Pr. II Adrian Nicolae Stoian Parohia Ortodoxă TopliţaI - Centru ROMÂNIA

20 iunie (+) POGORÂREA SFÂNTULUI DUH (Cincizecimea sau Rusaliile)

Rusaliile reprezintă sărbătoarea Duhului Sfânt, Care S-a pogorât şi Se pogoară peste lume şi în sufletele ce aderă la Hristos. Nu a Duhului Sfânt privit în existenţa Sa pretemporală şi intertrinitară, căci în cazul acesta ar fi o sărbătoare filosofică, dedicată gândirii la ceva de dincolo de viaţa noastră concretă, ci a Duhului Sfânt sălăşluit în noi, a Celui ce ne mângâie şi ne curăţă de toată necurăţia, a Celui ce ne trece în starea de mântuire. Read more about 20 iunie (+) POGORÂREA SFÂNTULUI DUH (Cincizecimea sau Rusaliile)

21 iunie (+) SFÂNTA TREIME

Sfânta Treime este dogma de temelie a creştinismului, este realitatea fundamentală a existenţei. Creştinismul a valorificat, însă, prea puţin această piatră unghiulară a concepţiei sale în viaţa concretă. Şi totuşi, fără Sfânta Treime nimic nu se poate explica din creştinism. Nici venirea lui Iisus Hristos pe pământ, nici opera îndeplinită de El, nici viaţa creştină mai înaltă care se reduce în mare parte la lucrarea Duhului Sfânt. Iisus Hristos stă în fiecare clipă a vieţii Sale pământeşti cu faţa către oameni, dar şi către Tatăl, a Cărui voie a venit
Read more about 21 iunie (+) SFÂNTA TREIME

24 iunie +) NAȘTEREA SFÂNTULUI PROROC IOAN BOTEZĂTORUL (Sânzienele)

Când vorbim despre Înaintemergătorul Domnului este necesar să apelăm la textul evanghelic al Sfântului Apostol Ioan, unde găsim ample lămuriri: „Acesta este despre Care am zis: Cel ce vine după mine a fost înaintea mea, pentru că mai înainte de mine era” (Ioan 8, 58). Botezătorului i se pune întrebarea: „Cine eşti? Eşti tu Hristosul, eşti tu Ilie, eşti tu Proorocul?”. Iar el, ne spune textul evanghelic „a mărturisit şi n-a tăgăduit; a mărturisit: Nu sunt eu Hristosul, nu sunt nici Ilie şi nici Prorocul”. Read more about 24 iunie +) NAȘTEREA SFÂNTULUI PROROC IOAN BOTEZĂTORUL (Sânzienele)

Subscribe to Pr. II Adrian Nicolae Stoian Parohia Ortodoxă TopliţaI - Centru ROMÂNIA