prof. Florentina Teacă (Covasna)

Ziua iei, în Valea Zânelor

De Sânziene, pe 24 iunie 2017, Covasna a sărbătorit Ziua Universală a Iei, frumoasa cămaşă a portului popular românesc. Totul a pornit în urma unei iniţiative fără precedent, pe reţeaua de socializare Facebook, a comunităţii on-line „La Blouse Roumaine”. Andreea Tănăsescu, fondatoarea comunităţii on-line „La Blouse Roumaine”, spunea în 2013, odată cu lansarea acestui demers: „Ceea ce dorim este să promovăm, o dată cu sărbătoarea iei, cultura şi creativitatea românească, pe care noi o considerăm, în acest timp, în această epocă, cel mai mare ambasador al României. Read more about Ziua iei, în Valea Zânelor

Categorie:

Zid românismului, la Covasna, cu Tricolorul

Pentru că datoria ne-a făcut să arătăm ceea ce simţim, pentru că simţim că avem datoria să arătăm că iubim culorile roşu, galben şi albastru, în ziua sărbătoririi Drapelului nostru românesc - pe 26 iunie 2017 - am făcut zid românismului, la Covasna, cu Tricolorul. Ne-am îmbrăcat în culorile Lui, am făcut roată, am stat şi în linie avându-L desfăşurat, ca de luptă; ne-am imaginat că suntem ziduri tricolore ale cetăţii numite România.
Read more about Zid românismului, la Covasna, cu Tricolorul

Categorie:

Românii din Covasna şi Harghita, la Bucureşti

Ziua de 10 iunie 2017 a ieşit din cotidian, pentru a intra în istorie. Peste două sute de români din Voineşti - Covasna, Zăbala, Sfântu-Gheorghe, Mărtănuş, Breţcu, Ojdula, Zagon, Hăghig, Târgu-Secuiesc, Braşov, Miercurea-Ciuc, Tulgheş, Livezi, au dus cu ei la Bucureşti muzica şi dansurile populare, obiceiurile, meşteşugurile şi bucatele tradiţionale, în cadrul Şezătorii „Femeile căciularilor ţes ie”.
Read more about Românii din Covasna şi Harghita, la Bucureşti

Categorie:

Eroii, jertfa de veacuri a unui neam

Dreptul de-a avea o ţară
Şi de-a-i spune România,
Ei, eroii, ni-l lăsară
Înfrăţindu-se cu glia. Read more about Eroii, jertfa de veacuri a unui neam

Categorie:

Pe „Calea Neamului”, la Zagon

Eroii n-au mai apucat să plângă
S-au închinat cu mâna stângă
În dreapta îşi ţineau dragostea de ţară
Au apucat doar să se-nchine şi să moară.

Azi trupul lor ascuns pe sub pământ
Este-n istorie Cuvânt
De rugăciune şi iubire pentru ţară
Ei au ştiut doar să se-nchine şi să moară.

Cu gândul la copii şi la părinţi
Au murmurat Cuvântul către sfinţi
Simţind că nu e rană să te doară
Mai tare decât dragostea de ţară. Read more about Pe „Calea Neamului”, la Zagon

Categorie:

Onor istoriei, onor la veterani!

Veteranii de război sunt istoria vie a Neamului, istoria cu care putem vorbi direct, căreia îi putem depune omagiul şi să ne audă. Un privilegiu sfânt este să stai de vorbă cu astfel de oameni - noi l-am avut vinerea aceasta, la Voineşti, în oraşul-staţiune Covasna, sărbătorind Ziua Veteranilor de Război din România.
Read more about Onor istoriei, onor la veterani!

Categorie:

CONTRIBUŢIUNI ROMÂNEŞTI DE LA VOINEŞTI

„Mai rar sate de păstori transhumanţi mai bine adaptate la condiţiile naturale ale regiunii ca Voineştii Covasnei…” Read more about CONTRIBUŢIUNI ROMÂNEŞTI DE LA VOINEŞTI

Categorie:

Călătorie în timp: Covasna anilor 1920

De ceva timp încoace, v-am adus în atenţie, în coloanele publicaţiei „Condeiul ardelean”, interviuri cu oameni din Voineştii Covasnei - de multe feluri oameni, despre multe vorbind cu ei. Am zis acum să fac o schimbare, să las această poartă deschisă, dar să mai deschid una: să stăm de vorbă o vreme tot cu oameni de la noi, dar cu unii vechi, cu unii ce demult nu mai sunt, despre unii pentru care mai pot pune cuvânt doar cărţile vechi.
Read more about Călătorie în timp: Covasna anilor 1920

Categorie:

Pagini

Subscribe to prof. Florentina Teacă (Covasna)