prof. univ. dr. av. Ioan Sabău-Pop (Târgu-Mureş)

15 Martie 1848 - Revoluţia maghiară în conştiinţa românilor din Transilvania

Întreaga Europă a anului 1848 a fost cuprinsă de o efervescenţă revoluţionară programatică. Dezvoltarea industrială, apariţia băncilor şi a clasei de mijloc, a creşterii aglomerărilor urbane, şi a creditului a dus la formarea burgheziei economice, care era în contrast cu vechile rânduieli feudale cu clase social încleştate şi privilegii.
Era nevoie de reînnoiri sociale şi economice profunde, a apărut şi s-a dezvoltat conştiinţa naţională a popoarelor Europei, deveniseră prezente în opinia publică de atunci conceptele de „libertate, fraternitate, democraţie”.
Read more about 15 Martie 1848 - Revoluţia maghiară în conştiinţa românilor din Transilvania

Părintele Ioan Boian. Viaţa şi apostolatul său de protopop la Miercurea-Ciuc

L-am cunoscut pe părintele Ioan Boian în perioada când a fost protopop la Protopopiatul Ortodox Miercurea-Ciuc, judeţul Harghita. Era prin anul 1977. Am avut o corespondenţă publicată în „Flacăra lui Adrian Păunescu”, o corespondenţă acidă şi vehement critică la o acţiune abuzivă a miliţiei la Magazinul central din Miercurea-Ciuc. Ziarul, cu articolul meu, a circulat din mână în mână, „Flacăra” se epuiza repede din chioşcuri, era foarte citită.
Read more about Părintele Ioan Boian. Viaţa şi apostolatul său de protopop la Miercurea-Ciuc

NOUL-VECHIUL STEAG „SECUIESC” AL JUDEŢULUI COVASNA, ILEGAL!

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş

Către,
Academia Română,
Excelenţei Sale Domnului Preşedinte, academician Ionel Valentin Vlad,

Comisiei Naţionale de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române Read more about NOUL-VECHIUL STEAG „SECUIESC” AL JUDEŢULUI COVASNA, ILEGAL!

Categorie:

Problematica proprietăţii foştilor optanţi unguri în actualitatea istorică şi legislativă din România

Autorul lucrării de faţă readuce în discuţie, din perspectivă juridică, contenciosul româno-maghiar referitor la marile proprietăţi în principal latifundiare din Transilvania, din preajma şi de după Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Read more about Problematica proprietăţii foştilor optanţi unguri în actualitatea istorică şi legislativă din România

Categorie:

Scriitorul Lazăr Lădariu, aniversat la 75 de ani___În numele unei statornicii, întru slujirea adevărului şi al destinului românesc

Cu domnul Lazăr Lădariu ne ştim de trei decenii. Nu aveau cum să ne ocolească evenimentele de după decembrie 1989, când ne-am cunoscut mai bine pentru că ne-am încurajat în atitudinile civice pe care le-am zămislit împreună fără să ţinem seama de riscuri şi fără să urmărim împliniri personale. Ne-am trezit, pur şi simplu, pe aceeaşi parte a baricadei când am înfiinţat Uniunea Vatra Românească (UVR), atunci când s-a adeverit pe faţă cât de mulţi şi vioi sunt duşmanii românilor, fără să bănuim proporţiile răului care ni-l făceau din interior aici, la noi acasă.
Read more about Scriitorul Lazăr Lădariu, aniversat la 75 de ani___În numele unei statornicii, întru slujirea adevărului şi al destinului românesc

Categorie:

Subscribe to prof. univ. dr. av. Ioan Sabău-Pop (Târgu-Mureş)