa în urmă cu 96 de ani în luptele pentru desăvârşirea Unităţii Naţionale. Prin suprema jertfă de sânge în luptele duse în anii 1916-1918, a fost posibilă înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 de la Alba-Iulia. Read more about 96 de ani de la luptele de la Mărăşeşti

Categorie:

Octavian Goga, 75 de ani de la moarte (II)

primăvara anului 1913, Octavian Goga, împreună cu Hortensia şi, o vreme, cu fratele său Eugen, călătoreşte din nou în Franţa, Italia, Elveţia, Spania, Algeria, Maroc, Egipt. Vara anului 1913 a fost tragică pentru sufletul atât de sensibil al lui Octavian Goga, întrucât poetul şi-a pierdut doi dintre cei mai intimi prieteni, pe Ilarie Chendi şi Şt.O. Iosif, iar pe 13 septembrie 1913 a murit geniul naţional al întregului popor românesc, Aurel Vlaicu. Read more about Octavian Goga, 75 de ani de la moarte (II)

Categorie:

Octavian Goga, 75 de ani de la moarte (I)

Octavian Goga (foto) s-a născut în ziua de 1 aprilie 1881, la Răşinari, judeţul Sibiu. În ascendenţa poetului se înscrie un lung şir de preoţi ortodocşi, cărturari vrednici, pasionaţi în a demonstra latinitatea limbii şi a poporului nostru. Astfel îl ştim pe protopopul Coman Bârsan Popovici (1768- 1808), care a avut doi copii, ambii preoţi, Sava şi Dan Popovici, Dan Bratu, preotul Ion Bratu (1819-1878), bunicul dinspre mamă al lui Octavian Goga. Read more about Octavian Goga, 75 de ani de la moarte (I)

Categorie:

CulturăFereşte-mă, Doamne, de prieteni.Războiul clandestin al Blocului Sovietic cu România (III)

În iunie 1971, Nicolae Ceauşescu vizitează China, prima vizită a unui conducător de partid din Tratatul de la Varşovia de la sciziunea chino-sovietică. Drept răspuns, zeci de divizii sovietice au împresurat România în vederea unei preconizate invazii. În timpul escalei făcute la Moscova, pe care Brejnev se gândise să o anuleze cu totul, Ceauşescu a fost muştruluit de şeful statului sovietic Aleksei Kosîghin. Read more about CulturăFereşte-mă, Doamne, de prieteni.Războiul clandestin al Blocului Sovietic cu România (III)

Categorie:

CulturăFereşte-mă, Doamne, de prieteni.Războiul clandestin al Blocului Sovietic cu România (II)

Contramăsurile au apărut imediat, Moscova a închis graniţa dintre România şi RSS Moldova, contactele politice şi culturale fiind considerate „deviaţionism naţionalist”. 1959 a fost ultimul an în care Chişinăul s-a referit la relaţiile sale cu Bucureştii ca fiind „deosebit de apropiate”. Scriitorii, lingviştii, etnologii şi antropologii moldoveni care îndrăzniseră să recunoască similarităţi cu cultura română au fost acuzaţi de „propagandă naţionalistă”, iar unii dintre ei au plătit cu viaţa. Read more about CulturăFereşte-mă, Doamne, de prieteni.Războiul clandestin al Blocului Sovietic cu România (II)

Categorie:

Sabina Elena, un simbol al românismului

Vineri, 22 martie, în faţa sediului Prefecturii Alba, aproximativ o sută de participanţi din judeţul Alba au fost prezenţi la o manifestare de solidaritate cu eleva Sabina Elena şi cu românii din judeţele Covasna şi Harghita.
Gestul micii eleve de a-şi manifesta sentimentul de patriotism purtând Tricolorul este de nobleţe şi denotă frumuseţea sufletului românesc, fapt apreciat de cei prezenţi. Read more about Sabina Elena, un simbol al românismului

Categorie:

Fereşte-mă, Doamne, de prieteni.Războiul clandestin al Blocului Sovietic cu România (I)

Recenta apariţie în Editura Rao a acestei lucrări atât de importante, se poate aprecia ca un miracol, o minune în istoria românească a contemporaneităţii. Meritul îi aparţine cunoscutului istoric, publicist, Larry I. Watts, un american din Zona Oregonului, care după apariţia acestei cărţi a devenit celebru şi căruia, cu siguranţă, istoriografia românească îi va găsi locul ce i se cuvine.
A fost posibilă apariţia acestei cărţi şi datorită sprijinului primit din partea familiei, în mod deosebit al soţiei sale, Gabriela, şi al rudelor din România. Read more about Fereşte-mă, Doamne, de prieteni.Războiul clandestin al Blocului Sovietic cu România (I)

Categorie:

Subscribe to Ioan Galdea