Pr. dr. Gheorghe Nicolae Şincan (Târgu-Mureş)

Omul se vindecă cu iertare, cu dragoste, cu mângâiere

Un coleg, preot la ţară, a relatat odată o situaţie pe cât de hazlie, pe atât de îngrijorătoare. A venit la dânsul, în primul an de preoţie, o credincioasă şi i-a zis:
-„Părinte am nişte nume pe care vă rog să mi le pomeniţi la „miroane” sau „maroane”, cum li se mai spune. Se poate, părinte, dacă vă plătesc?”
-„Da măicuţă, pomenim, dar nu neapărat pentru bani”.
Părintele, neştiind ce este cu aceste „miroane”, a întrebat un preot mai în vârstă:
-„Părinte, care este treaba cu miroanele?”
Read more about Omul se vindecă cu iertare, cu dragoste, cu mângâiere

O să plângem noi după țărani!

Un țăran care nu era foarte mare știutor de carte nu mergea nicăieri fără a lua cu el și cartea de rugăciuni. Memoria nu-l ajuta foarte tare ca să învețe rugăciunile pe de rost, astfel că pe unde mergea, lua cu el și cartea, care de acum era roasă de vreme și avea toate foile îngălbenite de atâta buchisit.
Read more about O să plângem noi după țărani!

Numele fericirii

Un profesor a adus baloane la școală și a cerut copiilor să le umfle, apoi fiecare să-și scrie numele pe balonul primit. Profesorul a luat apoi baloanele și le-a aruncat pe hol, amestecându-le, iar la sfârșit, le-a dat 5 minute ca fiecare copil să-și găsească balonul. Copiii au alergat peste tot, căutând frenetic, însă pe măsură ce timpul expira, niciunul nu a reușit să-și găsească balonul! Atunci, profesorul le-a cerut copiilor să ia cel mai apropiat balon de ei și să-l dea persoanei al cărei nume este pe balon. Read more about Numele fericirii

Ziua de azi, hotarul îngrijorării mele

Un creștin se chinuia mereu din pricina diferitelor probleme pe care trebuia să le rezolve. Se neliniștea neștiind ce să facă mâine, ce să facă poimâine, ce să facă săptămâna viitoare. Iar toată grija aceasta îi sufoca sufletul, lucru ce-l făcea foarte nefericit. Într-o noapte însă, acest om a avut un vis. Mergea cu un sac în spate pe un drum ce nu se mai sfârșea. Povara era grea și la un moment dat s-a oprit să se odihnească. Dar când a vrut să se ridice și să-și continue drumul, a observat că era cu neputință să-și mai ridice sacul. Read more about Ziua de azi, hotarul îngrijorării mele

Și stâncile plâng uneori

Un părinte, pe nume Paisie Aghioritul, povestea că, odată a venit la Colibă o pisică cu pisoii ei. Era atât de slabă, încât pântecele i se lipise de spate. Într-o zi, a trecut pe acolo un câine mare de vânătoare. Motanul pe care îl aveau la Colibă a luat-o la fugă. Însă pisica s-a ridicat în picioare, s-a încordat, s-a înfuriat, fiind gata să se repeadă asupra câinelui. M-am mirat, cum de avea atâta curaj.
- Vezi - zise părintele - aceasta trebuia să-şi apere puii ei! Read more about Și stâncile plâng uneori

Vaccinul nemuririi

Este o povesire despre un om care toata ziua se ruga lui Dumnezeu să vină să îi conducă viața. Se spune că odată mergea cu mașina și, pe marginea drumului ce să vezi: pe partea dreaptă era chiar Hristos, care îi făcea semn cu mâna să oprească. Omul nostru, bucuros își zise: „În sfârșit, mi-a ascultat Dumnezeu rugăciunea, și uite, vine Hristos în viața mea!”. Deschide portiera din dreapta și spune:
Read more about Vaccinul nemuririi

Mulţumire pentru mântuire

În timpul unei ierni aspre, un nobil hotărî să trimită câţiva saci cu cărbuni mai multor săraci, a căror adresă o ştia. Dar puse o condiţie: cei care primesc sacii să nu afle numele lui. Nobilul plăti cărbunii, dădu comerciantului adresele şi acesta livră cărbunii. Mai întâi căruţa se opri în faţa unei colibe sărăcăcioase. Când căruţaşul bătu la uşă, îi deschise un bărbat. Căruţaşul îi spuse că i-a adus cărbuni. Bărbatul dori să ştie de la cine sunt cărbunii şi, deoarece nu primi răspuns, refuză să-i primească.
Read more about Mulţumire pentru mântuire

Mărirea schimbă firea

Pe vremuri, un pietrar din Tebaida, cu numele de Evghenie, era foarte milostiv. Din această pricină, cu gândul că dac-ar fi bogat ar deveni şi mai milostiv, Avva Daniil s-a rugat lui Dumnezeu să-i dea bogăţie. Şi, într-o zi, pe când scotea piatra din carieră, a găsit o mare comoară. Cu ajutorul banilor ajunge patrician la Constantinopol, unde Justin era împărat. Numai că „mărirea schimbă firea”. Read more about Mărirea schimbă firea

Raiul şi iadul încep de pe pământ

Odată, un nebun pentru Hristos s-a întâlnit cu împăratul.
- De unde vii? - l-a întrebat domnitorul.
- Din iad, i-a răspuns acela.
- Şi ce ai făcut acolo?
- Aveam nevoie de foc să aprind luleaua şi, am zis să văd dacă n-o să-mi dea locuitorii iadului din focul lor.
- Şi? Ai luat foc? - s-a interesat împăratul.
- Nu, că împăratul de acolo a zis că n-are foc.
- Cum aşa?
- Şi eu m-am mirat - a zis nebunul pentru Hristos -, dar stăpânul iadului mi-a răspuns:
Read more about Raiul şi iadul încep de pe pământ

Economie în vorbe

Într-o familie de ţărani se născuse un fiu mut ca un peşte. Băiatul îndeplinea toate muncile care i se cereau şi se arăta cuminte şi în celelalte privinţe, dar nu scosese niciun singur sunet, în viaţa lui.
Într-o seară - se povesteşte -, oamenii se aşezaseră la masă. Şi atunci, mutul a deschis deodată gura şi a pronunţat, fără să se încurce: - „Supa-i prea sărată”.
Au încremenit cu toţii de uimire, cu lingurile în aer, deasupra străchinilor aburinde. Primul care şi-a regăsit cumpatul a fost capul familiei.
Read more about Economie în vorbe

Pagini

Subscribe to Pr. dr. Gheorghe Nicolae Şincan (Târgu-Mureş)